Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 5
29 januari t/m 4 februari 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Medisch Contact. Januari 2007. Veel lijkschouwers ondeskundig
Lacunes in voorstel tot wijziging Wet op de lijkbezorging. Veel klachten over de gemeentelijke lijkschouwer zijn terecht.
Universiteiten besteden hooguit een paar uur aan forensische geneeskunde. Dat de kwaliteit van de lijkschouw nogal eens tekortschiet, is al jarenlang bekend bij de IGZ en het ministerie van Justitie. Desalniettemin staan er in het nieuwe wetsvoorstel geen eisen voor de opleiding en deskundigheid van gemeentelijke lijkschouwers.
Samenvatting van het artikel:
• De lijkschouw door de gemeentelijk lijkschouwer is vaak onder de maat.
• In 2004 kondigde het kabinet een wetswijziging aan, waarin kwaliteitseisen zouden worden gesteld.
• Nu wordt evenwel gesteld dat er geen reden is om maatregelen te nemen vanwege de ontwikkelingen in de laatste jaren.
• Deze stelling snijdt geen hout; ook 'onverklaard overlijden wordt in de nieuwe wet niet geregeld. Elk onduidelijk sterfgeval moet echter door een deskundige beoordeeld worden.
• Met dit wetsvoorstel schuift de regering elke verantwoordelijkheid van zich af.

Noord Hollands dagblad. 29 januari 2007. Twist rond urn met as van vrouw
Moet de urn met de as van een 82-jarige vrouw in een graf bij het kerkje in haar laatste woonplaats Westwoud worden bijgezet? Of moet de as over zee uitgestrooid? Daarover streden de pleegzoon van de vrouw en haar echtgenoot maandag in een kort geding te Alkmaar. De as van de in maart overleden vrouw bevindt zich in een urn in crematorium Yarden in Schagen. Volgens de pleegzoon had zijn moeder te kennen gegeven dat zij na haar overlijden niet gecremeerd wilde worden, maar begraven in Westwoud. Haar echtgenoot stelde daarentegen, dat zijn vrouw juist crematie prefereerde, waarna haar as over zee moest worden uitgestrooid. Advocaat M. Appelman had zowel het crematorium als de pleegvader gedagvaard. De raadsman stelde dat het crematorium al in de fout was gegaan door op verzoek van de echtgenoot tot crematie over te gaan. De pleegzoon rest nu niets anders meer dan te proberen de urn met as naast het kerkje ter aarde te bestellen, zodat haar wens tenminste nog deels ingewilligd kan worden.

De Stentor. 2 februari 2007. Wandgraf welkom in Zwolle
Serge Westerdiep: Veel Zwollenaren hebben niets tegen de komst van zogenoemde wandgraven op begraafplaats Kranenburg. Dat blijkt uit het grootschalige onderzoek naar begraven en cremeren in Zwolle dat de gemeente heeft gehouden. Liefst 84 procent van alle ondervraagden heeft geen problemen met de komst van de bovengrondse graven.
Eind vorig jaar maakte wethouder Peter Pot bekend op Kranenburg in te willen zetten op de wandgraven. Hoewel er op een aantal plaatsen in Nederland al wandgraven zijn, is het concept nog niet echt ingeburgerd.Reden voor de gemeente om te peilen wat de Zwollenaren ervan zouden vinden. Uit de enquête blijkt nu dat de plannen doorgang kunnen vinden. Wandgraven zijn op Kranenburg volgens 84 procent van alle ondervraagde Zwollenaren geen probleem of zelfs een goed initiatief. Van die voorstanders ziet een veel kleiner aantal zichzélf wel postuum bovengronds liggen: negen procent. Achtenveertig procent twijfelt nog over de eigen wens om een wandgraf te nemen. De gemeente wil in eerste instantie ongeveer negentig wandgraven realiseren op Kranenburg, op het nog aan te leggen nieuwe deel van de begraafplaats......

Provinciale Zeeuwse Courant. 2 februari 2007. Plattegrond voor nabestaanden
Wendy van den Hurk: De gemeente Vlissingen komt met een plattegrond, waarmee nabestaanden het graf van hun geliefde kunnen terugvinden op de begraafplaats van Souburg. De overzichtskaart komt te hangen bij de begraafplaats en mensen kunnen de tekening ook aanvragen bij de gemeente. Ook komen de namen van overledenen, van wie het graf nog bestaat, te staan op zuilen. Iedereen wil weten waar een geliefde ligt begraven, stelt wethouder C. Seijbel, die haar afgetreden collega M. Walraven op dit onderdeel vervangt. „Tot voor kort hadden nabestaanden houvast aan een bankje of een steen. Omdat dat niet meer kan en omdat we ons toch zo goed mogelijk proberen in te leven in de gevoelens van nabestaanden, hebben we dit bedacht.“.......

Algemeen Dagblad. 2 februari 2007. Urn met tante Annie boven water
Anne Kompagnie: De urn met de as van 'tante Annie' die eerder deze maand werd gestolen van de begraafplaats aan de Graaf Florisweg, is terecht. De politie wil in het belang van het onderzoek niet zeggen waar de urn gevonden is. Evenmin is bekend wie de diefstal heeft gepleegd. Wil van Riet is vooral ontzettend blij dat de urn, met daarin de as van ’tante Annie’, volledig intact is. ,,Gistermogen kregen we de recherche op bezoek die het goede nieuws meldde. Aan het einde van de middag hebben we de urn teruggeplaatst op de katholieke begraafplaats.’’ Annie is de tante van de man van Van Riet. ,,Ze stond in de urnenmuurt direct naast de moeder van mijn man. Een echte twee-eenheid, die nu gelukkig weer is hersteld.’’ Van Riet heeft nog altijd geen idee wie de diefstal kan hebben gepleegd. ,,Alle urnen stonden er nog, alleen deze was verdwenen. Is dat willekeur of bewust? We zijn de afgelopen weken alleen maar aan het gissen en raden, maar antwoorden hebben we nog niet. We hebben met niemand fikse ruzie, dus wie zou ons dit nu gunnen?’’.......

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage