Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 4
22 januari t/m 28 januari 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, Januari 2007. (Thema: Kerk en rituelen)
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: Stivu gaat op in Uitvaartacademie.100 reacties op klachtensite. Nieuwe bevolkingsprognose. Keurmerk gelanceerd. Rouwdrukwerk (on)belast. Buitenlands nieuws: China propageert crematie. Rechter in Israël staat crematie toe.Heftige discussie Duitsland na 'liggeld' overledene. Uitvaart-noviteiten: Glazen grafmonumenten. Glazen grafstenen. Geurmisleiders. Verzilverde bloemen. Vers van de pers. Columns: Frank Mutter: Verlossing, maar geen oplossing. Henk Kok: Chaotisch (3). En een aantal artikelen waaronder:
Kerk en uitvaart
De kerk heeft een paar duizend jaar ervaring met uitvaartrituelen. Maar de hedendaags 'persoonlijke' uitvaart kan soms botsen met de regels en gebruiken van de kerkelijke uitvaart.
Een nieuw begin
Nieuwkomers in de uitvaartbranche staan vaak te popelen om te laten zien dat het ook 'anders' kan. Drie onlangs gestarte uitvaartverzorgers vertellen over hun keuze voor het vak.
Islamitisch begraven in de polder
Percelen voor islamitische graven zijn doorgaans te herkennen aan de lege plekken. Veel moslims kiezen als laatste rustplaats toch liever het land van herkomst. Maar ook verdeeldheid onder moslims speelt een rol.

Dagblad van het Noorden. 23 januari 2007. Politie onderzoekt koperdiefstal begraafplaats
De politie stelt een nader onderzoek in naar een omvangrijke koperdiefstal op de afgelegen begraaf-plaats Dalweg 36, tussen Wildervank en Wildervanksterdallen. Daar werd het afgelopen weekend een grote hoeveelheid koper gestolen. Het betreft voornamelijk buizen en ander hekwerk van graven en grafmonumenten, dat met paaltjes aan de graven is bevestigd. Het koper is met geweld ver-wijderd, waardoor veel grafmonumenten zijn be-schadigd. De beheerder heeft de diefstal maandag-ochtend ontdekt en aangifte gedaan bij de politie. De gemeente Veendam stelt alles in het werk om nabestaanden zo snel mogelijk te informeren.

Twentsche Courant Tubantia. 23 januari 2007. De uitvaart wordt weer wat persoonlijker
Een ouderwetse rouwkoets markeert de ingang van het voormalige klooster Dolphia. Het zwart en grijs overheerst bij de kleine dertig standhouders die door Renate van der Veen bijeen zijn gebracht. De Glanerbrugse hield hier zaterdag een uitvaartbeurs ... Door het klooster klinkt 'de oale roep' van twee mid-winterhoornblazers. Uitzonderlijk na 6 januari, maar volgens Thea Kroese van het Van Deinse Instituut bedoeld om de Twentse identiteit te benadrukken. Zij opent de beurs met een onderhoudend verhaal over Twentse gebruiken rond begrafenissen. 'De tijd van vroeger waarin alles door de 'noabers' werd geregeld komt weer terug,' hield ze haar talrijke toehoorders voor. 'De tijd dat een uitvaartvereniging alles regelde en je zelf niets meer te vertellen had is voorbij. Dat heeft te maken met een teruggekeerd respect voor de overledene en de nabestaanden. De uitvaart mag weer persoonlijker', constateert Thea Kroese.......

Verschillende kranten. 24 januari 2007. Hersenen van 's werelds oudste vrouw (115) leken minstens 35 jaar jonger
De 115-jarige Hendrikje van Andel-Schipper, eens de oudste vrouw ter wereld, had de hersenen van een 60- tot 80-jarige, schrijven artsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in een maandag verschenen wetenschappelijke publicatie. Over het artikel is ophef ontstaan. De privacy zou zijn geschonden. Hendrikje van Andel overleed 2 jaar geleden. Aan maagkanker, bleek bij autopsie direct na haar overlijden. De vrouw had haar lichaam ter beschikking gesteld van de wetenschap.....

Brabants Dagblad. 24 januari 2007. ’Crematorium is gewoon een bedrijf ’
Joke Knoop: Anton Egberts (72) stond aan de wieg van het crematorium in Tilburg. Vrijdag neemt hij na twintig jaar afscheid. Anton Egberts is een blijmoedig mens. Niets wijst erop dat zijn werkomgeving hem teneerdrukt. Egberts lacht graag, verheft relativeren tot kunst. Zijn postuur verraadt een Bourgondische inslag. „Ik ben optimist tot in de kist.“
De scheidend crematoriumdirecteur neemt het leven zoals het komt. Want uiteraard ontkomt een man van 72 niet aan het verlies van dierbaren. Hij heeft de dood in al zijn verschijningsvormen meegemaakt: als het wrede lot in het jonge leven van zijn zus, als een natuurlijk gevolg van ouderdom bij zijn ouders. Over zijn eigen eindigheid is hij kort. „Ik word honderd jaar en wat ik niet haal, weet ik niet. Wat daarna gebeurt? Natuurlijk word ik gecremeerd.“ ........Het luistert nauw in het crematorium. Grappen en grollen over een overledene worden niet getolereerd, ook niet buiten gehoorsafstand van de nabestaanden. „Van de 22 medewerkers verwacht ik een andere attitude dan in een friettent of koekjesfabriek. Natuurlijk wordt hier gelachen, zoals op een ander bedrijf. We zijn een bedrijf, maar de nabestaanden mogen dat niet merken.“.......

De Gederlander. 24 januari 2007. Storm beschadigt 48 graven op kerkhof
Eric van der Vegt: Alsof een onzichtbare wals een baan over de begraafplaats heeft getrokken. Zo ziet het kerkhof naast de kerk van St. Jan de Doper eruit na de storm van afgelopen donderdag. Bijna vijftig graven zijn beschadigd.
„Mijn ouders liggen hier“, zegt een Doetinchemse bezoeker van het kerkhof in Kilder. Hij wijst naar een grote zwarte steen in het midden van de begraaf-plaats. De steen ligt er ongeschonden bij. Ernaast ligt een zerk. „We hebben geluk gehad. Er zijn negen grafstenen in de buurt van het familiegraf omgevallen, maar geen heeft schade aangericht“, telt de man. Op sommige plekken liggen zerken als omgevallen dominostenen achter elkaar. Her en der liggen kapotte bloempotten, lantaarns en vazen. Bij het monument met urnen raapt een vrouw de scherven van een bloempot op. De inhoud ligt enkele meters verderop.......

Verschillende kranten. 24 januari 2007. Politie voorkomt crematie
De crematie van een 81-jarige vrouw uit Leek in Groningen is op last van de politie op het laatste moment uitgesteld. De vrouw zou dinsdag gecremeerd worden, maar de politie besloot maandagavond het lichaam in beslag te nemen omdat er verdenking bestond van een onnatuurlijke dood.
„Er kon niet met zekerheid een natuurlijke dood worden vastgesteld", aldus woordvoerster Sylvia Sanders. Op het lichaam zal sectie worden verricht. Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek wordt besloten of de familie het lichaam op korte termijn terugkrijgt.

De Telegraaf 26 januari 2007. Strijd om zorgdoden bij uitvaartbedrijven
Coen Springelkamp: Uitvaartondernemers sluiten steeds vaker exclusieve overeenkomsten met zorginstellingen en ziekenhuizen voor het regelen van een begrafenis of crematie van overleden patiënten en bewoners. In ruil spekt de 'huiskraai' de afdelingspot, betaalt uitjes of staat een deel van de provisie af.
De afgelopen jaren is de concurrentie in de uitvaartbranche flink gestegen. De uitvaartondernemer die het lukt een contract te sluiten met verpleeg-huizen, zorginstellingen of ziekenhuizen, is verzekerd van een vast inkomen en houdt zo de concurrent buiten de deur. In geval van overlijden kunnen nabestaanden niet of slechts met grote moeite onder het 'huis-uitvaartbedrijf' uit. Een aantal brengt daarvoor zelfs een afkoopsom in rekening. Ook verdelen grote coöperaties de lucratieve markt van zorginstellingen...

Leeuwarder Courant 27 januari 2007. Vlielander graven alleen voor eilanders en drenkelingen
Alleen Vlielanders, oud-Vlielanders en drenkelingen kunnen begraven worden op de algemene begraafplaats van het eiland. Voor gegadigden van buiten het eiland is geen ruimte meer, zo hebben burgemeester en wethouders besloten. Ook asurnen van niet-eilanders worden niet langer op de doden-akker geplaatst. Er is de laatste jaren steeds meer belangstelling van mensen van buiten Vlieland om op de begraafplaats midden in het dorp begraven te worden. Voor omgekomen drenkelingen die op Vlieland zijn aangespoeld wordt op die regel een uitzondering gemaakt: Daar is altijd plek voor....

Algemeen Dagblad. 27 januari 2007. Plaquette ongedoopte kinderen
Een plaquette voor doodgeboren en vroeg overleden kinderen wordt binnenkort onthuld op de katholieke begraafplaats aan de Graaf Florisweg.
Het monumentje is gemaakt door beeldhouwster Van Dippen uit Waddinxveen. Een aantal decennia geleden was het binnen het katholicisme gebruikelijk om overleden kinderen, die nog niet waren gedoopt, niet te begraven in gewijde grond. In plaats daarvan kwam het voor dat deze baby’s aan de andere kant van de heg van de begraafplaats werden weggestopt. Nabestaanden kregen zo nauwelijks de kans om afscheid te nemen van hun kindje. Dat heeft veel mensen gegriefd, vandaar dat op steeds meer begraafplaatsen een monument verrijst voor deze vroeg overleden kinderen. De plaquette op de Goudse begraafplaats komt te hangen bij de urnenmuur. In die buurt liggen ook een aantal kindergraven.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage