Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 28
9 juli t/m 15 juli 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Ledenblad netwerk Uitvaartvernieuwers 2007 Ledenblad: Nieuwsbrief Netwerk uitvaartvernieuwers. juni 2007.
In het blad o.a. aandacht voor: Requiem over Requiem. Kwaliteit en keurmerk. Anoubis Uitvaart-netwerk. Gedicht. Boekbesprekingen juni 2007. Ledennieuws. Fotofestival Naarden.

Verschillende kranten. 14 juli 2007. Starters ontdekken de uitvaart
Gert van Harskamp: Startende ondernemers storten zich op de uitvaartbranche. In tien jaar tijd is het aantal uitvaartondernemers met vijftig procent gegroeid tot ruim zevenhonderd. Omdat het aantal sterfgevallen daalt, is de concurrentie in begrafenis- en uitvaart-plechtigheden hevig. Vooral onder kleine zelfstandigen is de uitvaartbranche populair. Zij denken te profiteren van de vergrijzingsgolf, zegt de brancheorganisatie van uitvaartondernemingen Nuvu. Pas na 2010 wordt er echter een stijging in het aantal crematies en begrafenissen verwacht. Grote gevestigde uitvaart-organisaties als Monuta en Yarden zeggen het door de toestroom van nieuwelingen minder druk te hebben. De Nuvu vreest dat door de explosie van het aantal uitvaart-ondernemingen de kwaliteit van begrafenis- en crematieplechtigheden achteruitgaat. Veel onder-nemers stappen zonder kennis van zaken in de branche.

NRC. 14 juli 2007. Begraafplaats mag geen theater zijn Over het IJ
Het Over het IJ Festival in Amsterdam heeft een theatervoorstelling op een begraafplaats geschrapt na klachten van omwonenden. Zij vonden het ongepast dat het kerkhof diende als locatie voor het optreden, aldus een woordvoerster van het festival gisteren. Tijdens de voorstelling Delicate Exemplaren van de theatergroep Blood for Roses kregen maximaal 25 deelnemers een rondleiding over de Noorderbegraafplaats in het stadsdeel Noord. Op verscheidene plekken waren kleine acts. Zo speelden acteurs een opname van een videoclip na. Ook gebruikte de groep enkele keren een nepskelet tijdens de voorstelling. De organisatie van het festival besloot donderdag niet met Delicate Exemplaren door te gaan. Omdat het evenement tot en met zondag loopt, komen er acht optredens te vervallen.

De Stentor. 13 juli 2007. Urn mag niet naar Nunspeet
Een inwoonster van Nunspeet heeft tot nu toe twee jaar vergeefs geprobeerd om de urn met de as van haar overleden moeder in de urnenmuur van Nunspeet te krijgen. Nu nog staat de urn in de bewaarruimte van het crematorium in Lelystad. Al twee jaar moet de Nunspeetse dochter daar elke keer naar toe, omdat Nunspeet niet wil dat de urn op de begraafplaats in de Veluwse gemeente wordt bijgezet.

Verschillende kranten 13 juli 2007. Ouderen bezorgd over nieuwe uitvaartpolis Yarden
Honderden ouderen hebben zich bezorgd gemeld bij de Friese advocaat Harald van Beilen. De senioren zijn boos op uitvaartbedrijf Yarden, die hun begrafenispolis per 1 januari heeft veranderd. De verzekerden zijn bang dat het verzekerd bedrag niet meer toereikend is voor een volledige uitvaart. „Het zijn mensen die jaren geleden bij voorgangers van Yarden, zoals de Friese Uitvaartvereniging, een polis hebben afgesloten en dachten daarmee alles te kunnen dekken. Nu hebben ze te maken met een verzekerd bedrag, een budget waarvan ze de uitvaart moeten betalen. Ze zijn bang geld tekort te komen”, aldus Van Beilen. Bij het advocatenkantoor in Leeuwarden hebben zich intussen ongeveer vierhonderd voornamelijk gepensioneerden gemeld. Decennia geleden sloten zij een polis af die voorzag in een vast omschreven pakket. „Nu moeten ze het doen met een verzekerd bedrag. Yarden zegt dat ze daarmee ook andere dingen kunnen doen, zoals champagne schenken als ze dat willen. De vraag is of ze dat wensen”, aldus Van Beilen. Het gaat volgens hem om 40.000 mensen voor wie de polisomzetting geldt, een klein deel van de ongeveer 900.000 klanten van Yarden. De raadsman wil van de uitvaartverzekeraar de garantie dat de klanten de uitvaart krijgen waarvoor ze de polis destijds hebben afgesloten. Kan Yarden dat niet, dan stapt Van Beilen naar het klachteninstituut financiële dienstverlening.

De Stentor 13 juli 2007. Samen rouwen op de Veluwe
Olger Koopman: In het westen van het land gebeurt het al regelmatig, maar op de Veluwe is het een noviteit: een algemene herdenkingsbijeenkomst voor overledenen. "In de meest algemene zin van het woord", zegt uitvaartverzorgster Herma van Zalk uit Wezep, samen met collega Marianne Doornbos uit Elburg de initiatiefneemster. "Niet op religieuze basis, maar gewoon voor iedereen die ooit iemand heeft verloren". Tijdens de herdenkingsdienst worden kaarsjes opgestoken, gedichten voorgedragen en worden de namen van de dierbare doden opgelezen. De bijeenkomst, die op 24 november van dit jaar plaatsheeft in de aula van de begraafplaats in 't Harde, is slechts een van de vele pijlen die het duo op de boog heeft. Ze zijn twee ridders op kruistocht tegen het taboe dat 'magere Hein'' heet. Daarom organiseren de twee op 18 en 20 september informele bijeenkomsten in hun woningen. In de sfeer van een Tupperware-party, maar dan over het product uitvaart. "Gewoon heel praktisch", zegt Doornbos. "De eerste bijeenkomst gaat over wat je allemaal moet regelen rond de uitvaart. Veel mensen hebben geen idee wat er allemaal kan en mag."

PZC. 13 juli 2007. Crematorium Goes gaat Middelburg geld kosten
Nadia Berkelder: Dat het geld gaat kosten, staat vast, maar hoeveel de gemeente Middelburg erbij inschiet als er in Goes een crematorium komt, is nog niet duidelijk. "Het is afwachten hoe het zich ontwikkelt", zegt wethouder H. van Klinken (SGP). Een derde van het aantal crematies in Middelburg betreft personen die afkomstig zijn van de Bevelanden. Daarnaast verliest de gemeente inkomsten doordat er kort geleden twee begrafenisondernemers een eigen koffiekamer hebben geopend.De gemeente wil zelf de koffiekamer op de begraafplaats gaan exploiteren. "Zodat de winst ten goede komt aan de hele gemeenschap", zegt Van Klinken. Voorlopig is dat - op last van de rechtbank - nog even uitgesteld. Middelburg heeft nooit overwogen om de begraafplaats aan een commercieel bedrijf over te doen. "We vinden dat dit een taak is die bij de overheid thuishoort."

De Stentor. 13 juli 2007. Noviteit voor IJsselmuiden: urnenmuur op begraafplaats
Gerrit Schinkel: De gemeente Kampen heeft een bouwvergunning aangevraagd voor een urnenmuur van twintig meter lang en twee meter hoog op de begraafplaats van de voormalige gemeente IJsselmuiden aan de Rondeweg. Op deze locatie is straks plaats voor ongeveer 108 urnen. De urnenmuur kan in de toekomst worden uitgebreid. Daar wordt in de planvorming rekening mee gehouden. Op de algemene begraafplaats in Kampen zijn al twee locaties (in totaal zo'n 120 plaatsen, waarvan het merendeel in gebruik is, red.) waarin urnen worden geplaatst. Voor IJsselmuiden is de bouw van een urnenmuur nieuw. Het aantal IJsselmuidenaren dat er voor kiest gecremeerd te worden is beperkt, zodat er in het verleden geen vraag was naar een urnenmuur. Het komt wel een enkele keer voor dat op de IJsselmuider begraafplaats een urn in een bestaand graf wordt geplaatst.

Eindhovens Dagblad. 11 juli 2007. Begraafplaats blijft wens moslims
Debbie Langelaan: Ibrahim Wijbenga (29) wordt er weleens moedeloos van. Iedereen, inclusief ambtenaren en beleidsmakers, vindt het een prima idee om moslims een eigen begraafplaats in de regio te geven. Maar niemand zet zich er echt voor in.

Friesch Dagblad 11 juli. ‘Alde wite’ toont vijf eeuwen historie
Buitenpost - De tweede kerk die centraal staat in de Tsjerkepaad-reeks is de hervormde kerk van Buitenpost. Daarmee keert Tsjerkepaad voor even terug naar de Kerspelroute die door Achtkarspelen voert. Het kerkgebouw toont vijf eeuwen geschiedenis.. Rouw- en wapenborden
Dat de rouw- en wapenborden tegenwoordig zo fraai te bezichtigen zijn, is te danken aan een restauratie uit 1996. Nadat de hervormde kerk van binnen en buiten was gerestaureerd was er nog een grote wens om ook de zes rouw- en vier wapenborden te herstellen. De borden waren ernstig aangevreten door houtworm en de bonte knaagkever. Sommige borden dreigden ook van de muur te vallen. Van januari tot het najaar 1996 werden alle borden gerestaureerd en bleef een stuk van de Friese cultuur in stand.
Ook werd een bord met alleen een geschreven Latijnse tekst gerestaureerd. Dit bord werd vervaardigd in opdracht van Gerardus Croddenbosch, predikant te Buitenpost en Lutkepost van 1622-1659. Op dit bord is onder andere te lezen dat ‘deze vrome man de gemeente 37 jaar gevoed heeft met het hemelse manna en mocht zijn stoffelijk overschot rusten in het donker graf, zijn ziel woont nu bestendig in het hemelverblijf en geniet jubelend als overwinnaar, bezingend de grootheid van de Drieënige’. Opmerkelijk is overigens dat uit oude stukken van de toenmalige classis blijkt dat ds. Croddenbosch juist voortdurend met zijn gemeente overhoop lag. Zijn grafsteen is ook nog steeds te zien in de kerk......

PZC. 9 juli 2007. Monument vervangt geruimde grafstenen
Maurits Sep:
Op de begraafplaats in Oost-Souburg komt een monument voor alle overledenen van wie eind vorig jaar de grafstenen zijn weggehaald. Het monument bestaat uit drie natuurstenen zuilen. Daarvoor komen vier lessenaarfunderingen met een plaat waarop de namen van alle overledenen staan. Daarop worden ook de data van geboorte en overlijden vermeld........Het monument wordt geplaatst door de gemeente Vlissingen. Die haalde grafstenen weg bij een herinrichting van de begraafplaats. Nabestaanden waren daar erg boos over, vooral omdat zij verrast waren door de veranderingen op de begraafplaats. Ondanks overleg van de gemeente met een afvaardiging van de inwoners van het dorp en ondanks informatiebijeen-komsten en meldingen op de begraafplaats zelf, wisten velen niet dat de grafsteen van hun geliefde zou verdwijnen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage