Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 21
21 mei t/m 27 mei 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Bergerbos De Telegraaf. 26 mei 2007. Limburgse begraafplaats populair bij Duitsers
Steeds meer Duitsers willen een laatste rustplek op de natuurbegraafplaats in het Limburgse Sint Odiliënberg. „Met name de meer intelligente bovenlaag van de Duitsers heeft belangstelling voor een graf hier”, zei beheerder Huub Kluijtmans van begraafplaats Bergerbos zaterdag. Zo liet de in 1908 geboren Duitse Maria Klaas uit Hannover, oud-medaillewinnaar op de Olympische Spelen in Berlijn van 1936, zich na haar dood in december vorig jaar op Bergerbos begraven. Niet alleen sportlieden, maar ook artiesten uit heel Duitsland zijn tussen de ruisende bomen ter aarde besteld of hebben een graf gereserveerd. De rustieke omgeving trekt de oosterburen kennelijk. „Bovendien concurreren Duitsers met elkaar om wie de grootste grafsteen heeft. Dat hoeft hier niet, een zwerfkei voldoet ook”, aldus Kluijtmans. Regels en wetgeving rond begrafenissen zijn in Duitsland volgens hem zeer star en rigide, en steeds meer Duitsers wijken daarom uit naar Sint Odiliënberg. Het baart Kluijtmans ook zorgen

De Stentor. 25 mei 2007. Mogelijk crematorium Berkelland
Krijgt Berkelland een eigen crematorium? Wethouder H. Boxem wijst dat idee niet van de hand, zo bleek dinsdagavond in de raadscommissie Bestuurlijk Domein in het gemeentehuis in Borculo. "We zijn inderdaad gepolst door een uitvaartonderneming of het niet mogelijk zou zijn om in Berkelland een klein crematorium te vestigen. Als zo'n commerciële partij ook bereid is om het beheer van de begraafplaatsen in Berkelland van de gemeente over te nemen, staan wij daar niet afwijzend tegenover", aldus Boxem. PvdA-woordvoerder G. Wormgoor wees de wethouder er op dat Berkelland lid is van de Crematoria Twente, met vestigingen in Usselo en Almelo. "Ik ben dus verbaasd over deze plannen, omdat we als gemeente financieel medeverantwoordelijk zijn voor deze crematoria. Dan zullen we eerst moet uittreden en dat kost veel geld."

Reformatorisch dagblad. 24 mei 2007. Verzet Sprang-Capelle tegen ruimen graven
Graven op de begraafplaatsen in Sprang-Capelle, Waalwijk en Waspik moeten ongemoeid worden gelaten. Dat was woensdagavond het parool tijdens een bijeenkomst van de gemeente Waalwijk in Sprang-Capelle. De gemeente ontving ruim 1400 bezwaarschriften tegen het plan om over te gaan tot het ruimen van graven. In geval van ruimen kan het vergroten van de begraafplaatsen achterwege blijven. Dat bespaart de gemeente kosten. Vooral Sprang-Capelle verzet zich tegen de plannen van de gemeente. „Het is te gek voor woorden dat we over dit onderwerp praten”, zei Sprangenaar T. Vos. „De doden moeten met rust worden gelaten. Ze moeten blijven waar ze zijn, tot de dag van de opstanding. We leven hier in een calvinistisch dorp. Een begraafplaats is ook een cultuurhistorisch monument.”

De Stentor. 24 mei 2007. Fatima: 'Het is hier zo mooi, ik voel de rust in mijn hart'
Els Sytsma: Het is heel stil op de begraafplaats Heidehof in Ugchelen als Els Muijzer vertelt over de crematie van haar ouders. Ademloos kijken vijfentwintig vrouwen, uit Bosnië, Turkije, Soedan, Marokko en Afghanistan, naar het veld waar de as is verstrooid. Onder de indruk leggen ze de mee-gebrachte bloemen onder de bomen. Een enkeling veegt haar tranen weg. Wisselwerk organiseerde gisteravond een voorlichting over begraven en cremeren in Nederland voor buitenlandse vrouwen ........Fatima uit Orden is diep onder de indruk. ,,Het is hier zo mooi. Ik voel rust in mijn hart. Alle mensen zijn hier samen, er zijn geen verschillen meer.'' Haar nichtje vertelt dat een begraafplaats in Marokko er heel anders uitziet. ,,Het kan zomaar gebeuren dat je vader aan de ene kant ligt en je moeder helemaal aan de andere kant. Bovendien vind je ze nooit meer terug. Zo netjes als hier, met een nummer en een plattegrond, is het in Marokko niet.'' Fatima wil wel in Nederland begraven worden......

De Stentor. 23 mei 2007. De dood hoort er weer helemaal bij
Erna Ekkelkamp: De etalage van Uitvaartverzorging Vechtdal in Ommen is stijlvol gedecoreerd met een witte strak vormgegeven graftombe in Romeinse stijl, bloemen, urnen en ziet er uitnodigend uit.Toch is het geen zaak waar je zomaar voor je plezier even binnenstapt. Eenmaal de drempel over blijkt het mee te vallen. In de als warenhuis ingerichte ruimte kan men op de verschillende afdelingen uitgebreid kiezen uit tal van grafkisten, rouwkaartjes, graf-stenen en urnen. Zo te zien loopt het uitvaartwezen in de pas met de heersende modetrends. Klassieke blank eiken kisten worden afgewisseld met robuuste exemplaren van steigerhout en strakke designer-kisten met romantisch rieten exemplaren. Met hun vrolijke gezichten en vlotte kleding voldoen uitvaartverzorgers Jan Slagter en Hendrie Arnold niet bepaald aan het stereotype beeld van de begrafenisondernemer. Toch zijn ze het wel, met hart en ziel. Of, zoals Slagter het zo mooi zegt: "Je kan er wel honderd jaar op studeren, maar je hebt het in je, of je hebt het niet."

Volkskrant. 23 mei 2007. Vaker de dood een handje helpen. Ongeveer de helft van de mensen die overlijden, sterft na een medisch besluit.
Margreet Vermeulen: De dokter moet de dood steeds vaker een handje helpen. Ongeveer de helft van de mensen die overlijden, sterft na een medisch besluit. Bijvoorbeeld door afzien van een levensverlengende operatie (16 procent). Of door opschroeven van de dosis morfine om de pijn te bestrijden; met als mogelijk gevolg dat de dood sneller intreedt (25 procent). Slechts een hele kleine minderheid van 1,7 procent van de mensen 'sterft aan de naald' oftewel door euthanasie. Toch gaat alle aandacht rondom het levenseinde uit naar euthanasie.........

boerenlijkwagen Leeuwarder Courant. 23 mei 2007. De laatste rit van Sijtze van Essen
Met paard en wagen maakte oud-wethouder en bekend veefokker Sijtze van Essen de laatste rit van de boerderij aan het Marssumer Aldlan waar hij geboren en opgegroeid is en waar hij op 62-jarige leeftijd vorige week is overleden. De tocht ging naar de Marssumer kerk. Op deze wijze kon Marssum afscheid nemen van de boer, die vooral bekendheid verwierf als veefokker. In 1994 werd hij voor korte tijd wethouder voor Gemeentebelangen in Menal-dumadeel. Nadien maakte hij deel uit van de FNP-fractie in de raad. De laatste jaren trok hij zich vanwege zijn ziekte wat terug uit het publieke leven.

Medisch Contact mei 2007. Minder Euthanasie, meer meldingen
Onderzoekers lichten de opmerkelijke euthanasie-evaluatie toe. Euthanasie en hulp bij zelfdoding zijn in Nederland de afgelopen jaren aanzienlijk
afgenomen. Het percentage gemelde gevallen steeg daarentegen fors: bij de toetsingscommissies euthanasie werd in 2005 80 procent van alle gevallen gemeld, waar dat in 2001 nog 54 procent was.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage