Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 18
30 april t/m 6 mei 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

BN De Stem. 5 mei 2007. 'Praten over dood moet gewoon zijn'
Onno Willemse: De Bredase werkgroep Kind en Rouw Breda e.o. is vanaf komende maandag officieel een stichting. "Dat geeft ons net wat meer status", zegt Marijke van Eil, initiatiefneemster van Kind en Rouw. "En daar zijn we heel blij mee, want we gaan professioneel te werk." De werkgroep begon in 2006 met haar werkzaamheden. Kind en Rouw biedt ondersteuning als een jong persoon een dierbaar iemand verliest. Niet alleen de kinderen zelf worden begeleid, ook de ouder(s) en de leerkrachten kunnen in het proces worden betrokken. "Al gaat het in eerste instantie om de gevoelens van het kind", zegt Van Eil. Het idee voor de werkgroep kwam van medeoprichtster Agatha van Irsel. De overige leden van de aanstaande stichting zijn Karin Burger, Minke Passchier en Nicolien van Roon. Behalve begeleiding, verzorgen ze lezingen en workshops.

Begrafenis in oude boerenwagen De Stentor. 5 mei 2007. Stapvoets naar laatste rustplaats
Een bijzonder tafereel aan de Tichelerstraat op Den Nul, gisterochtend. De afgelopen zaterdag op 82 - jarige leeftijd overleden Kees Derks werd gisterochtend met een autenthieke houten boerenwagen vanuit de woning waarin hij zijn leven lang woonde naar zijn laatste rustplaats op de begraafplaats in Den Nul gebracht, wandelend gevolgd door familie, vrienden en kennissen.
Voorafgaand werd op de deel van de boerderij een afscheidsdienst gehouden. Derks was vergroeid met de boerderij, hij was verknocht aan zijn dieren en de natuur, vandaar deze uitvaart. Het idee voor een uitvaart in deze vorm ontstond toen zijn oom overleed ten tijde van de mond - en klauwzeercrisis in 2001. Zijn oom had graag op deze manier begraven willen worden maar dat kon toen niet vanwege alle vervoersbeperkingen met vee. Toen heeft Derks gezegd: zo hoort een boer begraven te worden......

BN De Stem: 5 mei 2007. Kenners bekijken begraafplaats
Rob Musters: Joseph van der Put en zijn vrouw kunstenares Mia Zaat uit Etten-Leur maken zich zorgen over de Nederlands Hervormde begraafplaats achter de raadzaal. Zij vrezen dat de komst van de bioscoop de rust en de uitstraling van het kerkhof met de bijbehorende bomen ernstig zal verstoren. Daarom hebben zij de hulp ingeroepen van de landelijke vereniging De Terebinth voor een deskundig advies. De vereniging, die zich al twintig jaar inzet voor behoud van waardevolle kerkhoven, komt maandag een kijkje nemen op de begraafplaats in Etten-Leur. Na afloop brengen zij verslag uit in het Oude Raadhuis. Van der Put: "Vanwege de voorbereidingen op de bouw van de bioscoop wordt er telkens een stukje van het kerkhof afgesnoept. Op dit moment staan er witte paaltjes in de groenstrook langs het kerkhof waaraan je kunt zien, welk gedeelte de gemeente wil kappen. Volgens mij moet er dan een graf geruimd worden." .........

De Stentor. 5 mei 2007. Tom(be)Tom(be) op begraafplaats
Serge Westerdiep: Een soort TomTom om van tombe naar tombe te komen: de graven op de gemeentelijke dodenakkers van Kranenburg kunnen sinds kort veel beter gevonden worden door bezoekers dan voorheen.
Bij de ingang van de begraafplaats staat een opvallende blauwe informatiezuil waarmee elk graf op Kranenburg te vinden is. Een printje zorgt ervoor dat de grafzoekers makkelijk hun weg kunnen vinden tussen de bosschages van het lommerrijke park. De werking van de zuil is eigenlijk heel simpel. Wie een graf zoekt, maar de precieze laatste rustplaats van de overledene niet weet, kan via het aanraakscherm van de zuil op zoek naar de naam van de gezochte. Wie daarna op de printknop drukt, krijgt een overzichtelijke plattegrond van Kranenburg, waarop de looproute gedrukt staat van zuil naar graf. Het kaartje laat nog maar eens de bijzondere vormgeving van Kranenburg zien. Het voormalige landgoed, dat sinds 1933 gebruikt wordt als algemene begraafplaats, is voor een belangrijk deel aangelegd met elipsvormige paden, die deels in elkaar grijpen. Het kaartje laat ook zien waar het toilet gesitueerd is, waar het Zandhovemonument staat en waar de islamitische graven zijn te vinden.

Noordhollands Dagblad. 4 mei 2007. Crematorium gaat uitbreiden
Het crematorium aan de Haringhuizerweg bij Schagen gaat uitbreiden. Donderdag is daartoe de eerste paal de grond in gegaan. Voor de hele uitbreiding geldt dat er gebouwd moet worden op uren dat er geen uitvaarten zijn. Daartoe zijn in een 'lange voorbereidingperiode' - zoals het crematorium schrijft - afspraken gemaakt met de aannemer Klaas de Leeuw. ,,Er mag natuurlijk geen herrie gemaakt worden als er een crematie aan de gang is'', aldus een zegsman van de gemeente. De vergroting van het crematoriumgebouw, officieel 'Yarden Crematorium Schagerkogge' geheten, betekent niet dat er meer crematies kunnen gaan plaatsvinden. De ontvangst- en koffiekamers krijgen meer vierkante meters, als ook het kantoor.........

Algemeen Dagblad. 4 mei 2007. Graffiti in crematorium Meerbloemhof
Graffiti in een crematorium en dan ook nog legaal. Geen alledaags verschijnsel. Ook voor Mark Oltmans en Leo Heusdens, beiden met vele jaren graffiti-ervaring, was het de eerste keer. Woensdag voltooiden zij in de urnenruimte van het nieuwe crematorium Meerbloemhof aan de Buytenparklaan het misschien wel bloemrijkste kunstwerk dat ze ooit hadden gemaakt.
Slechts twee dagen hadden ze er voor nodig om een grauwe muur van 40 vierkante meter een fleurig aanzien te geven. Daarvoor hadden Mark en Leo wel eerst nog een ontwerp gemaakt. In overleg met Jeanine van den Brink, teamleider in Meerbloemhof, was als thema, hoe kan het ook anders, voor waterbloemen gekozen. „Het zijn gele lissen geworden, maar dan wel abstract weergegeven,’’ zegt Mark. Leo: „We waren eerst bang dat het té vrolijk was met die kleuren, maar dat vond men hier gelukkig niet.’’ „We zijn heel erg blij met het eindresultaat,’’ benadrukt Jeanine van den Brink. Ook de reacties van nabestaanden die de ruimte bezoeken, waren volgens Mark en Leo tot nu toe erg positief.
.......

Noorhollands Dagblad. 3 mei 2007. Zwoegen op de begraafplaats
De geharde militair moet flink kracht zetten om de rolstoel met zijn oma over de toegangspad vol grind naar de begraafplaats te duwen. Sjaan Moester (89) prijst de hulp van haar kleinzoon Floor. ,,Ik heb altijd een sterk iemand nodig als ik naar de urn van mijn man wil. Dat grind maakt het zo zwaar om op de begraafplaats te komen.'' Zwaar? Het is loodzwaar! De fraaie gelegen begraafplaats in Krommenie, bij de T-kruising van de Eikelaan en het Blok, is op zijn zachtst gezegd niet toegangsvriendelijk. Mensen met een lichamelijke beperking, die gebruik maken van een rolstoel, rollator, scootmobiel of krukken kunnen alleen met alleen met hulp en met veel moeite de begraafplaats bereiken......

Noorhollands Dagblad. 2 mei 2007. Rouwbeurs in Grote Kerk met alles op het gebied van sterven en rouwen
Gijsje Teunissen liep twee jaar geleden door het centrum van Alkmaar en zag op banieren van de Grote Kerk de Trouwbeurs aangekondigd staan. Een letter eraf en je hebt Rouwbeurs mijmerde de uitvaartbegeleidster. Op 16 juni is het zowaar zover. Alles rond het thema sterven en rouwen is dan in het voormalige godshuis verzameld. Rond de uitvaart gaan de ontwikkelingen razendsnel. De mensen willen zich onderscheiden, iedereen wil zijn eigen ding. Booming-business. De tijd dat je alleen kon kiezen voor bepaald type doodskist ligt ver achter ons. Sterker nog: je hoeft helemaal niet meer tussen zes planken naar beneden. ..........Ze begeleidt de uitvaart. Ze noemt zich bewust geen uitvaartleider. ,,Ik draag de dingen aan. De familie leidt.'' ........

Verschillende kranten. 1 mei 2007. Auto-euthanasie 4400 keer per jaar
Jaarlijks sterven 4400 .^Nederlanders aan auto-euthanasie. Dat is actieve levensbeëindiging door te stoppen met eten en drinken of een zelf verzamelde overdosis medicijnen te slikken. De Haarlemse psychiater Boudewijn Chabot noemt dit aantal in het proefschrift waarop hij volgende week promoveert.
Het verschil met euthanasie is, dat er geen arts aan te pas komt om de dodelijke handeling te verrichten. Het verschil met zelfmoord is, dat het niet verminkend is en niet in eenzaamheid gebeurt. Tot auto-euthana-sie wordt doorgaans besloten in overleg met familie of vrienden. Ze doen dat volgens Gha-bot bewust en weloverwogen, en niet omdat ze dement zijn of terminale kanker hebben.
Opmerkelijke is dat auto-euthanasie vaker voorkomt dan euthanasie (3800 keer per jaar). In de helft van de gevallen wordt ertoe besloten nadat de huisarts heeft geweigerd euthana-
sie toe te passen. Circa 2800 mensen stoppen met eten en drinken, 1600 nemen medicijnen. Van dé eerste groep is 80 procent ouder dan zestig jaar, van de tweede groep 40 procent.

De Gelderlander. 30 april 2007. Dadertjes grafschennis Tiel opgepakt
Dit weekend hebben drie jongens uit Tiel (10, 11 en 11 jaar) toegegeven verantwoordelijk te zijn voor de vernieling van ten minste 25 graven op de begraafplaats aan de Papesteeg in Tiel. Op 21 april bleek dat er veel graven waren vernield op de begraafplaats aan de Papesteeg in Tiel. Tijdens het politieonderzoek werd door een getuige verklaard dat hij drie jongens op de begraafplaats had gezien. Ook had hij fietsen zien staan bij de begraafplaats.
Een van de fietsen was hem opgevallen en kon hij gedetailleerd beschrijven. De afgelopen week heeft de politie zonder succes bij meerdere scholen gekeken of er fietsen stonden, die voldeden aan de beschrijving.
Op vrijdagavond zagen twee agenten tijdens hun fietsronde een fiets staan die leek op de door de getuige beschreven fiets. Toen zij de 10-jarige eigenaar van de fiets aanspraken, bekende de jongen als vrij snel samen met twee vriendjes betrokken te zijn geweest bij de vernielingen op de begraafplaats....

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage