Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 11
12 maart t/m 18 maart 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Gooi- en Eeemlander 12 maart 2007. Onderzoek naar toekomst Nieuw Valkeveen
Begraven worden in Naarden moet voor iedere inwoner mogelijk zijn. De kostendekkendheid van begraaf-plaats Nieuw Valkeveen mag echter niet uit het oog worden verloren. Op basis van die doelstelling laat de gemeente Naarden nog dit jaar een onderzoek uitvoeren naar de toekomst van de begraafplaats Nieuw Valkeveen. In de afgelopen jaren zijn de tarieven jaarlijks fors omhoog gegaan om het begraven kostendekkend te maken. Naarden bleek vorig jaar zelfs de duurste gemeente in Nederland te zijn als het om de uitvaart gaat. De hoge kosten komen voornamelijk vanwege het dure onderhoud. De Naardense begraafplaats is aangelegd onder de architectuur van Dirk Tersteeg. .......De mogelijkheid van een crematorium, mortuarium of uitvaartcentrum op of nabij Nieuw Valkeveen, al dan niet geprivatiseerd, wordt in het onderzoek als serieuze optie meegenomen.

Verschillende kranten. 12 maart 2007. Meer recepten voor palliatieve sedatie
ANP - De verkoop van medicijnen voor palliatieve sedatie, het verminderen van het bewustzijn van terminale patiënten door toediening van medicijnen, is vorig jaar sterk gestegen. De Stichting Farma-ceutische Kengetallen (SFK) telde bij openbare apotheken bijna 20.000 voorschriften voor zulke middelen, 36 procent meer dan in 2005. De SFK schat dat er in 2005 8200 en in 2006 een kleine 11.200 gevallen van palliatieve sedatie waren. Palliatieve sedatie is geen euthanasie, maar is bedoeld om het lijden te verlichten.

Verschillende kranten. 12 maart 2007. James Brown eindelijk begraven
James Brown is begraven. Zaterdag is de overleden soulzanger bijgezet in een graf op Beech Island in South Carolina, bij het huis van een van zijn dochters.
Brown stierf op 25 december op 73-jarige leeftijd aan een hartaanval nadat hij met een longontsteking was opgeno- ¦ men in het ziekenhuis. Meer dan twee maanden is een schimmig gevecht opgevoerd over zijn rustplaats. Zijn gebalsemde lichaam lag intussen op een geheime plek opgebaard.
Zijn laatste partner, Tomi Rae Hynie en zijn kinderen uit eer dere relaties streden met elkaar over de zeggenschap. En over de verdeling van zijn nalatenschap. Zaterdag was de hele familie bijeen voor de besloten begrafenis. Vermoedelijk zal het niet Browns laatste rustplaats zijn. De kinderen willen van zijn huis, elders in Bleech Island, een museum oprichten naar het voorbeeld van Elvis Presley's Graceland, waarin ook een mausoleum moet zijn ondergebracht. De juridische gevechten hierover zullen nog maanden duren.

Algemeen dagblad. 13 maart 2007. Uitvaart 'live' bijwonen via internet
Frank van den Elsen: Familie en vrienden van een overledene die in het buitenland wonen of ziek of bedlegerig zijn. Via internet kunnen overal ter wereld begrafenissen worden bijgewoond. ...kunnen het afscheid van hun dierbare in Uitvaartcentrum Dordrecht Omstreken sinds kort thuis live bijwonen via internet. Wie over een speciale code beschikt, kan de dienst via de computer meebeleven, ongeacht waar ter wereld hij of zij zich bevindt. Niet-genodigden kunnen niet zomaar meekijken. De Wilhelminazaal van het centrum aan de Nassauweg is uitgerust met vaste, op afstand bestuurde, camera’s. ,,Er lopen geen cameramensen hinderlijk rond tijdens het afscheid,’’ zegt directeur A.C. de Jong. ....Het uitvaartcentrum is voor dit alles een samenwerkings-verband aangegaan met productiebedrijf Memoria Media. De gehele service kost circa 400 euro extra, meldt De Jong.

westergeest oorlogsgraven Leeuwarder Courant. 14 maart 2007. Oorlogsgraven Westergeest in ere hersteld
Frans Schuling en Nico van Dijk van de Oorlogsgravenstichting herstellen in opdracht van de Commonwealth War Graves Commission op het kerkhof van Westergeest de graven van omgekomen militairen van de Royal Air Force. Zowel in 1941 als in 1943 crashte nabij het dorp een RAF-toestel. De bemanningsleden kwamen om het leven. De grafstenen zijn schoongemaakt, hebben een nieuwe fundering gekregen en een nieuwe betonnen omranding. Op de bijzondere begraafplaats in Westergeest liggen acht geallieerden begraven......

Brabants Dagblad 14 maart 2007. Opgesplitste roekenkolonie veroorzaakt geen overlast meer

Renske Pepping: De roekenkolonie die jarenlang voor overlast zorgde op de Heerewaardense begraafplaats, is geen kolonie meer. Nadat eind januari de 140 Heerewaardense roekennesten werden verplaatst naar bomen bij de rotonde Alem, zijn er alleen nog maar kleine populaties van de vogels gesignaleerd.
"We hebben zo'n dertig nesten gevonden aan de Molendijk en Huizendijk in Heerewaarden", vertelt Wim van Kuik, medewerker van de door de gemeente Maasdriel ingeschakelde Plagen Preventie Dienst (PPD). Ook op de bekende plekken bij de sluis en op het steenfabriekterrein in Rossum zijn bij elkaar zo'n veertig nesten aangetoffen. Waar de rest van de kolonie is gebleven, is nog onbekend. De vogels zitten in ieder geval niet meer op de begraafplaats. "Een tijd geleden vonden we er nog een half nest. We denken dat het roekenpaar is weggejaagd door de geluids-instalatie die op de begraafplaats is geïnstalleerd", vertelt Van Kuik.......

Leeuwarder Courant. 15 maart 2007. Emancipatie nog niet merkbaar op het sterfbed
Twintig jaar emancipatie heeft niet geleid tot meer gelijkheid tussen man en vrouw op het sterfbed. Nog altijd overlijden mannen veel vaker thuis dan vrouwen, dankzij de mantelzorg van hun partner. Het verschil is zelfs groter geworden. „De aanwezigheid van een vrouw blijft belangrijk om thuis te kunnen sterven", concluderen onderzoekers van het universitair Medisch Centrum Sint Radboud in Nijmegen. Van de mannen sterft 55 procent thuis, van de vrouwen 35 procent. De kans dat een man met kanker tot zijn dood thuis wordt verzorgd, is drie keer zo groot als bij een vrouw. Van de mantelzorgers is driekwart vrouw. Het aandeel van mannen hierin is de laatste twintig jaar nauwelijks toegenomen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage