Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 10
5 maart t/m 11 maart 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

De Begraafplaats nr. 1, jaargang 9, lente 2007, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws, Agenda , Beroemd begraven. LOB nieuws. Juridische Vraagbaak.
Daarnaast een aantal hoofdartikelen waaronder:
Ruimte voor de dood
Het aantal uitvaarten zal toenemen vanaf 2025. Waar vinden die uitvaarten plaats? Blijft er in Nederland voldoende, geschikte en betaalbare ruimte voor begraven? Zal de huidige verhouding tussen begraven en cremeren hetzelfde blijven? Economisch geografen Paul van Steen en Piet Peilenbarg deden onderzoek naar de 'geografie van de dood': de regionale verschillen in geschiktheid en beschikbaarheid van begraafplaatsen, alsmede de ruimtelijke variaties in grafkosten.
"Eerlijke" grafstenen
Pauline Prior: Hoe transparant en duurzaam zijn de grafstenen op de Nederlandse begraafplaatsen? De Landelijke India Werkgroep onderzocht het. Samen met de branche doet ze enkele aanbevelingen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen met natuursteen en grafstenen.

Jos de KeijserLeeuwarder Courant. 10 maart 2007. Nu wil ik niet meer verder
Nederland komt er in vergelijking met de ons omringende landen gunstig af als het gaat om het aantal zelfdodingen. Volgens psycholoog Jos de Keijser van GGZ Friesland kan tijdige therapie ervoor zorgen dat ons land nog lager uitkomt. Met de Groningse onderzoekster Marieke de Groot ontvangt hij woensdag de Ivonne van de Ven Prijs voor een onderzoek onder nabestaanden van zelfdoding, die zelf een belangrijke risicogroep vormen. „Waarom loopt die emmer ineens over?".....De motivatie voor zijn niet altijd vrolijk stemmende werk ligt voor De Keijser in zijn zorg voor nabestaanden die het verlies moeilijk kunnen verwerken. Zoals die vrouw die bij hem kwam twintig jaar nadat haar moeder zelfmoord had gepleegd. „Je hebt ook verplichtingen naar anderen", stelt hij. „Als je anderen het leven hebt gegeven, dan moet je die band niet eenzijdig verbreken. Waarom is dit jouw limiet, wie heeft dat afgesproken? Mensen moeten leren leed te verdragen. Ik ga met ze op zoek waarom de emmer is overgelopen. En dan proberen we die wat leger te maken."

Leeuwarder Courant. 10 maart 2007
. De machteloosheid blijft
Bijna twintig jaar geleden begon Harry Tijssen (56) uit Leeuwarden de Werkgroep Nabestaan na Zelfdoding. Eind deze maand draagt hij het voorzitterschap over aan anderen. Tevreden, want hulpverleners hebben steeds meer aandacht voor familieleden. Maar ook machteloos, want de pijn blijft...... Hulpverleners hadden destijds weinig oog voor familieleden van het slachtoffer, zegt Tijssen. Veel nabestaanden zijn ook helemaal geen patiënt en willen niet naar de GGZ. Maar ze zijn vaak wel ontzettend eenzaam in hun Verdriet en lopen zelf een verhoogde kans op zelfdoding.... Om hen de gelegenheid te bieden hun ervaringen te delen, begon Tijssen samen met een behandelaar van de RIAGG een gespreksgroep. Toen de instelling het na een paar jaar welletjes vond, ging hij samen met een deelneemster verder met de Werkgroep Nabestaan na Zelfdoding Friesland. Hun doel: het stilzwijgen rond zelfdoding te doorbreken, door lotgenotencontact maar ook door voorlichting aan bijvoorbeeld huisartsen...

De Gelderlander. 10 maart 2007. Verkoop grond bij Larikshof rond
Margreet Terpstra: De PKN - kerk en de gemeente Rhenen zijn het eens over de verkoop van vijf hectare grond naast begraafplaats Larikshof. Dat zegt waarnemend burgemeester Anton Houtsma van Rhenen.
De grond is nodig omdat het huidige kerkhof aan de Autoweg in Rhenen zo goed als vol is: er is nog slechts ruimte voor enkele tientallen Rhenenaren. Door inbreiding op het ruim opgezette kerkhof is nog ruimte voor tweehonderd extra graven, maar dan is het ook echt vol. Het gebied dat nu aan de orde is ligt aan de westkant van de Larikshof. Eigenaar is de PKN-kerk, die het verpacht als landbouwgrond. Gesprekken hebben geleid tot 'volledige overeenstemming over de aankoop', zegt Houtsma. Wat nog niet wil zeggen dat alles helemaal in kannen en kruiken is: zowel het college van burgemeester en wethouders als de gemeenteraad moeten zich er nog over uitspreken. Houtsma gaat ervan uit dat de gemeente met ingang van volgend jaar over de grond kan beschikken. De uitbreiding van de Larikshof houdt nauw verband met de komst van een nieuw mortuarium. De aula die er nu staat is klein en slecht geoutileerd en beschikt niet over een gekoelde opbaarruimte.

De Stentor. 9 maart 2007. Pa in een Hak-potje is officieel grafschennis
Janine Stougie: Het is volstrekt verboden om menselijke resten in een Hak - potje in de schuur te bewaren, aldus een gemeentewoordvoerster. "Officieel is het zelfs grafschennis."
Ze reageert daarmee op het verhaal van Gerrit Harwig, die vorige week vertelde dat hij delen van zijn in 1985 overleden vader op het graf van zijn moeder heeft gevonden. "De kans dat het niet zijn vader is, maar één van zijn voorouders is groot. Het klinkt niet echt lekker, maar de begraafplaats in Windesheim is eeuwen- en eeuwenoud. De grond zit vol. Is verzadigd. En bij hele harde regenbuien of andere slechte weersomstandigheden kan er van alles boven de grond komen. Onze mensen proberen het allemaal zo goed mogelijk bij te houden. En zorgen ook geregeld voor het herbegraven van resten", verzekert de woordvoerster. "Het is ook niet voor niets dat we op de oude begraafplaats van Windesheim eigenlijk geen begrafenissen meer willen én kunnen hebben. Er zijn nog enkele familiegraven niet vol, maar daarna is het toch echt afgelopen. Dit verhaal illustreert wel waarom, denk ik."

De Gelderlander. 6 maart 2007. Uitvaartbeurs in Boxmeers Klooster Elsendael groot succes
Uitvaartondernemer Wilbert Goemans is 'buitengewoon tevreden'. Zijn eerste uitvaartbeurs, gistermiddag gehouden in Klooster Elsendael in Boxmeer, is een groot succes geworden, zegt hij.
"Je hoopt op een grote opkomst van het publiek, je durft op een gegeven moment zelfs de verwachting uit te spreken dat er behoorlijk wat mensen komen. Maar dit overtrof alle verwachtingen. We hebben alleen al meer dan 400 boekjes uitgegeven waarin mensen kunnen aangeven hoe ze hun uitvaart zouden willen hebben." Dat de uitvaart en alles eromheen uit de taboesfeer is gehaald, is volgens hem wel bewezen. Hij heeft heel veel goede reacties gehad. "Natuurlijk waren er ook bezoekers die behoorlijk geëmotioneerd raakten. Ze wisten immers niet allemaal wat ze konden verwachten. Maar iedereen ging uiteindelijk met een goed gevoel naar huis."
'Oma, ik hou van je. XXX Dwen' staat er op de doodskist geschreven. Met schoolkrijt. De kist die hier in een van de stijlvolle kamers van Klooster Elsendael in Booxmeer staat opgesteld, is dan ook geen afgelakt eikenhouten exemplaar. Deze kist is volledig met schoolbordverf beschilderd. Alle kleinkinderen kunnen hun laatste groet aan oma in hun eigen lieve handschrift en in zelf gekozen kleurtjes op de kist kwijt.......

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage