Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 6
7 februari 2005 t/m 13 februari 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Algemeen Dagblad, 7 februari 2005. Begraaf-plaats in Lambertuskerk
De Lambertuskerk in Maastricht wordt mogelijk verbouwd tot een begraafplaats. Het bedrijf Palenque, dat bovengrondse begraafplaatsen ontwerpt, heeft vergevorderde plannen ingediend bij de gemeente Maastricht en het bisdom Roermond, de eigenaar van de kerk. De gemeente en het bisdom zoeken een nieuwe bestemming voor de kerk, dat een rijks-monument is. Als het aan Palenque ligt, kunnen er mensen wordenbij gezet in tombes, kapelletjes of in een gravengalerij. De prijs voor een graf zou 5000 tot 6000 euro voor 20 jaar bedragen.

Leeuwarder Courant, 8 februari 2005 'Arts moet toetsbaar zijn als het om levenseinde gaat'
Wiebe van der Hout: Ook na de legalisering van euthanasie onder strenge voorwaarden in 2001 blijft de RK Kerk actieve levensbeëindiging strikt afwijzen. Hoe begrijpelijk ook de doodswens, onder alle omstandig-heden kan goede palliatieve zorg het leven draaglijk houden, vindt bisschop Wim Eijk. Het misbruiken van palliatieve sedatie - pijnbehan-deling met als bijwerking het risico op overlijden -bij een terminale patiënt als sluipweg naar euthanasie is buitengewoon laakbaar........
De leer van de Rooms-Katholieke Kerk verbiedt actieve levensbeëindiging. Eijk legde de uiterste grens van ingrijpen bij een stervende bij palliatieve sedatie. „Bijwerkingen accepteren we in de gezondheidszorg dag in dag uit. Dat risico kun je dus willens en wetens nemen." Maar misbruik door artsen voor wat hij 'langzame euthanasie' noemde, veroordeelt de op het onderwerp euthanasie gepromoveerde medicus-theoloog Eijk. Het aantal euthanasie-meldingen daalt alleen nog maar sinds euthanasie in 2001 onder strenge voorwaarden - op verzoek, met raadpleging van een collega-arts - is gelegaliseerd. Eijk: „Artsen zien op tegen de rompslomp na melding. Maar met misbruik van palliatieve sedatie stellen zij zich niet toetsbaar op. En dat moeten zij juist wel doen als het om het leven van mensen gaat."
De bisschop gelooft dat onder alle omstandigheden optimale palliatieve zorg van artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, pastores en familie het leven van een stervende draaglijk kan houden. Identificatie met de lijdende mens vereist wel een eigen rijpingsproces „en daar zijn we in Nederland veel later mee begonnen dan in de landen om ons heen".
Eijk verwees naar de wereldgezondheidsorganisatie WHO, die actieve, totale zorg vraagt, omdat sterven een normaal proces en de bevestiging van het leven is. Begrip moet er zijn voor het doodsverlangen, maar er moet vervolgens een positief aanbod volgen......
De discussie over levensbeëindiging is volgens de noordelijke kerkleider ten onrechte doorgeschoten van mondigheid en bestrijding van medische overbehande-ling naar zelfbeschikkingsrecht.
Verpleeghuisarts Daan Kruizinga van Talma Sionsberg legde uit dat de hospice-achtige unit De Oase van de Dokkumer instelling „het leven van stervenden verkort noch verlengt, maar probeert nog zoveel mogelijk kwaliteit aan het laatste stukje leven te geven". Samen met de pastorale zorg probeert de medische tak patiënten niet te laten stikken, letterlijk en figuurlijk.
Ina Sijtsma, rooms-katholiek pastor bij Talma Sionsberg, liet bisschop Eijk weten pastoraal „in een spagaat" te komen door het rk euthanasieverbod. „Vanuit dezelfde scheppingstheologie die u als basis gebruikt, is denk ik ook het standpunt mogelijk dat het leven teruggegeven kan worden."

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage