Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 52
27 december 2005 t/m 1 januari 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Grutte Pier in Kimswerd Keppelstok, Ledenblad Alde Fryske Tjerken. Verschillende artikelen met daaronder een over de begraafplaats in Kimswerd.

Weekblad: De Groene
De Groene Amsterdammer laat het reguliere nieuws nog even liggen en blikt in een extra aflevering terug op markante figuren die ons dit jaar ontvielen. „In dit speciale nummer dragen wij de overledenen van 2005 nogmaals ten grave, gekleed in de waardigheid van de grote verhalen waarvan zij tijdens hun leven deel uitmaakten", aldus het blad.
Zestien figuren die heengingen worden door verschillende redacteuren van het blad in het zonnetje gezet. Theatermensen Frans van Dusschoten en Joop Doderer, politici André van der Louw, Aleksander Jakovlev, Edward Heath en James Callaghan en verder uiteenlopende figuren als John Mieremet, Aenne Burda en Rinus Michels worden geschetst in het licht van wat zij voor hun tijd betekenden.
(red. Ook in andere weekbladen en dagbladen werd in meer of minder mate aandacht besteed aan 'bekende dodenlijstjes')

Leeuwarder Courant: 28 december 2005. Uitbreiding kerkhof
Wymbritseradiel stemt in met de uitbreiding van de begraafplaats bij de kerk aan de J. J. Hofstrjitte in Gaastmeer. De grond voor de uitbreiding is al in het bezit van de kerkvoogdij en sluit aan bij het huidige kerkhof. De gemeente betaalt niet mee aan het geschikt maken van het terrein tot begraafplaats. Alle kosten komen voor rekening van de kerkvoogdij.

Leeuwarder Courant: 28 december 2005. Aula Oudwoude dicht
De aula op de begraafplaats Nijenhove in Oudwoude gaat vrijwel zeker dicht. Alleen als de raad er jaarlijks € 21.000 extra in wil steken, kan de aula open blijven. Kollumer-land steekt nu per. jaar al € 10.578 in onderhoud van de aula. Een kostendekkende exploitatie is niet mogelijk, zo is becijferd. Daarvoor zijn jaarlijks zeventig opbaringen nodig. De laatste jaren werd maar zes keer per jaar van de aula gebruik gemaakt. De aula krijgt mogelijk een andere functie.

Verschillende kranten, 30 december 2005. ANW
De uitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet (ANW) bedraagt maximaal 70 procent van het netto minimumloon. Nabestaanden die een halfwees onder de 18 jaar verzorgen, krijgen bovendien een inkomensonafhankelijke uitkering van 20 procent van het netto minimumloon. De ANW is inkomensafhankelijk. Inkomen in verband met arbeid (uitkeringen) wordt er geheel van afgetrokken. Van inkomen uit arbeid blijft een deel buiten beschouwing (50 procent van het minimumloon plus een derde deel van het meerdere). Nabestaanden die onder het overgangsrecht vallen en vroeger een AWW-uitkering ontvingen, krijgen indien na deze inkomenstoets een lager uitkeringsbedrag overblijft, in ieder geval een bodemuitkering van 30 procent van het bruto
minimumloon.

  Bruto Bruto
  p.mnd vak. uitk.p.mnd
Nabestaandenuitkering € 994,97 € 64,63
Halfwezenuitkering € 228,49 € 18,45
Wezenuitkering tot 10 jaar € 318,39 € 20,68
Wezenuitkering van 10
tot 16 jaar
€ 477,59 € 31,02
Wezenuitkering van 16
tot 21/27 jaar
€ 636,78 € 41,36

Kerkgraven
Er zijn meer dan tienduizend mensen begraven in de Oude Kerk. het oudste stenen gebouw van de hoofdstad. De gratgegevens werden opgetekend in grafboeken, en zijn later in een database ingevoerd. Hier kan nu online in gezocht worden op www.gravenopinternet.nl. Deze website is tevens te lezen in het Engels, Frans, Duits en Spaans. De database is gekoppeld aan een overzicht van de zerkenvloer in de kerk en er zijn ook afbeeldingen in detail van de zerken beschikbaar. Ook is een aantal bekende Amsterdammers uitgelicht in een virtuele tentoonstelling. Daarnaast worden historische wandelroutes door Amsterdam aangeboden.
De database is echter nog niet compleet, en de bezoeker wordt uitgenodigd informatie over familie die begraven is in de Oude Kerk beschikbaar te stellen. Met 'Graven op Internet' is de Oude Kerk nog meer het levend museum van de Amsterdamse geschiedenis geworden.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage