Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 47
21 november 2005 t/m 27 november 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad uitvaartwezen december 2005 Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 10, december 2005.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, Wet en Recht, NUVU-nieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:

Zieke kastanjes op Oud Eik en Duinen
Sinds 2004 worden paardekastanjes in bijna heel Nederland aangetast door een mysterieuze ziekte. Bomen krijgen bruine vlekken op de stam en 'bloeden' donker vocht. Ook de kastanjes op begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag. Wacht de begraafplaats een kaalslag?
Productspecial Rouwvervoer
Auto's, bussen, koetsen, fietsen, een motor of een boot. Het aanbod van rouwvervoer is niet alleen in omvang toegenomen, ook de diversiteit zit nog altijd in de lift. En die verscheidenheid blijft niet beperkt tot een kleurtje. Het zijn vooral de modellen auto's, koetsen en bussen die de keuze bont maken.

Verschillende kranten, 21 november 2005. Onderzoek naar verloederde Hunebedden
De 53 hunebedden in Nederland zijn zwaar verloederd. Ze worden gebruikt als fietsenstalling of dumpplek voor blikjes en andere rommel.
Drentse natuurhistorische clubs gaan nu onderzoeken hoe ze de hunebedden kunnen redden. De bedden zijn van de overheid, maar worden beheerd door de stichting Het Drentse Landschap en Staatsbosbeheer. Eén hunebed staat in Groningen, de rest in Drenthe.
Het onderzoek wordt per hunebed uitgevoerd, legt Harrie Wol-ters van het Hunebedcentrum Borger uit. 'Sommige staan in het bos, andere in een woonwijk. Voor elk hunebed moet je een passende oplossing bedenken.' Ironisch genoeg zijn het vaak
juist door mensen gemaakte constructies die onverlaten uitnodigen, vertelt hij. Bankjes of vuilnisbakken lokken uit tot picknicken en klauteren.

Sarcofaag deksel in Gytsjerk Leeuwarder Courant, 22 november 2005. Grafdelvers vinden in Gytsjerk deksel sarcofaag
Bij het delven van een graf op het kerkhof van de hervormde kerk in Gytsjerk deden de grafdelvers gistermorgen een bijzondere vondst. Jan Jilderda en Hessel Dijkstra stuitten op het deksel van een sarcofaag. Met veel moeite wisten ze het gevaarte uit de grond te krijgen, geholpen door uitvaartverzorger Bram Joustra en kerkhofbeheerder Jan Schotanus. Het deksel is van rood natuursteen, meet 100 bij 80 centimeter en is zeker duizend jaar oud, schat Schotanus. „Elk ribbeltsje is in hak fan in beitel". Het deksel is versierd met een kruis. Volgens het register is op deze plek in 1889 ene Janke Westra begraven. Maar het deksel is veel ouder. Het is vroeger vast elders aangetroffen en vervolgens weer voor dit graf gebruikt, denkt Schotanus.........

Verschillende kranten, 22 november 2005. Reddingsplan voor Drentse hunebedden
Het gaat slecht met de hunebedden in Drenthe. Een groot onderzoek moet duidelijk maken hoe de verloedering rond de hunebedden een halt is toe te roepen. Er komt een plan van aanpak voor 53 hunebedden - 52 in Drenthe, een in Groningen. Elk hunebed krijgt zijn eigen beheersplan. Haast is geboden. De hunebedden hebben zwaar te lijden van recreatieve druk en verwaarlozing. Het hunebed van Annen fungeert als fietsenstalling.

Verschillende kranten, 22 november 2005. Emile Ratelband brengt positief gevoel bij uitvaart
(ANP) -
Emile Ratelband stelt zich als spreker beschikbaar bij uitvaarten. De positiviteitsgoeroe meent mensen ook bij een begrafenis of crematie met een positief gevoel naar huis te kunnen laten gaan. „De uitvaartwereld reageerde verbaasd. Ze zagen geen tsjakka-achtige toestanden voor zich bij een uitvaart, maar ik ben ervan overtuigd dat ik nabestaanden iets mee kan geven", zei Ratelband gisteren.
Nabestaanden kunnen Ratelband benaderen voor de uitvaart, maar hij verwacht dat mensen ook bij leven laten weten Ratelband te willen. De 'goeroe' vraagt €2500 als spreker bij een uitvaart.

Verschillende kranten, 23 november 2005. Boete van €220 voor bekladden hunebed
(ANP)-Het drietal dat in april het hunebed in Exloo ' heeft beklad moet een boete
van €220 betalen voor openlijke geweldpleging. Ook moeten ze de schoonmaakkosten, een bedrag van €6270, betalen. Het drietal is akkoord gegaan met een schikking.

Memento Mori Leeuwarden Leeuwarder Courant, 23 november 2005. Lot begraafplaats stad bezegeld
De stichting Oude Stadsbegraafplaats mag van het gemeentebestuur van Leeuwarden worden opgedoekt. Er is geen functie meer voor de stichting, nu de gemeente weigert geld in de noodzakelijke restauratie van de monumentale begraafplaats te steken. Het geld van de stichting (€18.000) zal worden gebruikt voor het onderhoud van wegen en paden. De Oude Begraaf- . plaats is een rijksmonument dat in 1830 door landschapsarchitect Lucas Roodbaard is aangelegd. Van de vele oude graven worden er nog slechts enkele door verwanten van de overledenen onderhouden.

Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden Leeuwarder Courant, 24 november 2005. Bladeren op graven Oude Begraafplaats
Peter Hans de Vries (22) uit Leeuwarden zorgt er met zijn bladblazer voor dat de graven op de Algemene Begraafplaats op de Spanjaardslaan er netjes bij liggen. Hij werkt iedere dag in het lommerrijke dodenpark. De voorgenomen restauratie van dit rijksmonument gaat definitief niet door. De stichting die het had willen restaureren, heeft zich opgeheven, omdat de gemeente er niet aan mee wil betalen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage