Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 39
26 september 2005 t/m 2 oktober 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten, 26 september 2005. Vuurpijl Hazes door 2,5 miljoen gezien
ANP: Ruim 1,7 miljoen mensen hebben vrijdagavond gekeken naar het TROS-programma 'André Hazes, één jaar later'. In de televisieuitzending was te zien hoe de as van André Hazes met tien vuurpijlen de lucht in werd geschoten. Op dat moment steeg het aantal kijkers tot 2,5 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kijk-Onderzoek.

Verschillende kranten, 26 september 2005. Protestanten tegen Gronings protocol
ANP: Orthodox-protestantse werkers in de gezondheidszorg verwerpen het 'Gronings protocol' over de actieve levensbeëindiging van ernstig zieke pasgeborenen „ledere vorm van bewust levens-beëindigend handelen moet verworpen worden", concludeerden de leden van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie(RMU). Bij de RMU zijn drieduizend artsen, verpleegkundigen en andere werkers in de gezondheidszorg aangesloten.

Kartonnen grafkist Verschillende kranten: 27 september 2005.
Begraven worden in een kist van karton
GPD: Begraven worden in een kist van karton. Dat lijkt het alternatief te worden voor een teraardebestelling in een dure houten kist, wat al gauw € 700 kost. Met een kartonnen kist ben je al voor € 100 klaar. Voorwaarde is wel dat de persoon die in de kist ligt maximaal 108 kilo is en het moet ook niet langdurig regenen; dan wordt het karton slap.
Patrick Knoben uit het Limburgse Maasbracht importeert de kartonnen doodskisten uit Engeland, waar de goedkope lijkkist al langer voor crematies en begrafenissen wordt gebruikt. Eerdere pogingen om, vooral vanuit milieuoogpunt, dit alternatief in Nederland te introduceren waren niet succesvol. Maar volgens Knoben wordt dat nu anders, omdat er een systeem is bedacht waarbij de overledene tijdens de kerk- of afscheidsdienst toch waardig in een houten kist ligt, maar uiteindelijk in "karton wordt gecremeerd of begraven.
Het systeem werkt zo: de overledene komt in een kist van bordkarton te liggen, waaraan ook handvatten zijn bevestigd. Die kist wordt daarna tijdelijk in een houten kist geplaatst, de zogenaamde Coffin Cover, waarmee de uitvaartdienst plaatsvindt. Vlak voor de crematie of het moment van de teraardebestelling wordt de houten kist weggeklapt en afgevoerd voor hergebruik bij een volgende uitvaart. De kartonnen kist wordt dan gecremeerd of begraven.
„Een traditionele houten kist kost al snel € 750. Een begrafenis met de Coffin Cover én de kartonnen kist hoeft maar tussen de € 150 en € 200 te kosten", aldus Knoben. Het is ook mogelijk de kartonnen lijkkist niet te verhullen met een houten exemplaar. Puur in karton begraven worden is nóg goedkoper. „Denk dan aan
€ 100 tot € 140."

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage