Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 22
30 mei 2005 t/m 5 juni 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad uitvaart Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, mei 2005. Thema: Kunst en vormgeving In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: o.a. Islamitisch begraven in Amsterdam, Twee ton voor zerkenvloer, Monument drugs-verslaafden, 175 jaar St. Barbara. Dela neemt Sophia Group over. Column Recht: 'Verlof bij perinatale sterfte' door Mr. Frank Mutter. Column cursief: 'Knekels ' door H. Kok.Vers van de Pers, Uitvaartnoviteiten en de Agenda. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Eenzame uitvaarten
Ger Fritz gaat met pensioen.Jarenlang verzorgde hij Amsterdam de ‘uitvaarten van gemeentewege’. Ook was hij betrokken bij de introductie van de dichters die de Eenzame Uitvaarten welluidend uitluiden.
‘Meer de diepte in’
Dick Duynhoven: De ritueelbegeleiders schieten als paddestoelen uit de grond. Zij zien hun werk als een waardevolle aanvulling op dat van de uitvaartondernemers. Maar die zitten daar niet altijd op te wachten.

kerk Dongjum gescheurd monument Leeuwarder Courant, 31 mei 2005. Kerk in verval
Rixt Oenema: Hooghartig kijkt Sicco van Goslinga de hervormde kerk in Dongjum in. Het grafmonument met de marmeren beeltenis van de grietman van
Franekeradeel (1664-1731) en de kerkmuur zijn in slechte conditie. De muur vertoont aan weerszijden van het praalgraf meterslange scheuren, het daglicht valt er zelfs door naar binnen. De buitenmuur helt heel licht achterover.
De kerk in Dongjum kampt met achterstallig onderhoud. Hel metselwerk buiten is gescheurd, de gewelven vertonen slijtage door een vroegere lekkage aan het dak en de toren wordt langzamerhand door de bonte knaagkever opgegeten. De houten vloer kraakt en wiebelt op sommige plaatsen vervaarlijk. Het kerkje loopt gevaar; er is geen geld voor restauratie en de subsidie is op..........

Leeuwarder Courant, 1 juni 2005. 'Regie uitvaart Hazes voorbeeld voor kerk'
De kerkdienst is vaak klungelig, omdat er niets aan regie gedaan wordt. Volgens predikant Thijs Oomens en theaterregisseur Pieter Stellingwerf kan veel geleerd worden van het eerbetoon aan André Hazes, september vorig jaar in de Amsterdamse Arena.
Het tweetal sprak op de studiemorgen 'De dienst als voorstelling: voor God spelen' van het Friese provinciaal dienstencentrum van de Protestantse Kerk. Aanleiding was de enorme aandacht voor het 'rouwspektakel' rond Hazes, de 'liturg van het volk'.
Stellingwerf legde uit hoe doortimmerd en weldoordacht het eerbetoon in de Arena was, waarin hij dezelfde opbouw en 'liturgie' terugzag als in een kerkdienst...........

Leeuwarder Courant, 1 juni 2005. Monument na zomer
Het monument voor doodgeboren kinderen op de Noorderbegraafplaats wordt pas na de zomervakantie. Omdat de gemeente rond de begraafplaats bezig is met het asfalteren van een aantal paden kan de gedenkplaats niet aan het eind van juni onthuld worden, zoals de bedoeling was, zegt Klaas van der Meuleii van de stichting die het monument laat maken.

Bouwtekening menno van Coehoorngraf in Wijckel Leeuwarder Courant, 2 juni 2005. Menno van Coehoorn 'verdwaald' in Wijckel
Menno van Coehoorn ligt niet in de graftombe in de hervormde kerk van Wijckel, maar er voor. De dood van de beroemde vestingbouwer is bezongen in twee lofdichten. Dit en meer blijkt uit oude, onbekend gebleven bronnen, die bloedverwant Menno Aukes thuis in Nieuwegein bewaarde. „Een goudmijntje", aldus bouwhistoricus Albert Reinstra.

Leeuwarder Courant, 2 juni 2005. Franeker begraafplaats op de schop
Wie een begraafplaats beheert, moet tijd van leven hebben. Aan de ene kant duurt het jaren voor graf-velden vol liggen en aan de andere kant gaat er veel tijd overheen voor oudere graven geruimd kunnen worden. Franekeradeel is druk bezig met de planning voor de komende veertig jaar. „Een gek idee", zegt verantwoordelijke Harry Vellinga. ,,lk zal zelf niet meemaken hoe het afloopt."
De hagen tussen de grafvelden staan er strak geschoren bij. De bladeren aan de bomen glinsteren na een pas gevallen regenbui. Vellinga wandelt het pad op naar het oudere, westelijke deel van de begraafplaats. De stenen hier dateren van rond 1900. Sommige zijn wat scheef gezakt, maar ze zien er voor hun leeftijd netjes uit. Wat de tand des tijds heeft aangericht, past hier ..........Wat mensen vaak niet beseffen is dat een graf en een monument niet hun bezit zijn. „Ze betalen alleen huur, vergelijk het maar met een huurwoning", zegt Vellinga.........

Bonifatius toren op RK begraafplaats Leeuwarden Leeuwarder Courant, 2 juni 2005. Torenspits Bonifatiuskapel weer overeind
Het zag er niet best uit, toen de spits van het oude Bonifatiushospitaal begin april in tweeën brak bij de verhuizing naar de nieuwe standplaats. Wekenlang lag de 10 meter hoge toren ter reparatie bij de ingang van de rooms-katholieke begraafplaats aan de Har-lingerstraatweg. Maar nu staat de spits weer fier overeind. Medewerkers van bouwbedrijf Friso en takelbedrijf Kielstra plaatsten de constructie vanochtend op de betonnen sokkel, midden op het pleintje bij de ingang. Op 11 juni, precies zeventig jaar nadat het Bonifatiushospitaal werd geopend, wordt de herplaatsing van de spits gevierd. Zuster Veronique, die de afgelopen dertien jaar de kapel en het torentje onderhield, luidt dan de angelusklok.

Leeuwarder Courant, 2 juni 2005. 'Nauta toont lef met grafkist'
Het getuigt van lef om met een grafkist de straat op te gaan voor een promotiecampagne. Vooral aan die dappere daad heeft Nauta Business Events van Bram Nauta uit Sneek de vakprijs Gouden Giraffe te danken, aldus de jury. Nauta, wiens bedrijf in Lelystad is gevestigd, maakte de campagne voor grafkisten-fabrikant Bogra.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage