Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 2
10 januari 2005 t/m 16 januari 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten, 11 januari 2005. Nazaten ontvangen na 142 jaar erfenis
(ANP) Zeker 214 nazaten zijn onlangs blij verrast met een erfenis van ruim 140 jaar oud. Zij krijgen hun erfdeel van een stuk grond van de Oldenzaalse boer Brunink die in 1863 overleed. De gemeente Oldenzaal wilde het grasland van 4000 vierkante meter onteigenen voor industriële; bebouwing, maar kon de eigenaar niet vinden. Via stamboomonderzoek werden 214 erfgenamen opgespoord. Ze krijgen ieder een bedrag, variërend van 25 tot enkele duizenden euro's.

Verschillende kranten, 11 janauri 2005. Middeleeuws dna tegen aids
(GPD) - Resten van honderden eeuwenoude graven onder het Catharinaplein in het centrum van Eindhoven kunnen mogelijk bijdragen aan de strijd tegen aids. Onderzoek van het dna van de middeleeuwse doden kan wellicht uitsluitsel geven over de vraag waarom een deel van de West-Europeanen geen aids krijgt, terwijl zij wel besmet zijn met het hiv-virus. De oorzaak hiervan ligt mogelijk in de pestepidemieën die Europa in en na de Middeleeuwen troffen. De overlevenden hebben in die periode een afweermiddel opgebouwd dat nu het hiv-virus weerstaat, zo wordt in wetenschappelijke kringen vermoed. Een team van het Leids Universitair Centrum, onder leiding van dna-deskundige Peter de Knijff, wil hiernaar in Eindhoven onderzoek doen.

Leeuwarder Courant, 12 januari 2005. Ook Russen sturen as overledenen ruimte in
Sjoerd van de werf: De leiding van een crematorium in het West-Siberische Novosibirsk gaat mee met de tijd en zoekt het in het kader van zijn dienstverlening hogerop. Véél hogerop zelfs. Wie bereid is er een bedrag van 995 dollar voor op tafel te leggen, kan 1 gram as van een dierbare overledene in een aluminium capsule van nog geen halvecentimeter naar de ruimte laten schieten.
Wie er wat meer voor over heeft - en kan betalen - mag voor 4300 dollar een hoeveelheid as van 7 gram meesturen, verpakt in een houder ter grootte van een doorsnee lipstick. Het Russische crematorium is officieel vertegenwoordiger in Rusland van de Amerikaanse onderneming Celestis, die in 1997 voor het eerst as van 24 overledenen in een baan om de aarde liet brengen.......

Leeuwarder Courant, 15 januari 2004. Boetseren met goud
De meeste zeevissers dragen een gouden oorring, vaak twee. Waarom? Daar zijn twee verklaringen voor. De eerste: als een vissersboot vergaat en het lichaam van de visser aan land spoelt, heeft hij niet met zijn sieraad meteen voor zijn eigen begrafenis betaald. De tweede: als een vissersboot vergaat en het lichaam van de visser aan land spoelt, is hij altijd aan zijn oorring te herkennen. Ooit was namelijk elke vissersoorring uniek.
Hoe dan ook, de reden dat een visser vanouds een oorring draagt is tamelijk luguber. Dat maakt hem er niet minder trots op. Nog steeds nemen jonge vissers, of jongens uit typische vissersdorpen, de sieraden grif af. Meestal eerst één oorring, later volgt vaak de tweede. In Urk, Den Helder en Wieringen beginnen ze met het rechteroor, elders meestal links.
Edelsmid Kobus Kaptijn is gespecialiseerd in het maken van visserssieraden. Hij bestiert alleen zijn winkel in het oude centrum van Urk. 's Ochtends maakt hij sieraden, 's middags verkoopt hij. In de zomer gaat hij vaak het hele land door: naar vlag-getjesdagen, visserijdagen, en om klanten in bijvoorbeeld Yerseke of Anjum te bedienen. „Ik ben immers de enige in Nederland die zich hierop richt", zegt hij......

Leeuwarder Courant, 15 januari 2005. Kapeltoren van 'Bonnehos' gaat naar rk-begraafplaats
De 10 meter hoge toren op de kapel van het voormalige Leeuwarder Bonifatius Hospitaal verhuist deze winter naar de katholieke begraafplaats aan de Harlingerstraatweg. Bovenin zit nog de angelusklok, die de ziekenhuisnonnen vroeger om twaalf uur luidden voor de bidtijd en de lunch. Nabestaanden mogen hem straks gebruiken bij begrafenissen.
„Het doet een beetje denken aan het torentje voor gevangenis De Blokhuispoort. Die komt van een klooster dat vroeger op de Keizersgracht stond. Daar werd het torentje herplaatst. Hier dus ook", zegt Wim Röben van de stichting die de begraafplaats beheert. Het gevaarte wordt binnenkort voorzichtig verwijderd en per dieplader naar zijn nieuwe plek vervoerd. De kapel zélf wacht de sloophamer.
  

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage