Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 13
28 maart 2005 t/m 3 april 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Vakblad Uitvaartwezen Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 3 april 2005.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, Wet en Recht, NUVU-nieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:

RIT
Yvette Polman: Peter Goudsmits (Rampen Identificatie Team) en Bert Goetzee (Team Postmortale Zorg) gaan in op het belang van de werkzaamheden van het TPZ, dat zich richt op de laatste verzorging van de door het RIT geborgen slachtoffers. Daarbij staan ze ook stil bij slachtoffers van een niet-natuurlijke dood die zonder tussenkomst van het RIT worden geborgen en geïdentificeerd. Ze pleiten voor algemene bewust-wording van de kwaliteit van laatste zorg.

Interview Hans Kemperman
Marjon Weijzen: Hans Kemperman is conservator en grafruimer. Op jonge leeftijd vertrok hij naar Duitsland om zich daar te bekwamen in het conserveren van lichamen. Hij werkte vervolgens 27 jaar lang voor de Rijksuniversiteit van Utrecht om daarna zijn eigen grafruimingsbedrijf Rescon Mortuary Assistance op te richten. Marjon Weijzen sprak met hem, onder meer over de laatste verzorging van overledenen.

Volkskrant, 31 maart 2005. Kwik uit crematoria minder de lucht in
Broer Scholtens: Na het Kolenconvenant, het Convenant Biologische Producten, het Convenant Waddenlopen en het Arboconvenant Meubelindustrie - om er maar enkele te noemen - heeft Nederland sinds woensdagmiddag ook een Filter-convenant. Het is een afspraak tussen heren van de crematoria-branche en het milieuministerie Vrom en regelt de kwikuitstoot van crematoria in Nederland.
Die gaat voor 2012 flink omlaag, als volgens het opgestelde plan de rookgassen die vrijkomen bij crematoria worden gefilterd in een geavanceerd koolstoffilter. Dat is een filter dat bovendien onwelriekende geuren verwijdert. Het afgevangen kwik wordt als chemisch afval afgevoerd.
Bij een crematorium komt gemiddeld 0,2 milligram kwik per kubieke meter rookgas in de lucht terecht. Voor 2012 moet dat met minstens een factor tien omlaag, mogelijk zelfs met een factor twintig, is in het convenant afgesproken.
Kwik zit in amalgaamvullingen voor gebitten. Amalgaam is een nog steeds veel gebruikt vulmiddel. Ingeademd kwik is giftig en tast de hersenfunctie aan. Kwik verdampt bij de crematie en komt zo in de rookgassen terecht. Van de zestig crematoria in Nederland hebben tien nieuwe - onder meer in Amersfoort en Almere -al zo'n geavanceerd filter met actieve koolstof.
De andere vijftig crematoria gaan 25 miljoen euro in filterinstallaties investeren. Tien grote doen dat al voor 2006, de kleinere in de jaren daarna............

Verschillende kranten, 31 maart 2005. Cryomeren gekozen als betiteling vriesdrogen lijken
(ANP) - Nabestaanden kunnen voor overledenen niet alleen voor begraven en cremeren kiezen, maar ook voor cryomeren. Het laatste is het nieuwe woord voor vriesdrogen; de overledene wordt ondergedompeld in vloeibaar stikstof en vervolgens tot poeder getrild. Op een oproep een nieuw woord te verzinnen voor 'vriesdrogen' reageerden 1200 mensen. Directeur Peter van Wageningen van uitvaartonderneming Yarden vond vriesdrogen en ecologische uitvaart niet passend en zocht daarom een andere benaming. Cryomeren verwijst naar het Griekse kruos dat ijs of vorst betekent

Verschillende kranten, 31 maart 2005. Vooral broers en zussen maken heibel over te verdelen erfenis
(ANP) - Broers en zussen maken het vaakst ruzie als er een erfenis te verdelen valt. De laatste jaren leiden nalatenschappen bovendien vaker tot strijd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Notariaat Magazine onder 102 notariskantoren, die vorig jaar in totaal ruim 6900 nalatenschappen afwikkelden.
Als reden voor de onenigheid worden lossere familiebanden het meest genoemd, gevolgd door mondiger burgers, het vaker voorkomen van stiefrela-ties, meer geld in de erfenis en het ontbreken van een testament. „Bij een nalatenschap komen geld en emotie bij elkaar en dat is een explosief mengsel'; aldus kandidaat-notaris M. van Leth uit Ouderkerk aan den IJssel.
Na de broedertwist, zijn stief kinderen het meest betrokken bij ruzies, dan de halfbroers en -zussen. Het gaat vaak om oud zeer in de familie; om (stiefkinderen die zich achtergesteld voelen of elkaar verwijten dat ze al iets van hun ouders gekregen hadden. Ruzies gaan ook over de te verdelen inboedel, sieraden, de waarde van een te verkopen huis. Verder is er gedoe als de kinderen het niet eens zijn met de nieuwe relatie van de overledene. De langstlevende en de neven en nichten mengen zich het minst in de strijd......Het gekibbel leidt vrijwel altijd tot vertraging, oplopend tot drie jaar. „Die tijd hebben mensen nodig om tot het inzicht te komen dat ze elkaar toch ergens moeten treffen om tot afronding te komen".....

Leeuwarder Courant, 1 april 2005. Vrij na de dood
Rixt Oenema: De mens verlangt naar vrijheid. En lukt dat niet tijdens het leven, gebonden aan een zware baan, de hypotheeklast en de zorg voor de kinderen, dan kan het wel na de dood. Niet opgesloten in een urn die keurig in het gelid van het columbarium staat. Geen afgebakend stukje tuin op het terrein van een crematorium. Maar opgenomen in de oneindige ruimte van de wind en het water. Vier keer per jaar laat uitvaartorganisatie Yarden de Tjerck Hiddes of de Prins Hendrik uitvaren. De schepen van het Reddingmuseum in Den Helder brengen as van overledenen naar hun laatste bestemming op zee. Op deze woensdag in maart: tweehonderd gevulde papieren zakken en een enkele kartonnen urn die oplost in zeewater. Opgespaard door verschillende crematoria in Friesland, Groningen en Noord-Hol-land. Ken collectieve asverstrooiing. Plastic kratten vol - milieuvriendelijke - zakken waar nummers op gekrabbeld staan worden uit een busje overgeladen op de Usselmeervlet Tjerck Hiddes. Voor de zekerheid
wordt de lading afgedekt niet een stevig plastic zeil. In hel verleden werd dit wel eens vergeten en bleek de vracht niet bestand legen een fikse golf boegwater....In het Schulpengat vindt, op een zorgvuldig gekozen locatie, de collectieve verstrooiing plaats. De stroming staat het aanspoelen van as op de kust niet toe. De buis gaat weer over de rand en krat na krat, mensenleven na mensenleven, wordt geleegd. Een spoor van papier dat even boven het water uitpiept alvorens naar de zeebodem te zinken......
  

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage