Persbericht

 

Iedereen welkom bij onthulling op 19 juni

 

Zwerfsteen materiaal voor monument doodgeboren kind

 

WAALWIJK – Nog even en het initiatief tot oprichting van een monumentje voor het doodgeboren kind in Waalwijk is een voldongen feit. De Waalwijkers Jet van Loon en Adri Faro hebben ruim een jaar geijverd voor de totstandkoming van zo’n gedenkplaats voor deze kinderen en hun nabestaanden. Zij willen een simpel rustpunt creëren waar ouders en familieleden hun gevoelens kwijt kunnen en troost vinden.

Er is medewerking gezocht en gevonden bij de gemeente en bij de beheerder van de Algemene Begraafplaats Bloemendaal. Er is geld ingezameld bij mensen die positief staan tegenover het plan. En men heeft gezocht naar een beeldhouwer die het kunstwerkje zou kunnen maken. Hun keuze is gevallen op Cor van Oosterhoud uit Sint Michielsgestel. Daar werkt hij in het atelier Pierre Juste (de juiste steen). Van Oosterhoud volgde een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en specialiseerde zich in natuursteenbewerking. Van Loon en Faro menen in hem de juiste man gevonden te hebben omdat hij bij het vervaardigen van een kunstwerk open staat voor de ideeën van anderen. Zo kan de vormgeving van het monumentje de voorstelling die de ouders van dood geborenen hebben van zo’n gedenksteen, het dichtst benaderen. Het materiaal wordt ‘iets met zwerfsteen’, aldus de beide dames. Dat past goed bij de bedoeling die aan de gedenksteen verbonden is: de bezoekers kunnen overal vandaan komen en het plekje op de Bloemendaal is voor iedereen toegankelijk.

Het is de bedoeling dat het kunstwerk een plaats krijgt in een intiem hoekje van de begraafplaats. dicht bij de kindergraven. De officiële onthulling wordt verricht op 19 juni om 14.00 uur. Hieraan vooraf is een lezing  “Op weg naar jou” door Claire van den Abbeele, bij Monuta-Bloemendaal waar wij vanaf 13.00 uur welkom zijn. Tijdens de eenvoudige plechtigheid zal Jet van Loon een gedichtje voorlezen en enkele mensen die nauw betrokken zijn geweest bij de oprichting van het monument zullen de doek waaronder het kunstwerk verborgen is, wegtrekken. Mevrouw Claire van den Abbeele zal de aanwezigen toespreken. Zij is een Vlaamse kunstenares en docent kunstzinnige vorming die jaren ervaring heeft in het begeleiden van mensen, individueel en in groepen. Ook schreef zij enkele boeken en verzorgt zij lezingen die levensthema’s als onderwerp hebben.

Iedereen is welkom bij de onthulling van het monument. Wie een donatie heeft geschonken is uiteraard van harte uitgenodigd. Ook anderen zijn welkom. Wie erbij wil zijn, wordt verzocht zich aan te melden bij Jet van Loon, tel. 0416-337452 of Adri Faro, tel. 0416-349992 mobiel 06-22229811. Zo kunnen de organisatoren een beetje rekening houden met het aantal mensen dat komt. Overigens kunnen schenkingen nog steeds overgemaakt worden op bankrekeningnummer 1565.39.446 onder vermelding van ‘monument doodgeboren kind’.