Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 51
13 december t/m 19 december 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Begrafenis Prins Bernard Zaterdag 11 december 2004, Prins Bernard begraven in Delft.
Deze week op tv, en in kranten, weekbladen etc. heel veel nieuws over en naar aanleiding van de uitvaart Prins Bernard op 11 december jl.

De Begraafplaats winter 2004 De Begraafplaaats nr. 4, jaargang 6, winter 2004, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws; Een favoriet plekje. Bijzondere bouwsels, Agenda. LOB nieuws. Juridische Vraagbaak. Daarnaast een aantal hoofd-artikelen waaronder:

Uitvaartondernemers over beheerders
Anja Krabben: Hoe is de relatie tussen uitvaartondernemers en begraafplaatsbeheerders? Het blijkt dat uitvaartondernemers minder aan te merken hebben op hun vakbroeders en -zusters op de begraafplaats, dan omgekeerd. Het mag soms iets professioneler en ook kan er iets minder strikt aan de regels worden vastgehouden, maar verder veel lof. En wat die regels betreft: "Natuurlijk is het voor de uitvaartondernemer een kwestie van uitproberen tot hoe ver je kunt gaan."
Schijnwerpers op de begraafplaats
Elvire Vesseur: De uitvaart van Theo van Gogh stond vanwege diverse redenen sterk in de aandacht. Elvire Vesseur, hoofd binnendienst van De Nieuwe Ooster in Amsterdam hield voor De Begraafplaats vlak voor en tijdens de uitvaart een dagboek bij. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe verwerkje de toeloop van mensen, hoe houd je de pers in het gareel en hoe beveilig je? Hoe werkje het beste samen met de nabestaanden en andere officiële instanties?

Puntgave sarcofaag Verschillende kranten, 13 december 2004. Puntgave sarcofaag ontdekt
Wetenschappers hebben in Bahariya, 375 kilometer ten westen van de Egyptische hoofdstad Cairo, een tweeduizend jaar oude sarcofaag van Badhi Herkhib - de broer van een belangrijke gouverneur in die tijd - gevonden. De vondst werd gedaan in de Vallei van de Gouden Mummies, waar zeker tienduizend mummies moeten liggen. De vallei zelf werd overigens al in 1996 ontdekt.

Leeuwarder Courant, 18 december 2004: De dood bestormt de kijkcijferlijsten
Berrit de lange: Over de opkomst van een nieuw genre: necro-tv. Voormalig tv-coryfee Rolf Wouters kondigde bijna twee jaar geleden een nieuw programma aan: Je eigen begrafenis'. Deelnemers zouden daarin kond laten doen van hun eigen, uiteraard gefingeerde, overlijden, met als doel te kijken hoe verbijsterde familieleden en vrienden het afscheid zouden verzorgen. Het idee werd weggehoond als smakeloos, en de Avro, de huisom-roep van Wouters, trok schielijk de handen af van programmaformule én presentator.
Bijna twee jaar later kan de kijker elke zondagavond op RTL 4 zien hoe bekende Nederlanders zich die allerlaatste rit voorstellen. Tussen de necro-bekente-nissen van BN'ers als Marco Borsato, Georgina Verbaan, Henkjan Smits en Heleen van Royen, heeft sponsor Dela allerhande informatie verstopt over de schier oneindige mogelijkheden rond de uitvaart. Ook komen 'professionals' als de kistenmaker en de aflegger aan het woord.
De NCRV heeft recent 'De mensen van de uitvaart' op het scherm gebracht, waarin medewerkers van een uitvaartonderneming in Lisse werden gevolgd. De camera volgde, volgens de omroep natuurlijk uiterst integer, de laatste gang van een overledene letterlijk tot in de verbrandingsoven. Prominent in beeld kwam bijvoorbeeld hoe bij het 'kisten' van een overledene een spalkje onder de kin werd aangebracht ter voorkoming van het open-zakken van de mond. De indringendste scènes betroffen een terminaal zieke vrouw, die kort voor haar overlijden alles nog tot in de puntjes zelf wilde regelen.
Ook in het buitenland heeft de TV-opnamen bij een uitvaart. Vlaamse commerciële zender VTM heeft de documentaireserie 'Bloemen en kransen' op stapel staan en Channel 4 maakt het nog gekker. De Britse tv-zender heeft aangekondigd om het ontbindings-proces van een menselijk lichaam op tv te gaan vertonen.........

Volkskrant, 16 december 2004, 'Lijden aan leven reden euthanasie' Controversieel advies commissie-Dijkhuis.
Ellen de Visser: Artsen moeten onder zeer stricte voorwaarden euthanasie of hulp bij zelfdoding kunnen toepassen bij patiënten die 'lijden aan het leven'. De euthanasiewet hoeft niet te worden aangepast. Dit schrijft de commissie-Dijkhuis in een advies aan artsenorganisatie KNMG, dat vandaag wordt gepubliceerd. Het advies gaat in tegen een arrest van de Hoge Raad over dit onderwerp en de wens van het kabinet.
De KNMG had de commissie een oordeel gevraagd naar aanleiding van de zaak-Brongersma. Deze oud-senator verlangde sterk naar de dood, omdat hij fysiek en psychisch aftakelde en al zijn vrienden en familie zag wegvallen. Zijn huisarts willigde diens verzoek om levensbeëindiging in 1998 in.
De Hoge Raad bepaalde twee jaar geleden dat artsen bij patiënten die 'klaar zijn met leven' geen euthanasie mogen toepassen. Het euthanasieverzoek van Brongers-ma had geen 'classificeerbare ziekte' als oorsprong, en daarom werd de huisarts veroordeeld. Ook het kabinet meende, bij monde van toenmalig minister van Justitie Korthals, dat in de wet geen plaats was voor 'levensmoeheid": Een dergelijk lijden gaat het terrein van de medicus te buiten.'................

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage