Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 44
25 oktober t/m 31 oktober 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Netwerk Uitvaartvernieuwers nr. 39 Nieuwsbrief Leden Netwerk Uitvaartvernieuwers, oktober 2004, nr. 39:
Inhoud o.a.: Wat doen de Amerikanen anders dan wij? . Natuurbegraafplaats Bergerbos. Vlaaienblunder in Limburg. Kistlegging buiten. Het euthanasiedebat geopend! Impressies van de Uitvaartbeurs. Innovatie in het uitvaartwezen. Agenda, Boekbesprekingen, nieuwe diensten en produkten etc.

Leeuwarder Courant, 26 oktober 2004. Klaar voor Dag van de Doden
Allerzielen Mexico Kartonnen skeletten wachten in de straten van Mexico Stad op kopers voor viering van de Dag van de Doden op 2 november in Mexico. Dit feest waarin de Mexicanen hun doden herdenken en de voortgang van het leven vieren, stamt al uit de periode van voor de inval van de Spanjaarden in de zestiende eeuw.

Leeuwarder Courant, 26 oktober 2004. Man in Wormer graaft eigen moeder op.
GPD: Een inwoner van Wormer heeft zaterdag op een begraafplaats in Wormer het graf van zijn overleden moeder opengehaald en haar stoffelijke resten in een andere kist gelegd. Deze kist plaatste hij daarna in het graf. De gemeente Wormerland doet vandaag aangifte van de grafschennis. De gemeente zal het graf zo spoedig mogelijk in de oude staat herstellen. De man zou schizofreen zijn.

Leeuwarder Courant 26 oktober 2004, DNA moet mysterie rond Mozart oplossen
ANP, DPA: Een Oostenrijkse wetenschapper wil aan de hand van DNA-proeven uitzoeken of de beroemde schedel in het Salzburger Mozarteum echt van de grote componist is of niet. Afgelopen weekeinde hebben deskundigen alvast het familiegraf van Mozart in Salzburg geopend.
Dit gebeurt omdat in het graf waarschijnlijk het skelet ligt van het zestienjarige nichtje van Wolfgang, Jeanette. Een vergelijking tussen het DNA van Jeanette en dat van de schedel moet definitief uitwij-
zen of in het Mozarteum daadwerkelijk een overblijfsel van Wolfgang Amadeus ligt.........

Huis aan Huis, 27 oktober 2004. Lezing over bloemen bij rouw en begraven
Bloemenarrangeur en begrafenisondernemer Ferdinand van Leeuwen houdt dinsdagavond half acht een lezing over de symbolische functie van bloemen bij rouw en begraven in het Fries Museum. Het onder-werp sluit prachtig aan bij de brede tentoonstelling 'Bloemen van Verlangen' en haar belangrijkste thema: vergankelijkheid. Bloemenarrangeur Ferdinand van Leeuwen behandelt drie onderwerpen in zijn lezing: wat doe je als gespecialiseerde bloemist met rouwzaken, hoe ga je als bloemist om met rouwgevoelens van klanten en wat is de reactie van de samenleving op rouw.
Bij rituelen speelt de bloem al eeuwenlang een belangrijke rol. Grote weelderige grafstukken begeleiden een overledene op zijn laatste weg. Van Leeuwen laat tijdens zijn lezing voorbeelden zien van de manier waarop wij in onze westerse wereld afscheid nemen van onze naasten.

Leeuwarder Courant 29 oktober 2004, Knoken duiken op bij aanpak Breedeplaats
Pitte Brugman: De Breedeplaats in Franeker is afgezet. Uit een sleuf voor een nieuwe rioolleiding zijn deze week schedels en botten te voorschijn gekomen. Uitvoerder Pieter van der Meulen van Jansma Wegen en Milieu kon niets over de overledenen achterhalen en beschouwt de grond daarom als besmet totdat het tegendeel bewezen is. Hij vreest de miltvuurbacterie .......

Verschillende kranten, 29 oktober 2004. Zorghuizen negeren vaak doodswens
(GPD) - Veel verpleeg- en verzorgingshuizen kennen de wensen over zorg en behandeling van de bewoners rond hun levenseinde niet. In slechts iets meer dan de helft van alle verpleeghuizen wordt hier concreet naar gevraagd. In verzorgingshuizen gebeurt dat nog minder.
Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Cliënt en Kwaliteit. Dat voert de stichting jaarlijks uit in opdracht van zowel directies als cliëntenraden in driehonderd verpleeg- en verzorgingshuizen. Uit de cijfers blijkt verder dat de helft van de verpleeghuizen de bewoners niet over het stervensbeleid binnen de instelling. Van de verzorgingshuizen omzeilt zelfs driekwart het onderwerp.
Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat een kwart van alle verpleeghuizen en 60 procent van de verzorgingshuizen niet over protocollen beschikt over de wijze waarop met het levenseinde wordt omgegaan........

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage