Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 40
27 september t/m 3 oktober 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart André Hazes in de Arena Op tv en in de kranten veel nieuws over de uitvaart van André Hazes. Uit al die artikelen 1 persbericht en 2 verkorte weergaven:

Persbericht: Herdenking André Hazes, 27 september 2004
Begrafenisonderneming Tap, Bilthoven
Graag zijn wij u van dienst met enkele wetenswaardigheden die mogelijk bruikbaar zijn bij de verslaggeving rond de herdenking van André Hazes.
Rouwauto
De gebruikte rouwauto is een Ford Lincoln. De wagen is afkomstig uit de Verenigde Staten. De auto is royaal bemeten en voorzien van een fluisterstille 4.6 liter V8. De auto is daarmee zeer geschikt voor zijn functie.
Voor het Nederlandse volk is het traditie Amerikaanse rouwauto's te gebruiken. Het meest stijlvol zijn daarbij de Cadillac of de Ford Lincoln. De keuze is op de Ford Lincoln gevallen vanwege zijn eigentijdse. rondere, vormgeving. Buiten beeld is overigens een identieke rouwauto beschikbaar die dienst kan doen in geval van calamiteiten.
Tap
De oplettende kijker kan aan de rouwauto zien dat deze van begrafenisonderneming Tap uit Bilthoven is. In de afgelopen dagen is wel eens geopperd dat de naam TAP wel erg passend is bij de levensstijl van André Hazes, die graag een biertje aan de tap dronk. Dat heeft er echter niets mee te maken. Begrafenisonderneming Tap is een familiebedrijf. De leiding is al meer dan 80 jaar in handen van de familie Tap. De keuze is op Tap gevallen vanwege de kwaliteit.
Voorlopen
In Nederland s het gebruikelijk dat de persoon die de leiding over de uitvaart heeft de uitvaartleider, bij het vertrek er de aankomst van de stoet voorloop. Dit zogenaamde voorlopen is een traditie. Ook in geval van de uitvaart van André Hazes wordt voorgelopen.
Meer informatie
Is er-niet. De feitelijke uitvaart vindt in de beslotenheid van de familiekring plaats. Wij doen hier geen enkele mededeling over. Wij verwijzen u graag naar de bekende websites.

Volkskrant, 28 september 2004. Vijftigduizend volkszangers
Propvolle Arena zingt, huilt en applaudiseert bij; het afscheid van André Haze. Zwaar getatoeëerde mannen op de tribune leken snikkend te bezwijken, vrouwen grepen naar hun zakdoek. Het afscheid was massaal, maar had toch het karakter van een intiem avondje in de kroeg. Om tien uur maandagavond verliet André Hazes de Amsterdamse Arena. Familie en vijftig-duizend fans meedeinend, zingend, maar in tranen achterlatend. Ze zongen Ik blijf altijd eenzaam, in de oorspronkelijke versie door Frank Sinatra als My Way wereldberoemd gemaakt en door Hazes op onnavolgbare wijze in het Nederlands vertaald.
Buiten het voetbalstadion moesten de lijkwagen met de overleden volkszanger en de begeleidende motoragenten zieh een weg banen door een enorm vuurwerk. Gadegeslagen door de tientallen onge-lukkigen die geen plaats hadden weten te bemachtigen in de propvolle Arena. Binnen werd verder gezongen en gehuild.........................

Verschillende kranten, 29 september 2004
André

Column Kirsten van Santen: Ik weet niet hoe ik het noemen moet, maar het lijkt soms wel alsof de dood tegenwoordig gevierd moet worden. De dood blijkt gedemocratiseerd te zijn, de dood is van ons allemaal geworden." Woorden van Boudewijn Büch, in zijn monoloog over 'de verwording van het rouwen'.
Boudewijn je zou eens moeten weten. Je kon er niet bij zijn, maandagavond. Je kunt geen televisie meer kijken. Want je bent zelf dood. Jammer, want ik las je boeken graag. Als je nog in leven was geweest, dan had je je verwonderd over de herdenkingsdienst voor André Hazes.
Duizenden vierden daar de dood met bier en tranen en gelal. Zijn stoffelijk overschot lag, bedekt onder rozen, op de middenstip van de Arena. De dramatiek leek de rouwenden uitstekend te bevallen. Wie in tranen was en zag dat er een camera naderde, begon nóg harder te huilen. Alsof getoond moest worden: 'Kijk eens wat ik voel, zie mij eens emoties hebben!'.............„De dood verdient geen applaus. Moord heeft geen recht op een bloemenhulde. Rouw moet niet begeleid worden door voetballiederen. Dat vind ik en het zal wel een ouderwets standpunt zijn, want nu de dood van ons allemaal geworden is en live op de televisie wordt uitgezonden, is er geen plaats meer voor die verstilde woede van binnen."
Als rouw bestaat uit verstilde woede van binnen, dan ben ik benieuwd hoeveel Hazesfans van binnen koken.

Leeuwarder Courant , 27 september 2004. 'Leeuwarden blundert met grafmonumenten'
Zo trots als Leeuwarden is op zijn cultuurhistorische verleden, zo slordig gaat de stad om met zijn grafmonumenten. Dat stelde de publicist Leon Bok zaterdag in de kosterij van de Grote Kerk, waar de vereniging Terebinth zijn boekje over de funeraire cultuur in de gemeente presenteerde. De auteur hekelt vooral de 'graf-heuvel' in het Leeuwarder Bos.
Bok beschrijft in het boekje uitvoerig het trieste lot van de grafzerken uit de Westerkerk. Tijdens de restauratie van 1991 werden zo'n tweehonderd zerken uit de achttiende en de negentiende eeuw uit de vloer gehaald en opgeslagen op de ge-meentewerf. Enkele jaren later gingen 122 zerken naar een kunstmatige heuvel in het pas aangelegde Leeuwarder Bos.
„Ongetwijfeld een van de grootste blunders die in de vorige eeuw op het gebied van cultureel erfgoed in Nederland is gemaakt", vindt Bok. Liefst tachtig grafzerken uit de Westerkerk zijn spoorloos verdwenen, waaronder die van Claes Bockes Balck, de in 1748 overleden architect van het stadhuis.
De heuvel met het restant wordt intussen nauwelijks onderhouden, ontdekte de schrijver. De zerken zijn overwoekerd of in tweeën gebroken en bij zijn laatste bezoek zag Bok de resten van wat een kampvuur geweest moet zijn. Niettemin noemt hij de oude zerken op de nieuwe heuvel het bekijken waard. „Laarzen mee", is zijn devies.

Leeuwarder Courant, 28 september 2004, , Vriesdreugen
Column Klunderen: Over een peer jaor kun we nao een starfgeval kiezen tussen: Begreven, kremeren en.....vriesdreugen. Dat laeste komt d'r op daele daj' tien daegen lang in de vriezer stopt woelden en daornao in vloeibere stikstof kommen te liggen. Ie koelen dan of tot min 196 graoden en da's slim koold, zels veur een dooie. Et het as gevolg dat et lichem brossig wodt. Hiernao kuj' et mit geluudsgolven uutmekeer trillen en blift d'r uutaendelik mar 30procent van over......... Ik wil in elk geval veurstellen de grösdreugeri'je in Makkinge mit een kleine planologische en technische anpassing geschikt te maeken as vriesdreugeri'je. Hebben ze daor ok et hiele jaor wark.

Verschillende kranten, 28 september 2004, 'Meer eisen stellen aan lijkschouwers'
ANP: Huisartsen en artsen in verpleeg- en zieken-
huizen moeten voortaan eerst door de burgemeester tot lijkschouwer worden benoemd voordat ze een verklaring van overlijden mogen opstellen. Bovendien zouden burgemeesters eerst moeten beoordelen of de lijkschouwer wel deskundig genoeg is en aan het openbaar ministerie moeten vragen of het bezwaar heeft tegen de benoeming. Tweede-Kamelid Aleid Wollen van de PvdA wil zo voorkomen dat een verklaring van natuurlijk overlijden wordt opgemaakt, als mensen zijn vermoord of mishandeld.

  

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage