Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 29
12 juli t/m 18 juli 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Relevant nummer 3 Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 3, 2004
Vaste rubrieken: Kort, Agenda, Brieven, Commentaar, Boeken, NVVE nieuws en Diensten van de vereniging. In het blad verder een aantal artikelen waaronder:
Grenzen hulp bij zelfdoding
Welke hulp mag je als niet-arts geven als iemand zijn leven wil beëindigen? Waar ligt de grens? Advocaat Willem Anker en NVV E-directeur Rob Jonquière hopen dat de Hoge Raad nog dit jaar uitsluitsel zal geven.
Palliatieve zorg en euthanasie
Een gids in het laatste stukje van het leven, zo ziet internist-oncoloog Joep Douma zichzelf. 'Met palliatieve zorg kom je een heel eind.' meent hij. 'Maar soms niet ver genoeg en dan kan euthanasie een waardig sluitstuk zijn.'

Verschillende kranten, 12 juli 2004. Pratende grafsteen geeft boodschap uit graf
ANP: Als de plannen van een Amerikaanse uitvinder realiteit worden, kunnen de doden binnenkort uit hun graf spreken. De Califomiër Robert Barrows heeft patent aangevraagd voor een grafsteen die videobood-schappen van de overledene vertoont.
Als het patent wordt toegewezen, hoopt Barrows dat mensen naast een testament, ook een afscheidsvideo bij de advocaat achterlaten. De 'pratende grafsteen' krijgt een ingebouwd led-scherm, en een computer met een microscopische chip of harde schijf. Het geheel kan worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk van de begraafplaats. Bezoekers krijgen zo 'geschiedenis uit de eerste hand'.

Pratende grafsteen Leeuwarder Courant , 15 juli 2004, Sprekende grafzerk verdrijft de stilte
André Horjus: Als het aan Henk Rozema uit Grootegast ligt, wordt een bezoek aan begraafplaatsen interessanter. Hij wil grafzerken uitrusten met beeld- en geluidsapparatuur met een boodschap voor de bezoekers.
Waar eeuwenlang slechts het geluid van zingende vogels en knisperend grind werd getolereerd, mogen binnenkort ook de overledenen hun stem verheffen. Nee, dit is geen spookverliaal, maar de toekomst, tenminste, als uitvinder Henk Rozema (68) uit Grootegast zijn zin krijgt. Hij heeft een sprekende grafzerk ontwikkeld. De stilte verdwijnt op de laatste rustplaats.
Het nieuwe medium, een lcd-beeldscherm voorzien van een chip, brengt op de gedenksteen of in de urnenmuur de overledene in herinnering. De stem, favoriete muziek, een gedicht, foto's of filmbeelden. Er is van alles mogelijk. De 'voorstelling' - die zeker twintig jaar moet kunnen draaien-wordt bepaald door de wens van de overledene. Rozema denkt dat met name behoudende christenen moeten wennen aan het idee, maar „als calvinist kan ik me ook goed voorstellen dat mensen alsnog een bijbelse boodschap via het scherm willen doorgeven."......
Eigenlijk had hij de uitvinding volgend voorjaar pas bekend willen maken. Er ligt al een octrooiaanvraag bij de notaris. Door artikelen over soortgelijke plannen in wetenschappen tijdschrift de New Scientist en De Telegraaf zijn de ontwikklingen in een stroomver-snelling geraakt „Nu moet ik er tegen aan, dacht ik. Een ding is zeker er zit handel in. Ik heb de New Scientist en De Telegraaf een mailtje gestuurd met de mededeling dat wij in Groningen veel verder zijn dan de Amerikanen." Het Nederlandse apparaat loopt bijvoorbeeld op zonne-energie, terwijl de onlangs gepresenteerde vinding van de Californische Robert Barrows afhankelijk is van gewone stroom. Daarnaast biedt Groningse uitvinding verschillende opties om het scherm activeren: gewoon met een druk op de knop, via een persoonlijke pas of door te bellen naar een speciaal telefoonnummer.

Leeuwarder Courant , 15 juli 2004, Aan het graf van een onbekende drenkeling
Jaap Hellinga: Zwijgend stonden ze aan het graf van de dode die niemand kent. Een handjevol Vlielanders was gistermiddag naar de Algemene Begraafplaats gekomen voor de begrafenis van de aangespoelde drenkeling. „Het was triest weer", vertelt gemeentebode Otto Steinfort. „En het was allemaal een beetje afstandelijk, want je weet immers niet wie het is...."Al met al duurde de teraardebestelling een klein half uur. Stoffelijke overschotten van onbekenden mogen niet gecremeerd worden, zodat eventuele nabestaanden de gelegenheid behouden voor een herbegrafenis. Een paal met een nummer markeert straks het drenkelingengraf. Zo liggen er nog drie onbekende doden op de Algemene Begraaf plaats....

Volkskrant, 16 juli 2004, Zonder vertrouwen dalen euthanasiemeldingen
De maatregelen van staatssecretaris Ross om het aantal meldingen van euthanasie te verhogen, zullen niet werken, denkt A.N.A. Josephus Jitta.
Artsen die euthanasie niet zorgvuldig (genoeg) uit-voeren, moeten vaker tuchtrechtelijk vervolgd worden, vindt staatssecretaris Ross. Wanneer het OM een zaak seponeert ligt een tuchtrechtelijke afdoening meer in de rede, schrijft zij aan de Kamer. Ongerust over hel dalend aantal euthanasie meldingen zoekt zij naar een ver klaring en wil zij welen waarom maar ongeveer de helft van hel geschatte aantal euthanasiegevallen wordt gemeld. Op grond van mijn ervaringen als ex-hoofdofficier van justitie te Alkmaar meen ik dat de maatre gelen waaraan zij denkt contra productief zullen zijn. Waarom zou een arts die aan alle wettelijke eisen heeft voldaan, zijn handelen niet melden? Vanwege de rompslomp van het invullen van een (uitvoerige) vragenlijst, vrees voor een juridisch vervolg en langdurige onzekerheid over de afloop, blijkt uit onderzoek......

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage