Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 23
1 juni t/m 6 juni 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

De Terebinth juni 2004 Terebinth, juni 2004, kwartaalblad van de vereniging voor funeraire cultuur.
In het blad verenigingsnieuws met o.a. nieuws uit de regio's, publicaties, excursies en agenda. Daarnaast een twee hoofdartikelen:
Langs de rand van de loper
Juliana wilde vooral gewoon zijn, maar kan een vorstin dat wel zijn? Wim Cappers bekijkt hoe in de regeling van haar uitvaart haar persoonlijke visie tot uitdrukking is gekomen.
Beeldende kunst op Groninger kerkhoven
Hoe kun je historische kerkhoven die niet langer als begraafplaats in gebruik zijn een eigentijdse functie geven? Rita Hulsman vertelt iets over het beeldende kunst project in Groningen.

De begraafplaats zomer 2004 De Begraafplaats, nr. 2, jaargang 6, zomer 2004, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws; Een favoriet plekje. Bijzondere bouwsels, Agenda. LOB nieuws. Juridische Vraagbaak. Daarnaast een aantal hoofd-artikelen waaronder:

Veilig werken
Pauline Prior: 'De Begraafplaats' liep een dagje mee met werknemers van begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. Zij volgden de vierdaagse cursus 'Veilig werken met de motorkettingzaag vanuit de hoogwerker' .
Prognoses
Gerda Nater: De komende decennia zullen steeds meer mensen komen te overlijden. Maar aan de andere kant neemt het aantal crematies toe en verwachten sommigen ook concurrentie van het vriesdrogen. Hoe kunnen gemeenten en begraafplaatsbeheerders, rekening houdend met alle nieuwe ontwikkelingen, nu al berekenen hoeveel ruimte over tien of twintig jaar nodig is op een begraafplaats?

Leeuwarder Courant, 2 juni 2004. Euthanasie
mag ook bij dementie

Euthanasie bij dementie is mogelijk onder zeer strikte voorwaarden. Dat blijkt uit een tot dusver stilgehouden besluit van het college van procureurs-generaal om een arts, die op verzoek een 64-jarige Alzheimer-patiënt hielp bij zelfdoding, niet te vervolgen. Het was de eerste keer dat de top van het Openbaar Ministerie zich over euthanasie bij dementie uitsprak.
De artsenorganisatie KNMG is blij met de opening die de top van het Openbaar Ministerie heeft geboden. Het besluit om niet te vervolgen is vorig jaar genomen en goedgekeurd door minister van justitie Piet Hein Donner. De diagnose Alzheimer op zich is voor het college onvoldoende om mee te werken aan een verzoek tot euthanasie. Er moet sprake zijn van ondraaglijk uitzichtloos psychisch lijden. De arts moet dit stevig onderbouwen.
Dit laatste punt ervaren artsen als een van de grote knelpunten in de twee jaar geleden ingevoerde Euthanasiewet. De patiënt kan in het beginstadium van dementie een wilsverklaring opstellen dat hij, bijvoorbeeld wanneer hij zijn familie niet meer herkent, niet meer wil leven.
Probleem is dat bij een vergaand stadium van Alzheimer de patiënt een schijnbaar tevreden leven kan leiden, aldus KNMG-jurist Johan Legemaate. „Hij kan zijn natje en droogje hebben en schijnbaar nog tevreden een sigaartje roken op de afdeling. Dan kun je je niet voorstellen dat een arts op die patiënt toe stapt en overgaat tot euthanasie."
Met het oog op de te verwachte toename van ouderen met dementie wil de KNMG meer duidelijkheid over dit dilemma. Legemaate verwacht dat de discussie zich meer zal toespitsen op het beginstadium van dementie, wanneer de patiënt zijn wil nog kenbaar kan maken. Dan ook kan hij duidelijk maken dat er sprake is van uitzichtloos psychisch lijden omdat hij bijvoorbeeld zijn ouders heeft zien lijden en sterven aan dementie. Euthanasie zal dan ook al plaatsvinden in dat beginstadium....

Volkskrant, 3 juni 2004. Tweedehands grafsteen te koop op internet
Te koop: mooie oude grafzerk, slechts twee keer gebruikt. Gemaakt in 1932 van natuursteen. Geschikt voor vele doeleinden.' Met deze advertentie trok Pieter Heida de aandacht van een oplettende lezer. Benita Verhoef is naar eigen zeggen een fervent bezoekster van www.marktplaats.nl maar keek toch wel op van deze advertentie.
Volgens adverteerder Pieter Heida is het heel normaal om een zerk in je bezit te hebben. 'Vroeger was het heel gebruikelijk om stenen van geruimde graven te gebruiken als erfafscheiding of als bestrating van je tuin.' Ook een collega van wie hij de zerk kreeg gebruikte de steen als erfafscheiding.
Aanvankelijk wilde Heida de steen in zijn tuin zetten maar bij nader inzien vond hij het toch te luguber. Ook de opties om de zerk als ornament of als ondergrond voor een barbecue te gebruiken vielen af. De steen moest weg en wel via marktplaats, hoewel Heida er weinig van verwachtte. 'Het blijft een gok, zo'n zerk verkopen via internet. Maar na een week was ik hem al kwijt.' Voor de helft van de vraagprijs verwisselde de steen van eigenaar......
Ook de steen zelf is geen huis-, tuin en keuken-uitvoering. 'Het is een handbewerkte Friese grafpaal die duidt op een gegoede afkomst. Het is iets heel anders dan de confectiestenen die nu worden verkocht, de letters worden allang niet meer met de hand gezet maar met machines. Als je anno 2004 zo'n steen als deze wilt maken ben je toch gauw 2500 euro kwijt'..

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage