Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 18
26 april 2004 t/m 2 mei

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Stichting Roos St. Roos, Stichting ter Oprichting en Instandhouding van het Monument voor het Onbekende Kind. Nieuwsbrief, april 2004, jrg 2, nr. 3. In deze nieuwsbrief de stand van zaken en diverse activiteiten van de stichting.
inl. e-mail: tempelhof@kabelfoon.nl

Leeuwarder Courant 26 april 2004, Gedenkteken doodgeboren kind
Burgemeester Peter de Jonge van Heerenveen onthult op 15 mei een gedenkteken in het kinderhofje van crematorium Schoterhof in Heerenveen. Het natuurstenen kunstwerk van Antoon Diever uit Oldeholtpade symboliseert de verbondenheid van moeder en kind. Initiatiefnemer Jeen Landman, teamleider bii het crematorium, merkte dat ouders bij een vroegtijdig afgebroken zwangerschap steeds vaker overgaan tot een crematie. Het gedenkteken geeft ouders een plek om op hun eigen manier bij het verdriet stil te staan.

Verschillende kranten 27 april 2004, Goedkoopste graf ligt op Schiermonnikoog
De goedkoopste begraafplaats van Nederland ligt op Schiermonnikoog. Daar kost een graf €388. Na Ambt Montfort (Limburg, €407) bezet Littenseradiel de derde plaats op de lijst goedkoopste gemeenten met €469. Slochteren is vierde met €508, Vlieland vijfde met € 519. De hoogste prijzen worden in de gemeente Leersum in Utrecht gehanteerd. Daar kost een graf €7.142.
Dat blijkt uit onderzoek van Monuta Uitvaartzorg en -verzekeringen onder 426 gemeentelijke begraafplaatsen. Het Nederlandse gemiddelde is €2233. Dat is ruim 8 procent hoger dan in 2003, aldus Monuta, dat jaarlijks de grafkosten van alle gemeenten in Nederland onder de loep neemt.
„Hierdoor worden de grafkosten een steeds groter onderdeel van de totale kosten van een begrafenis", aldus Monuta. Bij de meeste uitvaartverzorgers stegen de tarieven met slechts een paar procenten. De kosten van een crematie stegen met ruim 4 procent. Vorig jaar was het aantal crematies voor het eerst hoger dan het aantal uitvaarten.
Behalve in Leersum is een graf ook kostbaar in Maarn (€6976), Naarden (€5968), Moordrecht (€5845) en Weert (€5567). De gemiddelde kosten per provincie zijn het laagst in Limburg (€1273). Friesland is tweede met €1395. Zuid-Holland (€3028) en Utrecht (€3006) zijn gemiddeld het duurst.
Opvallend zijn de exorbitant hoge stijgingen in Woensdrecht (2,5 keer zo duur dan in 2003) en Meppel, waar de grafkosten zijn verdubbeld. Het onderzoek gaat uit van de totale grafkosten. Deze bestaan uit het recht op een eigen graf voor een periode van twintig jaar, inclusief onderhoud van graf en grafmonument, de kosten van het begraven en overige kosten, zoals de monumentenvergunning en inschrijving in het register.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage