Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 52
22 december 2003 t/m 28 december 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Calvarieberg Blauwhuis Keppelstok, december 2003, Calvariebergen in Fryslân
Gré Yedema: De berg waarop Christus aan het kruis is gestorven, vlakbij Jeruzalem, is bekend gebleven als de Calvarieberg. In talrijke edities van diverse bijbelvertalingen wordt het woord "Golgotha" gebruikt. Beide hebben dezelfde betekenis: "Calvarie" is de Latijnse, "Golgotha" de Hebreeuwse versie van "schedelplaats". Hier werden, naar aangenomen mag worden, de schedels van ter dood gebrachte misdadigers als afschrikwekkend voorbeeld tentoongesteld. Vanaf het bezoek van de Romeinse keizerin Helena in de vijfde eeuw, waarbij de resten van het ware kruis zouden zijn teruggevonden, ontwikkelde deze plaats zich tot de eerste grote bedevaartplaats van het christendom.
Vanuit de gewesten waaruit onder andere de Nederlanden en Friesland ontstonden, zullen in die eerste eeuwen geen of weinig bedevaartgangers naar Jeruzalem zijn getrokken. Dit gebied had pas rond 1000 alle fasen van de kerstening doorlopen. Anders werd het toen tussen 1147 en 1270 een groot aantal noorderlingen deelnam aan een drietal Kruistochten. De heilige plaatsen in het land Israël moesten worden verdedigd tegen of teruggewonnen op de Islamieten. Wie de strijd overleefde en terugkwam had met eigen ogen de heilige plaatsen, waaronder als belangrijkste de Calvarieberg, gezien. En toen verschenen al vroeg in de Middeleeuwen in heel Europa nabootsingen van de echte Calvarieberg. (Red: Het is een 20 pagina's (A5) grot artikel over een aantal calvariebergen op katholieke begraafplaatsen in Fryslân).

Volkskrant, 27 december 2003. Successierechten 2004

Echtgenoten
Jonge kinderen


Oudere kinderen


Invalide kinderen




Ouders
Andere bloedverwanten in
de rechte lijn

 
 

Vrijstelling € 496.324
Vrijstelling. € 4.243 per jaar beneden 23 jaar met een minimum van € 8.483
Vrijstelling € 8.483 voor kinderen ouder dan 23 jaar, mits de verkrijging met meer bedraagt dan € 25.448
Vrijstelling € 4.243 per jaar beneden 23 jaar met een minimum van
€ 12.725 Vrijstelling € 8.483 voor kinderen ouder dan 23 jaar
Vrijstelling € 42.413

Drempel*) van € 8.482
*) Onder drempel wordt hier verstaan een vrijstelling die in beginsel vervalt als de verkrijging het maximum van de vrijstelling te boven gaat.

• Ongehuwd samenwonenden Voor de ongehuwd samenwonende die na zijn 18e jaar ten minste 6 maanden met de erflater tot diens overlijden een gemeenschappelijke huishouding heeft gevoerd, geldt een vrijstelling van 496.324
Voor ongehuwd samenwonenden die na hun 22e jaar tenminste vijf jaren met erflater tot diens overlijden hebben samengewoond geldt
• een vrijstelling van 496.324 indien sprake is van een zogenoemde tweerelatie;
• een vrijstelling van 248.162 indien sprake is van een zogenoemde meerrelatie.
Heeft de samenleving vier, drie of twee jaar geduurd, dan bedraagt m beide hiervoor genoemde gevallen de vrijstelling na vier jaar
198.527, na drie jaar 148.894 en na twee jaar 99.260

Volkskrant, 27 december 2003. ANW (Algemene Nabestaanden Wet)

De uitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet (ANW) bedraagt maximaal 70% van het netto minimumloon Nabestaanden die een halfwees onder de 18 jaar verzorgen krijgen bovendien een inkomensonafhankelijke uitkering van 20% van het netto minimumloon De ANW is inkomensafhankelijk. Inkomen in verband met arbeid (uitkeringen) wordt er geheel van afgetrokken Van inkomen uit arbeid blijft een deel buiten beschouwing (50% van het minimumloon plus een derde deel van het meerdere)
  Bruto per maand. Bruto vak. uitk.per maand.
Nabestaandenuitkering 984,99 55,54
Half wezen uitkering 223,73 15,86
Wezenuitkering tot 10 jaar 315,20 17,78
Wezenuitkering van 10 tot 16 jaar 472,80 26,66
Wezenuitkering van 16 tot 21/27 jaar 630,39 35,54

Aaneen, vakbondsblad ABVAKABO FNV. december 2003, Rouwbeleid via de CAO
Een rouwsituatie zorgt gemakkelijk voor "onbegrip of frictie op het werk", zegt Annemiek van der Sterren van de Landelijke Stichting Rouwbegeleiding (LSR). Uit onderzoek van het Informatiecentrum voor Nabestaandenuitkeringen blijkt dat van de werknemers die een partner verliezen, slechts 50 procent volledig in de oude functie terugkeert. De andere 50 procent verdwijnt (gedeeltelijk) uit het arbeidsproces. Van der Sterren is dan ook blij met de toenemende belangstelling voor rouwbeleid. "Heel lang was er geen aandacht voor rouwende werknemers. Je kreeg een paar dagen vrij voor het regelen van de begrafenis en dat was het. Wie het werken nog niet aankon, raakte in de ziektewet. Steeds meer groeit het besef datje rouw niet kunt thuislaten, het vult je hele gevoelsleven. Daarom is het van groot belang dat er aandacht komt voor rouwenden op het werk."
Tegenwoordig wordt binnen CAO's steeds vaker een rouwprotocol opgenomen: geen dwingende standaardregeling maar een brede handreiking. ledere nabestaande rouwt immers op zijn eigen manier en iedere organisatie reageert weer anders. Daarom is het niet mogelijk één afspraak te maken over bijvoorbeeld rouwverlof. Ook ABVAKABO FNV is voorstander van het rouwprotocol. De bond wil dat organisaties nadenken over hoe om te gaan met een rouwende medewerker. In een rouwprotocol staan afspraken over contactpersonen, een draaiboek, werkhervatting en omgang met collega's in rouw. In diverse CAO's is al een rouwprotocol opgenomen, zoals die voor de geestelijke gezondheidszorg, de Kamers van Koophandel, het Kadaster en de jeugdhulpverlening.
Bel voor meer informatie over rouw en werk naar de informatie-advieslijn van de LSR: (030) 276 15 oo (van 9.00 tot 13.00 uur), of kijk op: www.verliesverwerken.nl

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage