Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 50
8 december 2003 t/m 14 december 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad De Begraafplaats De Begraafplaats, nr. 4, jaargang 5, winter 2003, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws; Een favoriet plekje. Bijzondere bouwsels, Braziliaanse hoogbouw. Agenda. LOB nieuws. Juridische Vraagbaak. Nieuwe producten en diensten. En een aantal hoofdartikelen waaronder:
Rampen
Harry Perrée: Hoe moet een begraafplaats zich voorbereiden op rampen die misschien maar eens in de duizend jaar voorkomen? Eén ding is zeker, massagraven zijn passé. Want ook bij grote aantallen doden zijn het de nabestaanden die bepalen hoe en waar er begraven wordt.
De katholieke identiteit
Theo Blokland: De katholieke identiteit heeft aandacht. Mensen vragen zich af wat het betekent om te spreken van een katholieke begraafplaats. Bestuurders en beheerders willen doorgaans bewust de roomskatholieke identiteit handhaven, maar vragen zich tegelijk vaak af wat het inhoudt en hoe het te verwezenlijken. De onlangs verschenen brochure over 'katholieke begraafplaats en identiteit' kan hierbij helpen.
Bomen vroeger en nu
Vanaf nu houdt landschapsarchitect Ada Wille zich niet alleen bezig met het groen óp de begraafplaats maar ook met het groen in De Begraafplaats. Deze eerste keer: bomen. Specifieker: de geschiedenis van de boom op de begraafplaats en welke keuze te maken uit het sortiment.

Ledenblad De Terebinth dec 2003 De Terebinth, december 2003, blad van de vereniging voor funeraire cultuur
In het blad veel verenigingsnieuws met o.a. nieuws uit de regio's, publicaties, excursies en agenda. En daarnaast een tweetal hoofdartikelen:
Treuren om Tijter

Overleden dieren krijgen tegenwoordtig volop aandacht. Wim Cappers verkent hoever wij gaan in de opwaardering van dieren.
Drie funeraire variaties op een Doorns ontwerp
Wim Meulenkamp en Edwin Maes ontdekten merkwaardige overeenkomsten in de architectuur op Utrechtse begraafplaatsen.

Kindergrafveld Leeuwarden Leeuwarder Courant, 8 december 2003. Algemeen monument kindergraven krijgt vorm. (foto Wietze landman)
De Delftse architect Francesco Veenstra heeft gistermiddag op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden zijn ontwerp gepresenteerd voor een algemeen monument voor levenloos geboren of zeer jong overleden kinderen. In aanwezigheid van meer dan honderd nabestaanden zegde PvdA-wethouder Roei Sluiter medewerking van de gemeente toe bij de realisering van het gedenkteken. Het initiatief van de families Ferwerda (Morra), Koning (Beetgumermolen) en Veenstra (Leeuwarden) betreft het veld, waar tussen 1917 en 1985 bijna 1700 kinderen een laatste rustplaats kregen. Het gaat om een rechthoekig grasveld, waar het plaatsen van particuliere gedenkstenen oudergewoonte verboden was...De medewerking van de gemeente slaat voorshands op de toestemming er een monument op te richten. Hierdoor wordt in elk geval de zekerheid verkregen, dat de kindergraven niet worden geruimd. In zijn nawoord sprak de organiserende werkgroep de hoop uit dat de gemeente ook aan het monument zal willen meebetalen.

Verschillende kranten , 9 december 2003. België denkt aan euthanasie wilsonbekwamen
(ANP) De Vlaamse liberalen en socialisten willen ook kinderen en dementen of wilsonbekwamen in aanmerking laten komen voor het recht op euthanasie bij ondraaglijk lijden. Met wilsonbekwamen wordt gedoeld op patiënten die door ziekte niet meer in staat zijn hun wil te uiten...Met deze voorstellen zou België een stuk verder gaan dan Nederland in de euthanasiewetgeving. Volgens de Vlaamse socialistische senator Myriam Vanlerberghe komen de voorstellen er op „vraag van de bevolking"... Vanlerberghe wil nog niet praten over voorwaarden of leeftijdsgrenzen, maar is bereid een discussie over voortijdige levensbeëindiging voor minderjarigen op gang te brengen. Ook hulp bij zelfdoding is voor haar niet onbespreekbaar onder strikte bepalingen. In Nederland is dit in principe niet toegestaan.



Leeuwarder Courant, 9 december 2003. Echtpaar Oldeberkoop wil graf in eigen bos
„It alderleafst lizze we op eigen grün." Voor het echtpaar Wiebren en Aukje de Jong uit Oldeberkoop is het een logische zaak. Zij willen na hun overlijden worden begraven op de open plek in hun eigen stukje bos aan de Bovenweg in Oldeberkoop. Burgemeester en wethouders zijn niet gelukkig met de plannen en willen geen medewerking verlenen. De gemeenteraad moet echter nog een beslissing nemen over de aanvraag...Om de begraafplaat aan te leggen is een wijziging in het bestemmingplan nodig. B. en w. willen hier niet aan meewerken. Zij beroepen zich op de richtlijnen in Wet op Lijkbezorging. Daarin noemt de Inspectie Milieuhygiëne het ongewenst om overledenen in eigen grond te begraven. In elke Nederlandse gemeente is volgens de inspectie voldoende aanbod van begraaf-mogelijkheden. Het toe staan van de plannen van De Jong zou volgens het college anderen op eenzelfde idee kunnen brengen.
In Rotsterhaule, gemeente Skarsterlan, kwam een stel een paar weken geleden met een vergelijkbaar verzoek. Zij wilden graag hun laatste rustplaats in eigen tuin. De gemeenteraad moet daar nog een beslissing over nemen. De raadscommissie adviseerde het college om ermee in te stemmen.

Lijkkoets Franeker Leeuwarder Courant , 10 december 2003. Franeker bouwt koets voor passend afscheid (foto Paul Jansen)
Oebele Bos uit Franeker heeft wat met de dood. Het zou voor de hand liggen dat de drager bij een uitvaartverzorger, steenhouwer en grafdelver zich in zijn vrije tijd bezig tem houden met een fleuriger kant van het leven* Maar nee, Bos bouwde een heuse lijkkoets. Navrant genoeg was de eerste die daarin naar zijn graf werd gereden de manegebaas, die hem ruimte ter beschikking had gesteld voor het project... De Franeker Oebele Bos werkt als drager voor uitvaartverzorger Advendum in Leeuwarden. Drie dagen in de week is hij actief als steenhouwer in Franeker en hij delft graven als dat nodig is. „It is in bytsje in deade boel", geeft hij toe. Hij heeft nu eenmaal interesse voor alles wat met de dood te maken heeft. „Net luguber, hear. Ik fyn it gewoan prachtich wurk."

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage