Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 30
21 juli 2003 t/m 27 juli 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

nabestaanden_contact_zomer_2003 Nabestaanden Contact (Informatie van en voor nabestaanden van orgaan- en weefseldonoren). Jaargang 2. nr.3.
Inhoud: site-seeing: www.wtgn.nl. Vrijwilligers gezocht. boekbespreking: Vertellen over donatie aan kinderen. Leven door geven, wat gaat over religieuze en levensbeschouwelijke standpunten over orgaan- en weefseldonatie. En een paar artikelen waaronder:

'Ik ben er trots op dat mijn moeder nog vier mensen gelukkig heeft gemaakt', over donatie. Een artikel over de geestelijke verzorging in Reinier de Graaf gasthuis in Delft en een artikel met de titel: 'Zonder donorhoornvlies was ik blind geweest'.

Vakblad Uitvaartwezen Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 6, juli/augustus 2003
In het tijdschrift: Agenda. Lokale nieuwsflitsen. Verenigings-nieuws van de NUVU en een aantal hoofdartikelen waaronder:
Wet- en regelgeving internationaal rouwvervoer
Marjan van Deventer: Verre vakanties, open Europese grenzen en een multiculturele samenleving. Het komt steeds vaker voor dat iemand ver van huis overlijdt. Bij het regelen van het vervoer terug krijgt de uitvaartondernemer te maken met een woud van regelgeving. Voor elk land gelden weer andere regels. Een overzicht.

Mortuarium Schiphol
Jolanda Scholman: Ook deze zomer zullen weer duizenden toeristen door de aankomst- en vertrekhal van luchthaven Schiphol reizen . Weinigen zullen zich realiseren dat ze vlakbij een uniek rouwcentrum zijn.

Verschillende kranten, 23 juli 2003, Japanners regelen dood via internet
(ANP) - De eerste helft van dit jaar hebben zeker 32 Japanners hun zelfdoding via internet geregeld. Een deel van hen sloot een overeenkomst op een speciale site om gelijktijdig zelfmoord te plegen. Andere personen die het leven moe waren, kwamen met elkaar In contact via chatrooms.
De website geeft tips hoe het leven te beëindigen is. De 32 personen waren betrokken bij elf gezamenlijke afspraken. Deze maand registreerde de politie drie nieuwe pacten. Uit de cijfers is niet af te leiden of het aantal Internetzelfmoordenaars stijgt.

Regionale kranten, 21 juli 2003, Recht op rouwverlof wordt arbeidsvoorwaarde.
(GPD) - Elk jaar krijgen 230.000 mensen te maken met een sterfgeval in hun nabije omgeving. Zeven procent van hen keert daarna niet meer terug op zijn werk. Om werknemers meer tijd en ruimte geven hun verlies te verwerken, bepleiten vakbonden steeds vaker een zogenoemd 'rouwpro-tocol' in cao's. Vijf jaar geleden verloor Gerd Akkermans bij een verkeersongeval in één klap zijn vriendin en zijn beste vriend. Ze waren met zijn drieën op vakantie in Italië. De dag na de begrafenis van zijn dierbaren moest metaalbewerker Akkermans alweer aan het werk. In zijn cao is namelijk niets geregeld over hoe een bedrijf moet handelen als een werknemer te maken krijgt met een voor hem zeer ingrijpend overlijden. De eerste maanden ging het 'goed' met Akkermans. Hij beschouwde zijn werk als afleiding en zijn collega's toonden veel begrip. „Als ik plotseling in janken uitbarstte, kwamen ze me troosten. En ze waren altijd bereid mijn diensten over te nemen als het even niet ging."
In een rouwprotocol staat hoe werkgevers moeten omgaan met een werknemer die te ma ken krijgt met verlies. Ook biedt het een handvat voor werknemers zodat ze beter kunnen omgaan met rouwende collega's. Het CNV spreekt van een trend in vooral cao's van de overheid. In de cao's voor het Kadaster en de Kamers van Koophandel is al een rouwprotocol opgenomen. Bij TPG en het rijk worden momenteel afspraken gemaakt.
In de marktsector gaat de textiel-cao het verst. Die voorziet in doorbetaald rouwverlof voor onbepaalde tijd. De cao mode en de cao mode/sport kennen vergelijkbare regelingen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage