Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 27
30 juni 2003 t/m 6 juli 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Prospekt (jg. 11, nr.3 - 2003), uitgave van het Oost-Europa instituut van de Universiteit van Amsterdam. Begraafplaatsen.
Vanwege het groeiende sterftecijfer kampen de begraafplaatsen in Russische steden met plaatsgebrek voor nieuwe graven. Graven komen dicht tegen elkaar aan te liggen en vaak is het niet mogelijk om, volgens de orthodoxe traditie, verwanten naast elkaar te begraven. Neem de stad Asbest (85.000 inwoners) in de Oeral. Op de plaatselijke orthodoxe begraafplaats liggen 30.000 doden; jaarlijks komen er 1500 bij. De ruimte raakt op, maar de begraafplaats wordt aan alle zijden omgeven: door een islamitische begraafplaats, een stuwmeer, een vuilstort en een asbestmijn. Een nieuwe begraafplaats aanleggen kost 90 miljoen roebel, dat wil zeggen een kwart van de jaarlijkse stadsbegroting. Bovendien gaat aan de aanleg van een nieuwe begraafplaats een ingewikkelde bureaucratische procedure vooraf, die tot de regering in Moskou gaat. Steeds vaker worden overledenen in omringende dorpen begraven: ver van de naaste verwanten, maar daar zijn rust en ruimte, en goedkopere graven.

Leeuwarder Courant, 2 juli 2003, Verhalen achter drenkelingen Schier te boek.
Truus Duisterwinkel: Het was zomer en heet toen de Duitse soldaat in 1917 aanspoelde op het strand van Schiermonnikoog. Op een boerenwagen brachten de eilanders de drenkeling naar het kerkhof midden in het dorp. Lijkvocht lekte op straat, de stank was niet te harden. Dat moest anders. Dus werd Vredenhof gesticht. Buiten het dorp, tussen de duinen en de dennen.
Wyb Jan Groendijk is de beheerder van de begraafplaats en sinds 1988 speurt hij naar nabestaanden en verhalen van de drenkelingen.
Vandaag verschijnt bij Uitgeverij Contact een boek over de begraafplaats, geschreven door Sietse van der Hoek: 'Vredenhof. Rustplaats voor drenkelingen op Schiermonnikoog'.


Leeuwarder Courant 5 juli 2003. Jeugd zwijgt over grafschennis Balk
De jongeren in Balk laten niets los over de grafschennis op de rooms-katholieke begraafplaats in het dorp. Hierdoor verkeert het onderzoek in een impasse. Volgens groepschef Frans de Vreeze van het district Koudum houdt de jeugd in het dorp zich angstvallig stil, omdat ze geschrokken zijn van de impact van de vernielingen. Toch verwacht hij na verloop van tijd de zaak nog op te lossen. „Er gaat vanzelf iemand praten."
In een weekeinde in mei trokken vandalen vijfentwintig grafstenen omver. Ze haalden bloemen uit vazen, vernielden beeldjes en rukten zelfs complete stenen en kruizen uit de grond. De politie vermoedt dat de grafschennis te wijten is aan het gebruik van drugs onder jongeren.
Op dit moment heeft de politie helemaal nog geen aanwijzingen. „Het is stil in het dorp en dat is ongewoon. Meestal horen wij vrij snel geruchten." De groepschef denkt dat de jongeren binnenkort wel wat loslaten. „Of ze willen flink zijn en stoere verhalen vertellen, of ze willen het kwijt omdat ze spijt hebben."

Leeuwarder Courant 5 juli 2003. Column Klunderen:Karkhof
Johan Veenstra: Ik bin gien karkhoftoerist, mar as 't zo uutkomt stap ik wel es even op een karkhof omme. Op een mooie zoemerdag was ik in Worpswede, noordoostelik van Bremen. Verschillende meensken, meerst vrouwluden, weren d'r mit de greven van heur femilie doende. Et leek d'r trouwens krek iene grote tuun vol bluuiende bloemen. Op een aandere mooie zoemer-se dag kuierde ik in Borne over et hof en weer zag ik alderhaande volk dat de boel netties hul, een hieleboel bloemen, en op et kattelieke pat een protte laampies mit branende lochies.
As et zo is daj' de kultuur en moraal van een volk oflezen kunnen an hoe as heur karkhoven d'r henne liggen, dan is d'r in de Stellingwarven nog wel wat uut de wege te zetten...........................................
Ik wete op wat plakkien as ik laeter in Ni'jhooltpae komme te liggen. En jim weten now in elk geval dat ik d'r daor laeter netties bi'j liggen wil! En as dat niet zo is, kom ik as Lazerus overaende en zeg jim blinderse mal et leksem op!

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage