Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 20
6 mei 2003 t/m 17 mei 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten, 12 mei 2003, Herdenkingsdiensten trend in rouwverwerking
Rouwverwerking wordt opnieuw onderdeel van de gezamenlijkheid. Waar in het verleden mensen naar de kerk gingen om een kaarsje voor hun dierbare op te steken, bezoeken nabestaanden nu in toenemende mate herdenkings-diensten georganiseerd door de uitvaartbranche zelf. „De samenleving blijft behoefte houden aan rituelen rond het rouwen", zegt theoloog Arthur Polspoel van de theologische faculteit van de Universiteit Brabant. Tien jaar geleden begon de Facultatieve, eigenaar van onder meer vijf crematoria en een begraafplaats, met een eerste herdenkingsbijeenkomst bij begraafplaats Westerveld in Velsen. „Daar keek men in de branche toen wat raar tegenaan, maar de laatste jaren zie je het aantal herdenkingsdiensten in Nederland toenemen. Wij organiseren er zelf inmiddels enkele tientallen per jaar op verschillende plaatsen in Nederland", zegt bestuursvoorzitter Henry Keizer van de Facultatieve. Zondag 1 juni houdt de Facultatieve voor de tiende keer Concerto in Memoriam in Velsen. Daar kwamen vorig jaar zo'n vierduizend mensen naar toe. „Ze komen uit heel Nederland. Velsen was het eerste crematorium in Nederland. Er werden lange tijd mensen uit heel het land gecremeerd."

Grafschennis in Balk Leeuwarder Courant, 12 mei 2003, Balk ontdaan door omvangrijke grafschennis
De inwoners van Balk zijn geschokt door de grafschennis die dit weekeinde is gepleegd op de rooms-katholieke begraafplaats in het dorp. Vandalen trokken in de nacht van zaterdag op zondag vijfentwintig grafstenen omver. Ze haalden bloemen uit vazen, vernielden beeldjes en haalden zelfs complete stenen en kruizen uit de grond. Volgens pastor Wiebe Mulder was de verslagenheid onder de leden van de parochie Sint Ludgerus gisteren groot. Onder de vernielde graven zijn kindergrafjes. Er zijn ook heel oude graven uit het begin van de vorige eeuw beschadigd.

monument voor doodgeboren kind in Leeuwarden Leeuwarder Courant, 12 mei 2003, Monument doodgeboren kind geeft ouder rust.
Wietske Koen: Eindelijk heeft haar dochtertje nu een plekje. Anke Engels uit Leeuwarden pinkte even een traantje weg toen pastor Johan te Velde zaterdagochtend het monument voor haar meisje en nog 97 andere doodgeboren kinderen op de Roomskatholieke Begraafplaats in Leeuwarden onthulde. Destijds, nu alweer vijftig jaar geleden, werd het meisje, dat ze Marieke noemde, meteen bij haar weggehaald. Ze heelt het er nog altijd moeilijk mee. Marieke was haar eerstgeborene. Anderhalve maand te vroeg kwam het meisje ter wereld. ..Ik mocht haar niet eens even zien", zegt ze, nog steeds verontwaardigd. Vervolgens werd het kindje begraven. Waar. dat weet Anke Engels niet. En niemand sprak vervolgens met haar over haar verlies. ..Dat deden de mensen toen niet." Het monument, ontworpen door begraafplaatsbeheerder Kees Koelma die zelf ook een baby verloor, is opgericht ter nagedachtenis aan 98 doodgeboren kinderen Zij zijn voor hun doop In de ongewijde aarde van de dodenakker aan de Harlingerstraatweg begraven.

Leeuwarder Courant, 16 mei 2003, Bezinningsdienst grafschennis Balk.
De Sint Ludgerusparochie in Balk houdt donderdagavond een speciale bezinningsdienst naar aanleiding van de grafschennis op de begraafplaats rond de kerk. Daar werden dit weekeinde vijfentwintig graven vernield. Volgens pastor Wiebe Mulder is de dienst bedoeld om „gevoelens en gedachten met elkaar te delen". Hij merkte deze week dat veel parochieleden daar behoefte aan hebben, ze zijn geschokt door het feit dat vandalen zo veel schade aanrichtten op 'hun' begraafplaats. Het onderzoek van de politie naar de daders is nog steeds gaande.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage