PERSBERICHT

 ===================================================================

14 september 2002:
Rondleiding Open Monumentendag op Oude Kerkhof in Roermond

 Eerder kondigde de Stichting Oude Kerkhof een rondleiding aan over de begraafplaats Nabij Kapel in Zand voor zondag 8 september. Deze rondleiding gaat niet door i.v.m. Open Monumentendag, een week later, op zaterdag 14 september.

 Op deze dag zal de stichting zelfs twee rondleidingen verzorgen en wel om 13.30 uur en 15.30 uur.

De start van de rondleiding is aan de ingangspoort van het Oude Kerkhof. Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en wordt verzorgd door deskundige bestuursleden van de Stichting Oude Kerkhof.

 Deze stichting zet zich al jarenlang in voor de rehabilitatie van dit Rijksmonument. Ook de uitgifte van nieuwe grafplaatsen wordt door haar bepleit bij de Gemeente Roermond, eigenaar en beheerder van deze historische begraafplaats. Onder haar supervisie werden reeds meerdere familiegraven in oude luister hersteld.

 De volgende rondleiding is gepland op zondag 3 november om 14.00 uur. Deze datum, na Allerheiligen en Allerzielen, is met opzet gekozen. De Stichting inventariseert dan op welke graven onderhoud is gepleegd, chrysanten of andere bloemen zijn gezet, enz. Dit is een indicatie dat het graf nog de belangstelling van de desbetreffende familie heeft. Dit is van belang als er aan de Gemeente Roermond straks, gevraagd of ongevraagd, adviezen worden gegeven omtrent ruiming van grafvakken en mogelijke hergebruik. De stichting pleit er immers voor de begraafplaats weer gewoon open te stellen voor begravingen en bijzettingen. Als dit namelijk niet gebeurd zal er op den duur een letterlijk levenloos open luchtmuseum ontstaan. Ook een historische begraafplaats dient gewoon gebruikt te worden waar ze voor bedoeld is: begraven en bijzetten. Zo blijven ook komende generaties betrokken bij "D'n Aje Kirkhaof" omdat ook hun dierbaren daar een laatste rustplaats hebben gevonden.