Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 52, 23 december 2002 t/m
30 december 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Leeuwarder Courant 24 december 2002. Zorg over behoud adellijk grafmonument Tjerkwerd.
Willem Altena: Ook een grafmonument is vergankelijk. De voogdij van de hervormde Sint Petruskerk in Tjerkwerd heeft echter goede hoop met een grondige restauratie het leven van het uitzonderlijke kunstwerk met minsten een eeuw te verlengen. Beelden, schilden, doodskoppen, vazen met verwelkende bloemen, hoornen des overvloeds, een liggende zandloper, andere symbolische beeltenissen. Onder de vloer bevindt zich een manshoge grafkelder, waarvan de fundamenten hun beste tijd hebben gehad. Hoewel formeel geen eigenaresse zoekt de kerkvoogdij fondsen om toch het herstel te kunnen uitvoeren. De Jong kreeg recentelijk nog de directeuren van het Fries Museum en zelfs het Rijksmuseum over de kerkvloer.

Verschillende kranten, 27 december 2002. KNMG wil breed debat euthanasie. Na uitspraak Hoge Raad
Het artsengenootschap KNMG bepleit een maatschappelijk debat naar aanleiding van het arrest van de Hoge Raad over zelfdoding. Daarin is de Haarlemse huisarts Philip Sutorius schuldig bevonden aan hulp bij zelfdoding van oud-PvdA-senator Edward Brongersma in april 1998. Het gerechtshof legde de huisarts destijds overigens geen straf op, omdat „hij handelde uit grote betrokkenheid en mededogen met zijn patiënt."
De KNMG kon zich destijds ook vinden in de grenzen die het gerechtshof trok als het gaat om de rol van de arts, maar vond wel dat het hof onduidelijkheid liet bestaan over hoe om te gaan met patiënten die 'lijden aan het leven'. Zo oordeelt de KNMG nu opnieuw.

Leeuwarder Courant, 27 december 2002, Euthanasievonnis zet lijdende ouderen klem.
Pauline van der Mije: Oude mensen die het zo zwaar hebben dat ze er voortijdig een einde aan willen maken, krijgen het door een uitspraak van de Hoge Raad een stuk moeilijker bij het uitvoeren van hun beslissing.
Het gerechtshof heeft de grens voor euthanasie en hulp bij zelfdoding strak gesteld: als het lijden niet veroorzaakt wordt door een aantoonbare, erkende ziekte, dan mag de arts niet in grijpen. Maar de vraag wat er dan wel moet gebeuren met mensen als Brongersma, is niet beantwoord. Het Openbaar Ministerie had graag gezien dat de Hoge Raad de zaak terug zou verwijzen naar een ander hof om daar meer duidelijkheid over te krijgen. Het hoogste rechtscollege heeft echter anders beslist.

Volkskrant 28 december 2002. Peiling Brongersma-effect?
Ellen de Visser:Levensmoeheid is geen criterium voor euthanasie, vindt de Hoge Raad. Euthanasiepraktijk, wat nu? Diverse betrokkenen en deskundigen geven hun reactie.

Volkskrant: Traject 28 december 2002: Een stad onder de stad.
Linda Otter: 'Steek een schop in de grond en je stapt bij de Romeinen naar binnen.' Rome telt ongeveer 150 onderaardse monumenten onder beheer van archeologische diensten. Het is een fractie van wat zich in werkelijkheid onder de grond bevindt. Alleen al van de bijzondere begraafplaatsen wemelt het: catacomben, grafkelders en praalgraven van Romeinse keizers. Het eerste deel van een serie over onderaardse begraafplaatsen in Italië.
Informatie: Settima Coorte Dei Vigile, Piazza Sonnino, Trastevere, entree op speciaal verzoek; info: Palazzo Altemps, Franco Astolfi, tel:0039-06-683.37.59
Soprintendenza Comunale, via del Portico d'Ottavia 29, tel: 0039-06-699.01.10

Leeuwarder Courant, 28 december 2002. Troost bij een zeemansgraf.
Zijn boeken zijn ware monumenten voor al die zeelieden uit de koopvaardijvaart, die niet weer terugkeerden uit de oorlog. Johan van de Wal (56) uit Harlingen ijvert al jaren voor de erkenning van deze dappere, maar meestal vergeten helden.
Het speur- en spitwerk van Van der Wal bracht de verhalen aan het licht van 23 zeelieden uit Harlingen die nooit terug keerden, en van 43 zeelieden afkomstig van Terschelling.
Een van hen is de Harlinger majoor-machinist Arnoldes Cupido, die op Terschelling woonde. Zijn familie had altijd gedacht dat hij zoals zo velen, op zee was omgekomen. 'Maar het bleek dat hij bij de aanleg van de Birmaspoorlijn in een Jappenkamp was gesneuveld' Zijn naam is nu bijgebeiteld op het Zeelieden-monument in de Harlinger haven. Bij de herdenking zei zijn dochter, Eke Roos-Cupido: 'Mijn vader is thuisgekomen' Voor Van der Wal de bevestiging dat zijn werk van betekenis is geweest.
De Harlinger legde zijn kennis vast in twee boeken: 'Gebleven', over gesneuvelde zeelieden uit Harlingen en 'Zij zijn niet waarlijk dood', over omgekomen Terschellinger zeelieden. Hij kreeg voor dat laatste boek de cultuurprijs Lutine van Terschelling.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage