Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 49, 2 december 2002 t/m
8 december 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaartwezen december 2002 Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de
uitvaart branche, nr. 12, december 2002
In het tijdschrift: Agenda. Lokale nieuwsflitsen. Verenigings-nieuws van de NUVU. , en een aantal hoofdartikelen waaronder:
De uitvaartondernemer nieuwe stijl
Anja Krabben: De tijden waarin de uitvaartondernemer afgeschilderd kon worden als een oudere, kleurloze man zijn voorbij. De uitvaartondernemer was onlangs dankbaar onderwerp van een arbeidscommunicatie-ontwerpwedstrijd voor studenten van allerlei kunstzinnige opleidingen. Ook kwam uit het NIPO-onderzoek naar de beeldvorming rond de uitvaartverzorger een positief beeld. Toch is het imago van de uitvaartondernemer nog niet vlekkeloos.
TGP Post

Yvette Polman: Een kijkje binnen een van de zes sorteercentra van TPG Post laat de immensheid van de dagelijkse hoeveelheid post zien. Rondom de kerstdagen zwelt die hoeveelheid aan tot astronomische waardes. Toch blijft rouwpost ook in die tijd met de meeste zorg omringd worden. Ruim 98 procent van de rouwbrieven wordt op tijd bezorgd. Een bijzondere prestatie. Over een poststroom met een voorkeursbehandeling.

Ledenblad De begraafplaats winter 2002 De Begraafplaats, nr. 4, jaargang 4, winter 2002, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws; Een favoriet plekje. Ecologisch groenbeheer. Agenda. LOB nieuws. Juridische Vraagbaak. Nieuwe producten en diensten. En een aantal hoofdartikelen waaronder:
Restauratie grafstenen
Harry Perrée: De kwaliteit van het restaureren op Nederlandse begraafplaatsen is vaak slecht, meent restaurateur en steenhouwer Laurens Demmer. Mortels die wit uitslaan, lijmen die bruin worden en - doodzonde nummer één -monumentale stenen die opnieuw zijn geslepen. Restauratie is niet: je spullen pakken en aan de slag maar; restauratie start met het vormen van een visie, vindt Demmer.
Islamitische grafakkers
Wim Zaalberg: De een zegt dat de voeten, de ander dat het hoofd naar Mekka moet worden gericht. Geen van tweeën is juist. Maar hoe moet het dan wel, als je op je begraafplaats een islamitische grafakker wilt aanleggen? De auteur vertelt wat er allemaal bij komt kijken.

Verschillende kranten, 7 december 2002, Schrijver Alexandre Dumas bijgezet in Pantheon
In Parijs zijn zaterdag de stoffelijke resten van schrijver Alexandre Dumas(1802-1870) bijgezet in het Pantheon, het mausoleum van Frankrijks grootste helden. Dumas werd vooral bekend door zijn boeken 'De drie musketiers' en 'De graaf van Monte Christo'. De kist, overdekt met een blauw fluwelen doek met daarop het credo van de musketiers 'allen voor een, een voor allen', werd met een grootse ceremonie bijgezet. Dumas is de zeventigste held die voortaan in de heilige crypte rust en de zesde schrijver na Voltaire, Rousseau,
Hugo, Zola en Malraux.

Het Volkskrant Magazine, 7 december 2002, Medeleven online. Marijke Streefkerk: Er kan geen bekende Nederlander doodgaan of op internet verschijnen condoleanceregisters. Vaak geven duizenden een reactie. 'Hebben die mensen niets beters te doen?'. Reacties van verschillende mensen op dit verschijnsel.
Daarnaast een stukje over echte rouw: " Wie echt iets te rouwen heeft, schiet weinig op met een condoleanceregister op internet. Het gemis wordt er niet minder om. Bovendien komen op de registers voor onbekende mensen doorgaans veel minder blijken van medeleven binnen dan op die voor beroemdheden. De Landelijke Stichting Rouwbegeleiding streeft ernaar mensen die een rouwproces doormaken te ondersteunen. Op de website www.verliesverwerking.nl is informatie te vinden over allerlei aspecten van rouw, onder meer literatuurlijsten en oproepen van nabestaande die op zoek zijn naar lotgenoten. Op www.rouw.nl van het Informatie Centrum voor de Uitvaart kunnen nabestaanden de intensiteit van hun rouw meten met behulp van de rouwmeter. Dit instrument is mede door hoogleraar verliesverwerking Jan van den Bout ontwikkeld en bedoeld voor mensen die al langer dan drie maanden treuren om het verlies van een dierbare."

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage