Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 43, 21 oktober 2002 t/m
27 oktober 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

stille tocht in Venl op 25 oktober 2002 Verschillende kranten, 26 oktober, 2002. Zee van paraplu's bij stille tocht in Venlo
Ondanks het slechte weer liepen dulzenden mensen gisteravond in Venlo mee in de stille tocht voor René Steegmans. Hij overleed donderdag aan de gevolgen van zware mishandeling. De tocht verliep in waardige stilte. Familie en burgemeester Jan Schrijen gingen voorop.

vakblad uitvaart oktober 2002 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr.9. oktober 2002. Thema: kinderen
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Twijfel over nut vasthouden doodgeboren kind. Ombudsman Uitvaartwezen benoemd. Rouwbegeleiding averechts effect? De dood op het web. Agenda. Boekbesprekingen. Producten en diensten: Scenanum een persoonlijk draaiboek voor de uitvaart. Rouwgroepen voor kinderen en jongeren. Hulp bij de uitvaart. Estafettecolumn: Gretigheid en grazigheid door: Ari van Buuren. Column Schande: door H. Kok. Column Recht: Koninklijk geregeld: door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Begeleiding van verval
Monumentenzorg gaat een nieuw beleid ontwikkelen voor het behoud van het funeraire erfgoed. Een doorbraak na jaren van geringe aan dacht voor deze categorie monumenten.

Terugblik op de laatste tuin
Op 20 oktober sluit de Floriade weer voor tien jaar de poorten. De initiatiefnemers van de modelbegraafplaats De Iaatste Tuin werden overvallen door het grote aantal bezoekers. Het waren er meer dan 700.000. Een terugblik op een bijzondere Floriade inzending.

Leeuwarder Courant , 23 oktober 2002, Oorspronkelijk koninklijk familiegraf in Breda
De krant bracht een goede overzichtstekening van de koninklijke grafkelders in de Nieuwe Kerk te Delft. Wat mogelijk minder bekend is dat het oorspronkelijke familiegraf van de familie Nassau waartoe ook prins Willem van Oranje behoorde, zich bevond in Breda. Deze stad was echter nog in Spaanse handen toen Willem van Oranje in 1584 in het Prinsenhof door Balthasar Gerards werd vermoord. De prins werd daarop begraven in de Nieuwe Kerk in de toenmalige residentie Delft. Sindsdien is de grafkelder in de Nieuwe Kerk de laatste rustplaats voor leden van het koninklijk huis.

Verschillende kranten, 23 oktober 2002, Kist van Jezus' broer ontdekt
Jacobus, zoon van Jozef, broer van Jezus', staat er op een kalkstenen knekelkist uit het begin van onze jaartelling. Misschien is het de oudste tekst die aan Jezus refereert, zegt zijn ontdekker, de Franse historicus dr. André Lemaire. Hij ontdekte de halve meter lange kist in juni in Jeruzalem en beschrijft zijn bevindingen in de Biblical Archaeology Review die volgende maand uitkomt. Organische resten van de overledene liggen er niet in de kist, zodat koolstofdatering onmogelijk is. Maar experts zeggen dat de kist uit de eerste eeuw na Christus dateert.
Uit bijbelse bronnen is bekend dat Jezus een broer had die Jacobus heette. Jacobus zou zijn broer - na diens kruisiging in 33 - zijn opgevolgd als leider van de christengemeenschap in Jeruzalem. In 63 zou hij ter dood zijn gebracht.
De inscriptie is geschreven in het Aramees, de voertaal in Israël in Jezus' tijd. De vinders benadrukken dat ook de broer van de overledene erin wordt vermeld. Hoogst ongebruikelijk, zeggen ze: dat gebeurde alleen als het zeer vooraanstaande personen betrof.
Volgens de onderzoekers waren er in die tijd in Jeruzalem niet
meer dan twintig personen op wie de volledige naamcombinatie van toepassing was. Maar de Amerikaanse archeoloog Glenn Schwartz zegt dat de namen Jacobus, Jozef en Jezus in die tijd betrekkelijk veel voorkwamen.
Collega's van Lemaire, bijbelse-tijden expert aan de Sorbonne, roemen diens vakmanschap en integriteit. Maar het valt, zeggen ze, waarschijnlijk nooit te bewijzen dat de ontdekte inscriptie refereert aan de bijbelse Jezus. Twijfelaars melden ook dat de kist niet uit een gecontroleerde opgraving stamt, maar is ontdekt op de zwarte markt.
Algemeen wordt wél aangenomen dat de bijbelse Jezus echt heeft bestaan. De oudste vermelding van zijn naam stamt uit 125: een stuk uit het evangelie van Johannes. De meeste vroege evangelie-teksten stammen uit de vierde eeuw of later.
Rond het begin van de jaartelling werden in Israël doden eerst begraven in een graf, waar hun vlees wegteerde. Na ongeveer een jaar werden de botten verzameld en in een knekelkist gelegd.

Leeuwarder Courant, 25 oktober 2002, Autokraak Appelscha tijdens grafbezoek
Tijdens het bezoek aan de begraafplaats Terwisscha in haar woonplaats werd de auto van een 24-jarige vrouw uit Appelscha gisterenochtend gekraakt. De eigenaresse hoorde eerst een knal en daarna een wegrijdende auto. Van haar geparkeerde wagen bleek een ruit gesneuveld. Haar damestas was meegenomen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage