Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 31, 29 juli 2002 t/m
4 augustus 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten, 29 juli 2002, Oudere kan zich graf in piekeren
(Reuters) -Oudere mensen kunnen zich letterlijk het graf in piekeren als ze zich slecht voelen over het ouder worden. Mensen die de ouderdom positief tegemoet zien, worden gemiddeld 7,6 jaar ouder dan degene die pessimistisch aankijken tegen de grijze dagen. Dit stellen onderzoekers van de Amerikaanse psychologie organisatie in de Journal of Personality and Social Psychology. Hoe iemand zich voelt over ouder worden is belangrijker dan lage bloeddruk of cholesterol, zeggen de onderzoekers. In totaal werden 660 inwoners uit Ohio van 50 jaar en ouder ondervraagd.

Leeuwarder Courant, 29 juli 2002, Witte lijkauto bekrast tijdens afscheidsdienst
In de 81 jaar dat zijn familiebedrijf bestaat, is het volgens begrafenisondernemer Jan Aebe de Boer uit Sneek nog niet voorgekomen dat iemand moedwillig een lijkauto beschadigde. Maandagmorgen was het zover, tijdens een begrafenis nog wel. Onbekenden bekrasten beide zijkanten van de Chevrolet Caprice Classic. Het gebeurde voor de aula van De Boer aan de Winsemius-straat in de wijk Noorderhoek. Onderwijl vond binnen de afscheidsdienst plaats. Respectloos, noemt De Boer deze daad. „Het idee dat zoiets kan gebeuren. Dat mensen met eens van een lijkauto af kunnen blijven Na de dienst ontdekte het personeel van de uitvaartverzorger de krassen die op driekwart van de achterzijde en op een portier aan de linkerkant zaten. De Boer rijdt zelf met donkerblauwe rouwstoeten maar voor deze begrafenis was om een witte lijkauto gevraagd. De Chevrolet was gehuurd van een begrafenisonderneming in Castricum. De schade bedraagt € 3000.

Verschillende kranten, 25 juli 2002, 'Ze liggen op een mooie plaats begraven, zei hij'
(GPD) - Voor Corrie en Hans van Buuren kwam er afgelopen dinsdag een einde aan meer dan vijf jaar van onzekerheid over de vraag of hun dochter Marion en kleindochter Romy nog in leven waren. En zo ja, waar ze verbleven en hoe het met ze was. Hans van Buuren: „Dinsdagavond kwam de jongste broer van Okan onverwacht bij ons langs. Hij wilde praten. Hij was vreselijk zenuwachtig. Hij kwam ook moeilijk uit zijn woorden. Pas na een uur vertelde hij dat hij niet meer kon leven met wat er was gebeurd. Vertel het dan maar, zeiden wij. Toen kwam het eruit: Marion en Romy leven niet meer." Het echtpaar Van Buuren twijfelde geen moment aan de waarheid van de woorden van de jongste broer van Okan. „Dan wil ik zien waar ze begraven liggen, zei Corrie. Dat was goed. Ze wilde er direct heen. We zijn toen met z'n drieën naar de duinen gegaan, het bospad over, de heuvel op. Daar wist hij het niet meer precies. Hij was er vijf jaar geleden met Okan bij maanlicht geweest. Het kon volgens hem ook 100 meter verderop zijn geweest. Hij zei wel dat ze op een mooie plaats begraven lagen." , „Woensdag is de politie direct gaan zoeken. Het was inderdaad 100 meter verder. De politie vond het beter dat wij niet meegingen. Dat was misschien ook wel verstandig. Pas vrijdagochtend zijn we met de kinderen en hun partners naar het graf gegaan en hebben we bloemen neergelegd." „Nu we zekerheid hebben dat Marion en Romy niet meer leven, kunnen we pas beginnen met ons verdriet te verwerken. Ik heb altijd gezegd: als de waarheid ooit uitkomt, zal de klap des te harder zijn. Zo voelt het ook."

Leeuwarder Courant, 29 juli 2002, Dodenakkers van stad staan dik in het rood
De gemeentelijke begraafplaatsen in Leeuwarden staan structureel in de rode cijfers. Over vorig jaar was er een tekort van ruim € 124.800, het jaar daarvoor was de schuld nog groter. De gevolgen laten zich zien in het achterstallige onderhoud van de paden en heggen tussen de grafzerken. In een poging de malaise tegen te gaan, willen burgemeester en wethouders een eigen gemeentelijke dienst oprichten voor het beheer van de dodenakkers. De stad exploiteert de Noorderbegraafplaats in de wijk Westeinde en de Huizumerbegraafplaats. Vorig jaar waren er 242 begrafenissen en werden er nog eens 67 urnen met as van overledenen bijgezet. In totaal heeft de gemeente voor ruim 14.000 graven contracten afgesloten. Vanwege het ruimtegebrek kunnen in de urnentuin op de Noorderbegraafplaats geen nieuwe urnen worden bijgezet. De tuin moet dit jaar worden uitgebreid. Dat geldt ook voor het aantal graven. Voor de eerste uitbreiding is ruim € 304.000 beschikbaar gesteld. Voor het achterstallig groenonderhoud wil de gemeente jaarlijks € 136.000 vrijmaken. Het nog op te richten gemeentelijk bedrijf voor de begraafplaatsen moet voor de verzelfstandiging een eigen budget van € 140.000 krijgen. Daarmee hoopt de stad flexibeler te kunnen inspelen op ontwikkelingen binnen de begrafenisbranche.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage