Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 27, 1 juli 2002 t/m
7 juli 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Netprofessional Netprofessional, juli/augustus 2002, Voor maximaal € 10.000 een nieuwe look & feel uitvaartinformatie.nl
(3 pagina's) De visie op het ontwerp en de structuur van een website verschilt van ontwerper tot ontwerper. We vroegen dan ook aan drie webdesignbureaus om de site www.uitvaartinformatie.nl te bekijken en te vertellen hoe zij de site zouden verbeteren met een budget dat binnen de € 10.000 moet blijven. (redactie: Op het ogenblik wordt er hard gewerkt aan de nieuwe look en feel van onze sites, medio september zult u daarvan de verrassende resultaten zien).

www.dodenakkers.nl Leeuwarder Courant, 3 juli 2002, De site 'Dodenakkers.nl' moet een overzicht worden van alle begraafplaatsen in Nederland.
De makers van de site 'dodenakkers.nl' misten op het internet een goed overzicht van begraafplaatsen in Nederland en zagen het als hun taak om daar verandering in te brengen. Af is hij nog lang niet, maar gestaag wordt de alfabetische index van nieuwe plaatsnamen voorzien. Friese dodenakkers die al zijn beschreven met een korte tekst en enkele foto's, zijn de gemeentelijke begraafplaats in Harlingen, de oude Stadsbegraafplaats in Leeuwarden en het drenkelingenkerkhof op Schiermonnikoog. Wie zich op begraafplaatsen begeeft, komt daar ook bijzondere graven tegen. Bijvoorbeeld van beroemde Nederlanders. Een hoogtepunt dat we tegenkwamen, is het graf van Joseph Sinkel (inderdaad, van de 'Winkel van Sinkel'), die rond 1825 een manufacturenzaak aan de Nieuwstad in Leeuwarden opende. Het graf van Joseph, die kort na zijn huwelijk in 1832 op reis naar Amsterdam overboord viel en verdronk, is te vinden in Workum.

Leeuwarder Courant, 3 juli 2002, Begraafplaatsen beetje zelfstandig
Leeuwarden wil bij wijze van proef de twee gemeentelijke begraafplaatsen hun eigen budget geven om te kunnen investeren en meer marktgericht te kunnen werken De laatste jaren loopt het tekort op de Noorderbegraafplaats en de Huizumer begraafplaats langzaam op, doordat de uitgaven jaarlijks moeten worden bestreden met de niet toereikende inkomsten. Over vier jaar zal worden bekeken of de verzelfstandiging vruchten afwerpt De begraafplaatsen krijgen
€ 70.000 voor reorganisatie en een startkapitaal van bijna € 300.000.

Gooi en Eemlander, 4 juli 2002, Stichting tevreden over restauratie begraafplaats

De doorijk vanaf de ingang van de oude rooms-katholieke begraafplaats naar de kapel is inmiddels in ere herteld. Ook de rest van het groen is de laatste maanden flink onder handen genomen. Resultaat: een begraafplaats die het aanzien weer een beetje waard is. Begin dit jaar was dit nog wel anders. Gras dat tot kniehoogte gegroeid was en bomen en struiken die zolang niet gesnoeid waren dat sommige grafstenen niet meer zichtbaar waren, vormden het beeld van de begraafplaats aan de Nieuwe Hilversumseweg in Bussum. De Stichting tot behoud van de oude rooms-katholieke begraafplaats is dan ook tevreden over de voortgang van de restauratiewerkzaamheden. Nabestaanden die een graf willen laten opknappen kunnen dit ook doen via de stichting. Zij hebben contact met een gepensioneerde steenhouwer die de stenen tegen een gereduceerd bedrag opknapt. „Bovendien maakt hij nog eens tien procent van dit bedrag over naar de stichting. Inmiddels heeft hij al vijf grafstenen opgeknapt", gaat Heerschop verder. Om de restauratiekosten zo laag mogelijk te houden organiseert de stichting eind augustus een vrijwilligersdag. „We hopen dan dat we met zoveel mogelijk mensen kunnen toewerken naar het niveau dat wij uiteindelijk willen behalen. Namelijk dat van de nieuwe rooms-katholieke begraafplaats. Deze ligt er wel schitterend bij", besluit het bestuurslid van de Stichting tot behoud van de oude rooms-katholieke begraafplaats. Voor meer informatie over de stichting, de vrijwilligersdag of het. rekeningnummer van de stichting kunt u bellen met. telefoonnummer 035-6931219.

Leeuwarder Courant, 6 juli 2002, Uitblijven van herstel dodenakker gehekeld
De Bond Heemschut hekelt de verloedering van de Algemene Begraafplaats aan de Spanjaardslaan in Leeuwarden. De organisatie, die de bescherming van cultuurmonumenten tot haar taak rekent, wil dat de gemeente geld uittrekt voor een opknapbeurt. De gemeente Is eigenaresse van de dodenakker, die op de rijksmonumentenlijst staat. Jaren geleden heeft het rijk al toegezegd ongeveer de helft te willen betalen van deze, ongeveer € 500.000 kostende, werkzaamheden. Voorwaarde hierbij is dat de gemeente ook een deel betaalt. De gemeente zegt dat zij geen geld heeft. „Het kan zo zijn dat er op het ogenblik geen geld is voor de restauratie", aldus Guustaaf Witsen Elias, pr-medewerker van de afdeling Friesland van Heemschut. „Maar het gaat te ver om begrip te tonen voor het feit dat gedurende een lange reeks van jaren de gemeente het park zo heeft verwaarloosd." De organisatie bepleit zonodig de herstelwerkzaamheden gedeeltelijk uit te voeren. „Met een bescheiden restauratie zal het bedrag dat nodig is, nog wel meevallen." Volledige restauratie is zelfs niet gewenst, vindt Heemschut. „Het gaat er juist om dat er een sfeer ontstaat van beheerst verval: de paden moeten opgeknapt en de beplanting bijgewerkt. Het is niet nodig dat de graven en grafhekken er weer als nieuw uitzien, maar wel dat de bestaande unieke kenmerken behouden blijven." Heemschut vindt dat de gemeente zorgplicht heeft voor de begraafplaats. Dit betekent dat zij meer moet doen „dan het te hooi en te gras maaien van het terrein", aldus Witsen Ellas. Het uitblijven van een gemeentelijke bijdrage, heeft de Stichting Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden - opgericht om het herstel te stimuleren - er eerder dit jaar toe gebracht haar activiteiten op een zacht pitje te zetten. „Misschien kan de Leeuwarder Courant iets bijdragen", oppert Witsen Elias. „De krant viert dit jaar het 250-jarig bestaan. Er liggen leden begraven van de familie Koumans Smeding, oud-eigenaresse van de krant."

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage