Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 25, 17 juni 2002 t/m
23 juni 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Leeuwarder Courant, 18 juni 2002, Hospice Harlingen wordt geopend
Het Mole-naar-Klein-Hospice. Dat is de naam van het hospice in Harlingen dat op l juli open gaat. Het hospice is ingericht in zorgcentrum De Spiker te Harlingen en biedt plaats aan mensen die om diverse redenen niet thuis kunnen of willen sterven. In het hospice zijn drie appartementen ingericht voor ongeneeslijk zieken. Zij worden in de laatste fase van hun leven begeleid door een team van medewerkers en vrijwilligers. Bouw en inrichting van het hospice is mogelijk gemaakt door financiële steun van een oud-Harlinger, die het als zijn levensdoel ziet iets extra's voor stervenden in hun laatste levensfase te bieden. Als hommage aan zijn steun heeft het hospice de familienamen van de weldoener en zijn Terschellinger moeder gekregen.

Drenkelingenmonument St Jacobipraochie Leeuwarder Courant , 19 juni 2002, Monument voor naamloze drenkelingen
Kirsten van Santen: Niet alleen op de Waddeneilanden spoelden vroeger drenkelingen aan, ook voor de Bildtse kust vergingen schepen. De slachtoffers, vaak naamloos, werden achter de Grote Kerk in Sint Jacobiparochie begraven. Daar wordt binnenkort een gedenkteken geplaatst. Water. Niemand ontkomt eraan in Friesland, zeker niet wie noordwaarts trekt, naar Het Bildt. Daar is de dreigende, stille aanwezigheid van het water achter de dijk voortdurend aanwezig. Het lijkt soms zacht te zoemen op de achtergrond. Dat ervaart de van oorsprong Amsterdamse kunstenaar Marco Goldenbeld ook. Hij ontwierp een monument voor de naamloze drenkelingen die door de jaren heen op Het Bildt aanspoelden. Het monument, drie grafsteenachtige metalen golven, wordt na de zomer op het veldje bij de Grote Kerk in Sint Jacobiparochie geplaatst, pal naast het transformatorhuisje. Hier werden in vroeger tijden de slachtoffers van scheepsrampen in volledige anonimiteit begraven, weet Bildtkenner Leendert Ferwerda van de stichting Ons Bildt. Er is nu niets meer wat daar nog aan herinnert.

Verschillende kranten: 19 juni 2002, Zelfdodingsconsulent ontkomt aan straf
(ANP) Het Openbaar Ministerie in Groningen heeft bakzeil gehaald in de zaak tegen een Drentse 'zelfdodingsconsulent'. Die zou hulp bij zelfdoding hebben verleend aan een 81-jarige Groningse. De rechter oordeelde gisteren dat bij de dood vorig jaar zeker vijf personen aanwezig zijn geweest, onder wie zeker iemand die een grotere bijdrage aan de uiteindelijke dood van de vrouw zou hebben geleverd dan de verdachte. Het OM gaat tegen de uitspraak in beroep.

Verschillende kranten, 20 juni 2002, Nabestaanden in verkeerde rouwstoet
(GPD) De Utrechtse gemeente Veenendaal is een onderzoek begonnen om het plaatselijke rouwcentrum uit te breiden. Het is meer dan eens voorgekomen dat diepbedroefde mensen de laatste eer willen bewijzen aan een familielid of goede bekende en plots constateren dat ze in de verkeerde rouwstoet meelopen. Doordat het rouwcentrum te klein is lopen de 'rouwstromen' steeds vaker door elkaar.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage