Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 12, 18 maart 2002 t/m
24 maart 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten: 18 maart 2002, Pleidooi voor experiment pil van Drion
(ANP) De Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE) wil worden aangewezen als de instantie die in de toekomst een zogeheten Drionpil gaat verstrekken. De leden van de vereniging besloten zaterdag in Utrecht een experiment met de zelfmoordpil aan te vragen bij minister Els Borst van Volksgezondheid. Het streven van de NWE is de beschikbaarheid van de pil voor wilsbekwame volwassenen. De vereniging vraagt het experiment aan om te voorkomen dat verstrekking per definitie een zaak wordt van artsen

Leeuwarder Courant: 18 maart 2002, Erkennen gevoel helpt nabestaande zelfmoord
Nabestaanden van mensen die een einde aan hun leven hebben gemaakt, moeten erkennen dat ze tegenstrijdige gevoelens hebben en dat niet alles te begrijpen is. Deze acceptatie kan helpen om wat orde in de chaos te krijgen. Dat was zaterdag de boodschap van oud-predikant Jaap Dijkstra die zeven jaar geleden in zijn woonplaats Oosterwolde het centrum voor zingevingsvraagstukken Oude Hof is begonnen. Hij sprak op de jaarlijkse themadag van de Werkgroep Nabestaan na Zelfdoding Friesland. In deze provincie plegen jaarlijks ruim zestig mensen zelfmoord. In Nederland zijn dat er 1500.

Verschillende kranten : 20 maart 2002, Spanjaard bewaart thuis twintig lijken
(ANP) De Spaanse politie heeft een 41-jarige oud- werknemer van een uitvaartonderneming aangehouden die ongeveer twintig stoffelijke resten van mensen in zijn huis bewaarde. De politie vermoedt dat de man betrokken was bij het op grote schaal illegaal begraven van doden. De man werkte bij een uitvaartonderneming die in 1997 moest sluiten, nadat de politie in de garage van de eigenaar de stoffelijke resten van vijftig mensen had gevonden.

Volkskrant: 22 maart 2002, Uitvaartbranche in China creatief op zoek naar klanten
Jan van der Putten: Grafdelver Li Chao uit Changqi vond dat hij te weinig graven dolf om op Chinees Nieuwjaar de bloemetjes buiten te kunnen zetten. Dus besloot hij zichzelf werk te verschaffen. Hij stopte gif in een stuk brood, gaf het een schooljongen te eten en verdiende 20 euro aan het graven van diens graf. Op de dure begraafplaats Papaoshang in Peking werd op een andere manier gemarchandeerd met de dood. Gecremeerd worden op Papaoshang geeft postuum prestige. Een groep personeelsleden wist dat handig uit te baten. Een van hen kocht een ambulance met het logo van de begraafplaats. Ze cremeerden de lijken elders voor een habbekrats.maar brachten wel het Papaoshang-tarief in rekening. Totdat ze dankzij een achterdochtig geworden nabestaande tegen de lamp liepen. Er is al voorgesteld hen als straf te cremeren, maar dan niet op Papaoshang.

Verschillende kranten: 23 maart 2002, Verlamde Britse vrouw mag van rechter sterven
Een vrijwel geheel verlamde Britse vrouw die kunstmatig wordt beademd mag niet tegen haar wil door een Londens ziekenhuis in leven worden gehouden. Dat oordeel heeft het Britse Hoog-gerechtshof gisteren uitgesproken. De ongehuwde en kinderloze 43-jarige vrouw kan nog slechts praten en de ogen bewegen nadat ruim een jaar geleden een bloedvat in haar ruggengraat is geknapt. Ze wil niet meer leven sinds ze weet dat de kans op verbetering van haar toestand miniem is. De vrouw vroeg haar artsen de beademingsapparatuur uit te schakelen, maar die weigerden dat. Daarop schakelde ze de rechter in, die nu uitgesproken heeft dat de vrouw geestelijk in orde is en het recht heeft om medische behandeling, in dit geval kunstmatige beademing te weigeren. Het ziekenhuis gaat niet in beroep. Omdat artsen niet gedwongen kunnen worden tot medische handelingen die ze niet willen, is de verwachting dat de vrouw op zoek gaat naar een ziekenhuis dat bereid is voor haar de stekker van de beademing eruit te trekken.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage