Persbericht

Trends in doodgaan en begraven onderwerp van fascinerende boekuitgave

Eind oktober verschijnt bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers de boekuitgave Doodgewoon. Doodscultuur en uitvaartmanieren. Doodgewoon begon in mei 1994 als kwartaaltijdschrift op papier. Het was zeven jaar lang het enige publiekstijdschrift over de dood waar ook ter wereld. Anja Krabben, hoofdredacteur en tevens oprichtster van het blad, selecteerde voor deze bundel de opvallendste, spraakmakendste en interessantste artikelen uit zeven jaargangen Doodgewoon. Met onder meer bijdragen van Ronald Giphart, Esther Jansma, Bert Keizer, Ed Schilders en Karin Spaink geeft Doodgewoon. Doodscultuur en uitvaartmanieren een veelzijdig kijk op het heden en verleden van doodgewone zaken.

Shoppen in de uitvaartwinkel, met het hele gezin naar de open dag van het crematorium en eindigen op het Ajax-verstrooiveld: de gebruiken rond de dood zijn het afgelopen decennium in een sneltreinvaart veranderd. De ‘opleving’ van het einde is deels te danken aan het tijdschrift Doodgewoon, waarin aandacht wordt besteed aan de meest diverse onderwerpen. Van de uitvaartvernieuwing in Nederland tot aan een bijzondere vorm van lijkbezorging in Tibet door middel van aasgieren. Verslagen van uitvaarten: van de sobere sociale dienst-uitvaart tot aan de extravagante uitvaart van kunstenaar Peter Giele. De geschiedenis van de smartlap, de geschiedenis van het requiem, de geschiedenis van het cremeren. De praktijk van het balsemen in Amerika en de werkwijze van patholoog-anatomen in Nederland.

Was Doodgewoon zeven jaar geleden een van de weinige bladen waarin het funeraire verhaal onderdak vond, nu zijn er nog maar weinig periodieken, kranten en weekbladen te vinden die schrijven en publiceren over de dood schuwen. De bloemlezing Doodgewoon. Doodscultuur en uitvaartmanieren is een mooi afscheid van het tijdschrift dat in zijn bestaan een weliswaar kleine, maar zeer trouwe groep lezers aan zich wist te binden.

Onder red. van Anja Krabben, Doodgewoon. Doodscultuur en uitvaartmanieren,
Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, geïllustreerd in zwart-wit,
ISBN 90.5730.170.9, prijs ƒ 3950/€ 17,95 – 256 pagina's.