Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 50, 10 december 2001 t/m
16 december 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

De Terebinth, december 2001, blad van de vereniging voor funeraire cultuur
In het blad veel verenigingsnieuws met o.a. nieuws uit de regio's, boekbesprekingen, excursies en agenda. En daarnaast een tweetal artikelen:
Beenderen in beweging
Wanneer iemand sterft, kan het lijk worden begraven, gecremeerd of ter beschikking worden gesteld voor wetenschappelijk onderzoek. De laatste mogelijkheid geldt ook na een archeologische opgraving. In de serie 'Een tweede leven' stelt Sytze de Boer aan de hand van een voorbeeld uit Zwolle de vraag, of archeologisch onderzoek wel rekening houdt met de wensen van overledenen, nabestaanden en nazaten.
Dit graf bewaert zijn asch, het vaderland zijn naem
De funeraire cultuur van Nederland heeft een eigen gezicht. Dit blijkt eens te meer bij een bezoek aan kerkhoven en begraafplaatsen in het buitenland. Puck Kooij laat aan de hand van de reis naar Vlaanderen zien, hoezeer de Vlaamse dodenakkers onder andere als gevolg van de Kerkhofkwestie, de Eerste Wereldoorlog en de taalstrijd van de onze verschillen.

Verschillende kranten: 10 december 2001, Restauratie van oude dodenakker vertraagd
De restauratie van de monumentale Algemene Begraafplaats aan de Spanjaardslaan in Leeuwarden heeft vertraging opgelopen. De Rijksdienst voor Monumentenzorg stelde ƒ 531.000 subsidie beschikbaar, met als voorwaarde dat de werkzaamheden in oktober zouden beginnen. De gemeente beschikte op dat moment echter niet over de benodigde financiën. De Stichting Oude Begraafplaats Leeuwarden is niet helemaal gerust op een goede afloop, zegt bestuurslid Léon Bok. „Ik heb uitstel aangevraagd", sust wethouder Arno Brok. „Dat krijgen we wel, daar ben ik bijna zeker van." Hij verwacht dat het werk komend voorjaar los kan gaan. Het project is begroot op ƒ 975.000. Voor dat geld moeten de veelal scheefgezakte grafmonumenten op de velden I en II worden opgeknapt. Restaurateurs maken de teksten op de zerken weer leesbaar, repareren hekjes en proberen verzakkingen te stoppen. Zowel de welstandscommissie Hüs en Hiem als monumentenzorg oordeelden positief op het restauratieplan. Het wachten is nu op de resterende ƒ400.000. Een van de subsidievoorwaarden van het Rijk was dat de gemeente zelf ƒ250.000 moet bijdragen. „De gemeente en de stichting zullen gezamenlijk proberen fondsen te werven", belooft wethouder Brok.

Leeuwarder Courant : 10 december 2001, gehoord en gezien
De familie Van der Hutst vond het graf van de overgrootouders terug op de Oude Stadsbegraafplaats aan de Spanjaardslaan. Het grafmonument lag er nogal haveloos bij, zo schrijft L.C. van der Hulst uit Lemmer in de Nieuwsbrief van de Stichting Oude Begraafplaats Leeuwarden. „Op een dag in augustus togen we, mijn zus, mijn zwager en ik, met het benodigde materiaal naar de Stadsbegraafplaats. Omdat we geen idee hadden hoeveel werk het zou zijn, hebben we een lunchpakket en stoeltjes meegenomen. Wij hebben die dag op de begraafplaats gepicknickt, dat zal vermoedelijk niet zo vaak gebeuren. Toen alles schoon was, hebben we het hekje geverfd, de letters op de steen zilvergrijs gemaakt en grint gestort. Het resultaat van onze actie gaf ons een tevreden gevoel."

Verschillende kranten: 11 december 2001, Cardioloog: bijna-doodervaring geeft moed
Na de dood blijft een hoger bewustzijn van mensen bestaan. Mensen met bijna- doodervaringen melden dat ze een intens gevoel van liefde hebben gehad of overledenen hebben ontmoet. Na zo'n ervaring zijn ze minder bang voor de dood. Dat blijkt uit onderzoek van cardioloog Pim van Lommel van het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate. Hij leidde liet tot nu toe grootste onderzoek dat ooit is gehouden naar bijna-doodervaringen. de resultaten worden binnenkort gepubliceerd in oen artikel in het gerenommeerde Britse medische tijdschrift The Lancet. De studie, uitgevoerd door Van Lommel en drie psychologen, heeft tien jaar in beslag genomen. In tien Nederlandse ziekenhuizen is onderzoek gedaan bij ruim driehonderd patiënten die een hart-aanval overleefden. Een bijna-doodervaring zet het leven op de kop. Van de mensen die zeggen zo'n ervaring te hebben gehad, raakt 80 procent in echtscheiding of verandert van baan. In ieder geval richt vrijwel iedereen het leven compleet anders in.

Volkskrant: 15 december 2001, Plan voor geven zelfmoordpil door consultatiebureau
De Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE) onderzoekt de mogelijkheid de middelen voor zelfdoding te gaan verstrekken, zoals vroeger de anti-conceptiepil bij de NVSH te krijgen was. Huisarts P. Wibaut, een van de sprekers op het congres dat de NVVE vrijdag hield in de Amsterdamse RAI, stelde voor de consultatiebureaus van de uit de NVSH voortgekomen Rutgersstichting over te nemen. Deze consultatiebureaus voor anticonceptie en abortus moeten per l januari sluiten omdat de overheid de subsidie stopt. De provocerende opmerking van Wibaut werd door de zaal serieus genomen. De aanwezige NVVE-leden waren voor het merendeel boven de zestig en merkten in alle toonaarden op dat er nu serieus werk gemaakt moest worden van 'de pil van Drion', omdat zij het anders niet meer zouden meemaken. NVVE-directeur R. Jongquière heeft de afgelopen weken geprobeerd bij de ministeries van Justitie en Volksgezondheid gehoor te vinden voor een experiment met verstrekking. 'Het kabinet wil daar niet over praten met de verkiezingen in zicht', aldus Jongquière.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage