Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 49, 3 december 2001 t/m
9 december 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Begraafplaats winter 2001 De Begraafplaats, nr. 4, jaargang 3, winter 2001, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws; o.a. Begraven in eigen tuin. Agenda. Café op begraafplaats. Nieuw crematorium in Amersfoort. LOB nieuws. Juridische Vraagbaak. Nieuwe producten en diensten. En een drietal hoofdartikelen:
Privatisering

Klaas Salverda: De grote uitverkoop van begraafplaatsen is uitgebleven. Een paar jaar geleden dachten we nog dat geen begraaf- plaats in gemeenschapsbanden zou blijven. De grote doorbraak in de commerciële exploitatie van onze dodenakkers is echter uitgebleven en de trend van vergaande privatisering lijkt eerder op zijn retour. De Begraafplaats dook in een nog steeds wat gevoelige thematiek. 'Het is gemakkelijker om de Russische president Poetin aan de lijn en aan de praat te krijgen dan het brein achter een Nederlandse privaat gefinancierde begraafplaats.'
Internet
Anja Krabben: Kranenburg, nl is al geclaimd, evenals zorgvlied.nl. Moscowa.nl is nog vrij, maar de gelijknamige begraafplaats kan beter niet te lang wachten, anders loopt men het risico dat een ander er met de naam vandoor is. Internet - veel begraafplaatsen schijnen te denken dat het voor hen niet relevant is zichzelf te presenteren op 'het net'. Jammer, want het is hét communicatiemiddel van deze tijd, en dat zal alleen maar toenemen.

uitvaartwezen december 2001 Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de
uitvaartbranche, nr. 12, december 2001
In het tijdschrift: Agenda. Lokale nieuwsflitsen. Verenigingsnieuws van de NUVU. Productnieuws. Rubriek: Funeraire curiosa: Winter, Portret; Gastvrouwen op de begraafplaats; Betty Verheugen en Bep Hoftijzer, en een aantal hoofdartikelen waaronder:
Verkenning naar uitvaartzorg voor wilsonbekwamen
Sanna Jansen:Hoe anders is de uitvaartzorg voor mensen die niet (meer) wilsbekwaam zijn, vroeg Sanna Jansen zich af. Diverse verpleeghuizen en instellingen ging zij af op zoek naar het antwoord. Wie bepaalt hoe de uitvaart eruit komt te zien? Is de persoonlijke uitvaart slechts voorbehouden aan hen die kunnen vertellen hoe ze het willen hebben? Hoe spelen verpleeghuizen en instellingen in op deze problematiek? Een verkenning.
Individualisering van rouw
Yvette Polman: Marieke de Bruijn is docente verlieskunde, psychodrama therapeut en auteur van het veel verkochte boek Leren leven met verliezen. In een gesprek met haar over de toenemende individualiteit van rouwen komt niet alleen de oorzaak, maar ook het gevolg ervan ter sprake. Van emotionele armoe naar groei en heling.

Verschillende kranten: 6 december 2001, Politiek wil wachten met zelfmoordpil
(GPD) Verreweg de meeste fracties in de Tweede Kamer reageren afwijzend op een experiment met een zelfmoordpil. Ook minister Els Borst weigert er medewerking aan te geven. Wel willen Kamer en minister binnenkort een fundamenteel debat over alle aspecten rond de zelfmoordpil, hoe de criteria voor de nieuwe Euthanasiewet in de praktijk uitpakken. Bovendien lijkt het me verstandig als de NWE eerst een breed maatschappelijk debat voert over de zelfmoordpil voordat ze over een experiment begint", aldus Vos. Ook PvdA en D66 vinden het nog veel te vroeg voor een experiment. „Het gaat om zaken van leven en dood", zegt Bons Dittrich (D66). „Daar moet dus eerst een maatschappelijk debat over worden gevoerd." PvdA-kamerlid Rob Oudkerk wil dat in dat debat ook wordt nagedacht over het recht op zelfbeschikking. „Er is iets merkwaardigs aan de hand, want als iemand als Herman Brood van het Hilton afspringt, dan krijgt hij bijna de status van held, maar als een ander dat doet, wordt er gezegd; 'Dat mag niet'. Het zelfbeschikkingsrecht voor de één geldt dus kennelijk niet voor een ander.'

Verschillende kranten: 6 december 2001, Bom vernielt deel van familiegraf Pinochet
(ERE) Een bom heeft gisteren een deel van het familiegraf van oud-dictator Augusto Pinochet in de Chileense hoofdstad Santiago vernield. Het is niet duidelijk wie achter de aanslag op het praalgraf zit. Door de ontploffingen vielen geen gewonden en de schade was niet groot. Alleen de trap van de tombe liep schade op. Enkele aangrenzende mausolea raakten licht beschadigd.

Verschillende kranten: 6 december 2001, Psychiater bepleit praatpaal op 'zelfmoordplaatsen'
(GPD) Een 'wegenwachtpaal' naast het spoor op plekken waar mensen zich vaak van het leven beroven zou het aantal zelfdodingen terug kunnen dringen. Dat denkt psychiater Jan Mokkenstorm uit Bennebroek. Deze praatpaal staat in directe verbinding met een hulpdienst. De hulpverleners aan de andere kant van de lijn moeten ervaring hebben in het telefonisch ompraten van mensen met zelfmoordplannen. Het idee werkt al op bekende zelfmoordplekken als Beachy Head in Engeland en de Golden Gate Bridge in San Francisco.

Leeuwarder Courant : 6 december 2001, Vrouw tegen wens buurt gecremeerd
Bewoners van het Leeuwarder Valeriuskwartier zijn teleurgesteld in de gemeente, omdat die onzorgvuldig zou hebben gehandeld bij de uitvaart van een markante buurtbewoonster. Het gaat om de 74-jarige Veronika Günther, die vorige week is overleden na een woningbrand in de Euterpestraat. Ze werd gecremeerd, terwijl de buurt om een begrafenis had gevraagd.Van der Leij en buurtbewoonster Astrid van der Berg informeerden de buurt met briefjes en regelden op het laatst nog muziek en toespraken. Ze vragen de gemeente om bij dit soort zaken in het vervolg beter te communiceren met betrokkenen. Volgens gemeentevoorlichter Arjan van de Leur was de gemeente niet op de hoogte van de buurtvoorkeur voor een begrafenis. We proberen altijd rekening te houden met de wensen van familie en kennissen."

Verschillende kranten: 6 december 2001, As George Harrison uitgestrooid in de Ganges
(AP) De as van de overleden ex-Beatle George Harrison, die sinds jaren een aanhanger was van het hindoeïsme, is vanochtend voor zonsopkomst uitgestrooid in de Ganges. Gisteravond woonden meer dan duizend mensen in Liverpool, de geboortestad van de Beatles, een herdenkingswake bij. De 58-jarige Harrison stierf vorige week donderdag in Los Angeles aan kanker. Burgemeester Gerry Scott zei in een korte rede dat Harrison niet alleen een werkelijk begaafde muzikant" was, maar tevens een man die met zijn idealen van liefde en vrede talloze duizenden mensen heeft geïnspireerd". Voor de avondwake plantten leerlingen van Harrisons oude school Dovedale Juniors een boom in de Peace Garden van Liverpool.

Verschillende kranten: 7 december 2001, Hof: Sutorius schuldig bij dood senator
Het gerechtshof in Amsterdam heeft de Haarlemse huisarts P. Sutorius donderdag schuldig verklaard aan hulp bij de zelfdoding van de hoogbejaarde oud- Brongersma. De arts krijgt echter geen straf opgelegd. Het hof vindt dat hij gehandeld heeft vanuit groot mededogen met zijn patiënt, overtuigd dat deze ernstig leed en dit lijden niet te verzachten was. Omdat Sutorius gewetensvol gehandeld heeft en zijn vervolging vooral als proefproces is bedoeld, oordeelt het hof dat iedere vorm van bestraffing misplaatst is. Advocaat-generaal E. Mijer hoopt op cassatie, 'zodat ook op het niveau van de Hoge Raad het arrest zijn definitief beslag krijgt'. Het Openbaar Ministerie is bij wijze van uitzondering bereid om de kosten voor de juridische bijstand voor Sutorius te betalen, deelde Mijer na de uitspraak mee.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage