Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 48, 26 november 2001 t/m
1 december 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten: 26 november 2001, Nieuwe bomen in Wilhelminabos voor overleden kankerpatiënten
Zo'n zesduizend nabestaanden van mensen die overleden zijn aan kanker, woonden zaterdag een herdenking bij in het Koningin Wilhelminabos. Tijdens de tweede herdenkingsdag werd de actie -Bomen voor het leven' gehouden: voor 1600 personen zijn bomen geplant, in de meeste gevallen door nabestaanden. De namen van de herdachte dierbaren kunnen op een glasplaneel worden aangebracht en veel bezoekers fotografeerden de namen van hun overledenen. Er is in het bos 20 hectare grond beschikbaar voor de aanplant van 45.000 bomen. Over een jaar wordt weer zo'n herdenkingsdag georganiseerd.

Verschillende kranten: 28 november 2001, Crematorium verast lijk verkeerde man
(GPD) Door een verwisseling van lijken in het uitvaartcentrum van Dela in Tilburg is afgelopen weekeinde de verkeerde persoon gecremeerd. Familie van een overleden man uit Gilze zag zaterdagmiddag dat er iemand anders in het centrum lag opgebaard. Hun familielid werd op datzelfde moment gecremeerd. Een razendsnel telefoontje van Dela naar het crematorium om de crematie te stoppen, mocht niet meer baten. De lichamen waren een dag eerder verwisseld. Toen lag de man uit Gilze per abuis opgebaard op de plek van een andere overledene.

Verschillende kranten: 29 november 2001, Borst: niet tornen aan systeem orgaandonatie
(ANP) Minister Els Borst van Volksgezondheid wil nu niet tornen aan de manier waarop mensen kenbaar kunnen maken of zij na hun dood organen willen afstaan voor donatie. Om meer donororganen ter beschikking te krijgen ziet zij meer heil in betere voorlichting. Voorts moet in de opleiding van medici meer aandacht aan dit onderwerp worden besteed. Ook de wijze waarop donoren worden geworven kan beter. Van een ander systeem moeten ook geen wonderen worden verwacht, aldus het rapport. Borst sluit zich daar volledig bij aan. Opmerkelijk is wel dat nietregistratie door nabestaanden vaak wordt opgevat als een weigering organen ter beschikking te stellen. „Dat is een niet voorzien, maar ongewenst effect van het donorregister", aldus Borst. Met het verbeteren van de gesprekken met nabestaanden valt volgens Borst nog veel winst te boeken.

Leeuwarder Courant : 29 november 2001, Skeletten oorzaak knokpartij Vlieland
Museumdirecteur Bert Huiskes (49) van het Vlielander museum Tromp's Huys en medewerker Ben Stenekes (57) zijn gisteren met elkaar op de vuist gegaan. Ze kregen ruzie over het onderzoek naar de skeletten die onlangs in de duinen zijn gevonden. Ook baliemedewerkster Lilly Hondrop liep een klap op. Huiskes moest zich onder dokterbehandeling laten stellen. Huiskes en Hondrop hebben aangifte gedaan van mishandeling. Huiskes wil geen commentaar geven op de zaak. Stenekes betreurt dat het tot geweld is gekomen. De 'minachtende en arrogante houding' van Huiskes werd hem even te veel. Volgens Stenekes maakt Huiskes goede sier met onderzoeksresultaten die Stenekes na honderden uren onderzoek heeft bereikt. Niet alleen over de skeletten, maar ook over de Vlielander ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh. In plaats van waardering zou Huiskes slechts minachting tonen voor Stenekes, die geen wetenschappelijke opleiding heeft gehad.

Leeuwarder Courant : 29 november 2001, Draaikruizen terug in Stienser straatbeeld
Stiens krijgt de zes draaikruizen terug die tot in de jaren zestig rond de hervormde kerk stonden. De oude. houten draaihekjes werden overbodig en verdwenen uit het straatbeeld. Plaatselijk Belang heeft één van de nieuwe draaihekjes al laten maken. De ijzeren 'kearewears' zien er ongeveer uit als de draaihekjes bij een supermarkt. Een vierkante paal met een metalen kruis erop dat op een lager ronddraait. Vroeger waren ze van hout. maar de paaltjes gingen kapot. De oude kruizen zijn, tot verbazing van Gerrit van der Meulens, de secretaris van Plaatselijk Belang, bewaard gebleven. Zijn plan is om de houten kruizen uit te hollen en op het ijzeren kruis te plaatsen. Op het oude hout zitten metalen punten. „Dan kinne de bern der net op sitten geane." Eigenlijk stonden de hekjes bij de kerk om de koeien van het kerkhof te houden. Tot 1923 werden in Stiens ieder jaar veemarkten gehouden. De handelaren bonden hun koeien vast aan het hek rond de kerk. Om ervoor te zorgen dat het vee niet bij de graven kon komen stonden daar de kearewears en lagen er wildroosters.De draaikruizen zouden ook verhinderen dat de duivel op het kerkhof kwam. Met zijn bokkenpoten kon hij niet over de wildroosters, zo gaat het verhaal.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage