Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 44, 29 oktober 2001 t/m
4 november 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Nieuwsbrief Netwerk van Uitvaartvernieuwers, september 2001, nr. 27
In de nieuwsbrief: Redactioneel Van het bestuur. Berichten uit het veld. Een kunstenaar in het Netwerk. Loslaten en verbinden, beelden in natuursteen. Digitale grafmonumenten in cyberspace: een goudmijn. Gedachten bij de dood van mijn vader. Uitvaartvernieuwing en rouwverwerking. Vragenlijst: kwaliteit uitvaartzorg Een foutje van ... Marry Brokking. Verslag van bezoek aan Mount Pleasant Cemetery in Toronto. The wife of the undertaker. Verslag en aankondiging Funerair Café. Uitvaartvernieuwing en uitvaartverzekering. Agenda. Is er verschil in rouwen tussen mannen en vrouwen? Boeken. Gehuurde doodskisten Een knallende uitvaart?

Leeuwarder Courant: 29 oktober 2001, Nabestaanden rouwen bij rokende resten WTC
Treurige vioolklanken waaieren uit over Ground Zero. Verschillende geestelijken bieden troost, gebed en woorden van vrede. Naast het smeulende puin van het World Trade Center in New York zitten en staan enkele duizenden nabestaanden. Ze rouwen, zo dicht bij hun geliefden als maar kan. In het gebied waar eens de trotse Twin Towers stonden, herinneren geraamtes van gebouwen aan de totale vernieling die hier heeft plaatsgevonden. Honderdduizenden tonnen puin ziin de afgelopen weken weggehaald. Waterstralen houden het ijzer en beton nat, opdat de herdenkingsdienst op deze heldere, koude herfstmiddag zoveel mogelijk verstoken blijft van de rook en het stof die Ground Zero teisteren. Gisteren is voor de tweede keer sinds 11 september het werk stil gelegd. Op 11 oktober om 08.48 uur, precies een maand na de aanval op het financiële centrum van New York, werd een minuut stilte in acht genomen. Nu is het werk heel wat langer stilgelegd, om de nabestaanden van WTC-slachtoffers de kans te geven te rouwen op de plek waar hun naasten hun Ieven verloren.

Verschillende kranten, 30 oktober 2001, Zelfmoordconsulent komt voor rechter
ANP: Justitie brengt een Drentse zelfmoordconsulent voor de rechter. Een woordvoerder van justitie in Groningen bevestigt dat er een strafzaak tegen de man in voorbereiding is. De tenlastelegging is echter nog niet bekend. De consulent van stichting De Einder Noord was ruim een half jaar geleden aanwezig bij het overlijden van een terminaal zieke 81-jarige vrouw uit Groningen. De vrouw had medicijnen ingenomen en was daarna met een plastic zak over het hoofd door verstikking omgekomen.

Leeuwarder Courant, 31 oktober 2001, 'Zelfs een rouwwagen voor de kerk krijgt parkeerbon"
„Ik heb zelfs meegemaakt dat een rouwwagen een bekeuring kreeg voor de Grote Kerk." Koster Henk van Es luchtte gisteravond op de wijkconferentie van de binnenstad zijn hart over de parkeerproblemen rond het Leeuwarder godshuis. Ook buurtbewoonsters Jeanette Stuurop en Liz Mellema klaagden steen en been. Op de Breedeplaats zijn zeven parkeerplaatsen voor vergunninghouders, maar heel vaak worden die bezet door anderen. „Mensen die naar een begrafenis gaan, durf ik niet aan te spreken, maar bij bruiloften doe ik het wel", aldus Mellema. De politie reageert volgens de dames niet adequaat op de klachten. Wijkagent Peter Wiedema beloofde beterschap.

Verschillende kranten: 1 november 2001, Uitvaartbewaker past op woning en weert ex
Particuliere beveiligers komen handen tekort. Industrieterreinen, woningen, evenementen, bijna alles wordt bewaakt. Binnenkort hoopt Frans Wentink uit Den Haag het laatste gat op de beveiligingsmarkt te vullen. Hij gaat uitvaarten en huizen van overledenen of van rouwende nabestaanden laten bewaken. „Het is een latente behoefte", zegt de 39-jarige voormalige discotheekportier die al enige tijd in de beveiligingsbranche werkzaam is. „Inbrekers worden steeds inventiever. Ze zien een rouwadvertentie in de krant en gaan op de woning van de overledene af als die ergens anders ligt opgebaard. Of ze bezoeken het correspondentieadres op de dag van de begrafenis." Wentink stelt zich de bewaking als volgt voor: één of meer bewakers posteren zich gedurende de uitvaart voor de deur van een woning, maar er kan ook iemand drie dagen in het huis van een overledene gaan zitten. „Het zijn vaak niet de dure spullen die mensen missen, maar de dierbare bezittingen, de erfstukken. Die zijn onvervangbaar. We moeten ervoor zorgen dat iemand met een gerust hart naar een uitvaart kan.

Verschillende kranten, 2 november 2001, Kleine kernreactor in Groninger Museum
ANP: In het Groninger Museum is binnenkort een kleine kernreactor met uranium te zien. Dat gebeurt in het kader van een expositie die is gewijd aan dood en onsterfelijkheid. De reactor is een werk van de kunstenaar Paul Perry, die een grote fascinatie voor de dood heeft. De tentoonstelling 'Immortality suite' is vanaf 22 december in. een paviljoen van het museum.

Verschillende kranten, 2 november 2001, Simonis erkent leed rond dode ongedoopte kinderen
ANP: Kardinaal Simonis wil eind dit jaar een bezoek brengen aan het eerste monument voor overleden ongedoopte kinderen in Reutum in Twente. Simonis schrijft dit in Op Tocht, het maandblad voor parochianen in . het aartsbisdom Utrecht. Tot de jaren zestig werden gestorven ongedoopte kinderen van rooms-katholieke ouders zonder kerkelijk ceremonieel in ongewijde aarde begraven.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage