Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 4, 22 januari 2001 t/m
 28 januari 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de
uitvaartbranche, nr.1, januari 2001. Thema
Thema Rituelen
NIEUWS Werkgroep formuleert eisen thanatopraxie; theater in crematorium; opheffing Registratie en Successie; rituele reiskoffer; graf Willem van Oranje in ere hersteld.
NIEUWS BELGIE
Dood in de schone kunsten; video 'tussen dood en uitvaart'; vakvereniging Vlaams-Brabant; zonder priester; vakbeurs Funerall 2001
KATHOLIEKEN EN CREMATIE

De rooms-katholieke crematieplechtigheid sluit vaak niet aan bij de religieuze beleving van de nabestaanden. Volgens onderzoeker en theoloog André Mulder wordt er te gemakkelijk gegrepen naar het Onze Vader en het Weesgegroet. 'Er is behoefte aan nieuw materiaal'
HELPEN IN VOLENDAM

Helpen bij de ramp in Volendam. Uitvaartleider Marcus Plooijer was als een van de eersten ter plaatse. 'Hier kun je niet ijskoud onder blijven'.
VERS VAN DE PERS

Dood en schande in Hollywood; spirituele klassieker; leven voorbij de dood; de moderne dood in Engeland
WIEROOK EN WIJWATER

Pater Van Kilsdonk over oude en nieuwe rituelen.
KANTTEKENINGEN BIJ DE EVALUATIE VAN DE Wlb

Uit de evaluatie van de Wet op de lijkbezorging blijkt dat de wettelijke regels voor de lijkbezorging in Nederland over het algemeen goed te hanteren zijn. Toch moet een aantal zaken duidelijker of explicieter worden geregeld, vindt Tom Sprenger.
BELGIE; HET NIEUWE IS HET PERSOONLIJKE

Tijdens het laatste afscheid stellen familieleden een persoonlijke benadering op prijs. Geen teksten uit een onbekend boek, geen woorden die voor iedereen altijd hetzelfde klinken, geen onbekende muziek. Maar liever getuigenissen, beelden en rituelen die sprekend en pakkend zijn. Het nieuwe is het persoonlijke.
STEMMEN UIT HET VAK:

Hoe sober mag het 'begraven van gemeentewege'zijn?
UITVAART ALS THEATER

In het najaar van 2001 gaat in Turijn een nieuwe beroepsopleiding van start, waar uitvaartverzorgers en medewerkers van begraafplaatsen en crematoria zich kunnen laten bijscholen tot 'ceremoniemeester'.
PRODUCTEN

Paddestoelen als urn, Antwoordservice Nederland, website voor het (ver)kopen van bedrijven.
EN VERDER:
Agenda
Mensen
Column Henk Kok
Column Recht
Kijk voor HET LAATSTE NIEUWS op www.uitvaartmedia.com

 

Connect, januari 2001, vakblad voor de marketing
Cybercrematies en digitale doodgravers
Maarten Hell: een ruim 2 pagina's groot artikel waar enkele Nederlandse internetsites voor de uitvaart worden besproken als www.uitvaart.nl, www.avvl.nl en www.uitvaart.org. In zijn conclusie stelt hij dat Nederlandse consumenten online vooral op zoek zijn naar informatie over uitvaarten en rouwverwerking. Voor het uitzenden van uitvaartplechtigheden loopt niemand hier echt warm. Of de directe verkoop van grafkisten en urnen ooit zo groot zal worden als in Amerika, blijft eveneens de vraag.

Leeuwarder Courant, 22 januari 2001, Jelle Feenstra heeft zijn laatste graf gedolven
Laurens Aaij: Voor honderden dorpsgenoten groef hij het graf. Grafdelver Jelle Feenstra (77 jaar) zag bijna drie generaties aan zich voorbij komen. Na 35 jaar spitten op het kerkhof van Boornebergum is het tijd om uit te rusten. "Kinst der net altiten mar mei troch gean".

Verschillende kranten, 24 januari 2001, Levenloze man staat op en wandelt
ANP: Een 29 jarige man in Tilburg heeft agenten en medewerkers van de GGD gisterenavond de schrik van hun leven bezorgd. Na een melding dat een man levenloos op straat lag, constateerden de agenten dat de man kort daarvoor drugs had gebruikt en controleerden polsslag en ademhaling. Hij gaf ook geen teken van leven meer. Een ambulance medewerker keek voor alle zekerheid nog even bij de man, die plotseling weer bijkwam en op stond. Hij liet de hulpdiensten verbouwereerd achter door zonder enige hulp of controle weg te lopen.

Verschillende kranten, 25 januari 2001, Uitvaartbedrijf biedt digitaal bidprentje van overledene aan
Een uitvaartondernemer in Geldorp biedt sinds kort digitale bidprentjes op creditformaat aan. Voor f 1500,- zet de uitvaartondernemer in eerste instantie foto's met een begeleidende tekst op de vierkante cd-rommetjes, die thuis op de computer geactiveerd kunnen worden.

Verschillende kranten, 26 januari 2001, Suïcide eerste doodsoorzaak bij jongeren.
ANP: Terwijl de sterfte onder jongeren afneemt, daalt het aantal jongeren dat zelfmoord pleegt niet. Suďcide is onder mensen tussen de 20 en 24 jaar de belangrijkste doodsoorzaak. Jaarlijks plegen zo'n 1500 mensen in Nederland zelfmoord, daarvan zijn de meesten jonger dan 24 jaar. Het aantal pogingen bedraagt zelfs zo'n 15.000 blijkt uit onderzoek door de Universiteit in Leiden

 

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage