Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 39, 24 september 2001 t/m
30 september 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

In alle nieuwsbladen, radio en tv programma's. Ook deze hele week werd er nog zeer veel aandacht besteed aan terroristische aanval op Amerika en de gevolgen daarvan. Het aantal vermisten is al opgelopen tot boven de zesduizend.

Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 8 september 2001. Thema: Management
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Petit Café bij crematorium en begraafplaats, Monuta neemt SCI Nederland over, omzetbelasting op extra diensten uitvaartverzorgers; rouwbezoek per auto in Amerika, de dood op het web o.a. dodenakkers. Agenda. Boekbesprekingen. Producten en diensten: vrouwelijk dragersgilde, 'andere urnen', plantaardige grafmonumenten, asverstrooiing met zelfoplossende urn; keramische grafranden. Portret: Gré te Braak-Vermeer en William Brouwer, uitvaartverzorgers. Estafettecolumn: Schaamteloze vertoning; Jan Dop. Column 'Fourgeon funébre' door H. Kok. Column Recht: "De kleine jurist en de crematieprocessen' door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers.
Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Een spel van twee kanten
Dick Duynhoven: De CAO voor de uitvaartzorg is nog maar het begin. Als de branche aantrekkelijker wil zijn voor jonge werknemers, dan moet er nog veel méér afgesproken worden tussen werkgevers en vakbonden. Die voeren geen strijd, maar doen alles in rustig overleg.
'Routine is de grootste vijand'
Jasper Enklaar: Yarden, Algemeen Belang en UNC zijn ieder op hun eigen manier met kwaliteit bezig. Opvallende overeenkomst: het enquêteformulier om de klanttevredenheid te meten maakt plaats voor uitgebreide evaluatiegesprekken met de opdrachtgevers.

Verschillende kranten: 26 september 2001, Studenten bekijken Vlielander botten
ANP: Studenten medicijnen en historische antropologie buigen zich in het Forensisch Instituut in Rijswijk over de herkomst van de raadselachtige botten die deze zomer in de duinen van Vlieland werden gevonden. Een misdrijf wordt uitgesloten. Voorlopig wordt gedacht dat het een groepje drenkelingen is. De studenten die de dertien skeletten onder leiding van expert George Maat van de universiteit in Leiden bekijken, leren welk materiaal er allemaal in oude botten kan schuilgaan en hoe ze de skeletten moeten dateren. Tegen het einde van dit jaar wordt het onderzoek afgerond.

Verschillende kranten: 26 september 2001, Schoorsteenbrand treft crematorium
Een schoorsteenbrand heeft gisteravond crematorium Ölandhorst in Lelystad fors beschadigd. De politie vermoedt dat de brand is ontstaan bij de afvoer van de centrale verwarming, waarschijnlijk door een constructiefout. Het vuur was snel onder controle. Niemand raakte gewond. Met de lichamen die in het crematorium lagen opgebaard, is volgens niets gebeurd.

Leeuwarder Courant, 26 september 2001, Begraafplaats Bolsward krijgt hofje en urnenmuur
De begraafplaats van Bolsward krijgt zeer waarschijnlijk volgend jaar een urnenmuur. In het plan worden op aandringen van de Gezamenlijke ouderenbonden ook hofjes voor urnen en een strooiveld meegenomen. De begraafplaats wacht uitbreiding in Noordwestelijke richting, op de plek waar vroeger volkstuinen lagen.

Verschillende kranten , 28 september 2001, Jongen (14) bekent vernieling graven
ANP: Een veertienjarige jongen uit de gemeente Borsele heeft bekend in zijn eentje verantwoordelijk te zijn voor de grootschalige vernielingen op de begraafplaats in 's-Heerenhoek begin juni. Bijna 140 graven raakten toen beschadigd. De jongen heeft volgens de politie ook bekend in september vernielingen te hebben aangericht aan ongeveer tien graven in Ovezande.

Volkskrant, 29 september 2001, Hunebedtoerist krijgt pasje
Om het hunebedtoerisme te stimuleren is in Drenthe de Drentse Ar- cheologiepas verschenen. Het is een gratis pas die bezoekers de kans geeft zich (met korting) te verdiepen in wat in Drente te vinden is op archeologisch gebied. 'De hunebedden bijvoorbeeld kent iedereen, maar het verhaal van de hunebedbouwers is voor velen nog onbekend', zegt Hein Klomp- maker van het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum in Borger.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage