Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 23, 4 juni 2001 t/m
10 juni 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr.5 mei 2001. Thema: Kunst en vormgeving
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Management SCI Engeland koopt Amerikanen uit.Een op de zeven Nederlanders: 'graf mag nooit worden geruimd'. Agenda. Boekbesprekingen. Producten en diensten: Grafkaarsen. Rouwkaarten met esoterische afbeeldingen. Gedenkastjes. Portret: Ingrid en Gilbert de Vries, makers van afdrukken/afgietsels van overledenen. Estafettecolumn: Vernieuwing of verandering door Hans van Halteren. Column 'Beroemde doden (2)' door H. Kok. Column Recht: "Premature bejaarden' door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers.
Verder een drietal hoofdartikelen:
Die eeuwige zwarte jassen
Dick Duynhoven: Of het een kwestie is van klimaat, traditie of van geld, daar lopen de meningen uiteen. Maar kleurstyliste,,, ondernemer, historicus en kledingmaker zijn het eens dat het zwart van de dragersjassen nooit zal verdwijnen.
Yarden wil afstand nemen van 'gebrekkige kwaliteit uitvaartwereld'
Jasper Enklaar: Bij de crematie van een familielid, een aantal jaren gelden, schrok Ton van de Wiel van de erbarmelijke kwaliteit van dienstverlening in het uitvaartwezen. Yarden gaat dat veranderen, zegt fusiemanager van NUVA, AVVL en CVN,
Mijn vader keert terug
Ada Wille: een artikel over gebruik en vormgeving van de na-oorlogse begraafplaats. Na een periode van efficiëntie en een 'afstandelijke houding tot de dood', halen we nu onze doden weer terug binnen de eigen ervaringswereld en is de begraafplaats weer onderdeel van het openbaar gebied.

De Terebinth, juni 2001, blad van de vereniging tot herstel van zorg rond dood en rustplaats
In het blad veel verenigingsnieuws met o.a. nieuws uit de regio's, boekbesprekingen, excursies en agenda. En daarnaast een tweetal artikelen:
Groningen
Rita Hulsman: De Stichting Groninger Kerken heeft haar bakens verzet. Sinds kort zet ze zich in voor behoud van de schilderachtige Groninger kerkhoven. En met succes.
Begraafplaatsen in Turkije
Léon Bok: Hoewel Nederland inmiddels aparte begraafplaatsen heeft voor moslims, laten de meeste islamieten na hun overlijden hun stoffelijk overschot begraven in het geboorteland. Het artikel doet een verslag van een reis langs Turkse begraafplaatsen in verleden en heden.

Leeuwarder Courant, 6 juni 2001, Schoonmaakdag begraafplaats
Op 9 juni werd weer een tweejaarlijkse schoonmaakdag georganiseerd door het bestuur van de Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden. Vrijwilligers worden in het artikel opgeroepen om mee te doen. Naar alle waarschijnlijkheid gaat eind dit jaar de renovatie (begeleidend verval) van de begraafplaats een aanvang nemen.

Leeuwarder Courant, 7juni 2001, Lof voor restauratie Oude begraafplaats
Het plan voor de restauratie van de Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden is met grote waardering begroet door de monumentencommissie van Hûs en Hiem. De commissieleden hebben alle lof voor het zeer gedetailleerde restauratieplan van architectenbureau Braaksma en Ros uit Den Haag.

Verschillende kranten, 9 juni 2001, Quinn mag in zijn tuin worden begraven
De afgelopen zondag overleden acteur Anthony Quinn mag in zijn eigen tuin ter aarde worden besteld. Het stadsbestuur van Bristol (USA) heeft daar toestemming voor gegeven.

Leeuwarder Courant, 9 juni, Gedenken in het Fries
Praten in memmetaal is kennelijk gereserveerd voor het aardse leven. Op slechts 10% van de grafstenen staat een Friese tekst. Het aantal Friese grafteksten neemt echter wel toe. Nieuwe kerkhoven tellen er meer dan oude.. Verder is het een zaak van gewenning, vooral bij gelovigen. Bij hen is een frase uit psalm 23 favoriet; 'De Hear is myn hoeder'.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage