Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 13, 25maart  2001 t/m
1 april 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Varagids, nr. 12, 2001, Digitale grafmonumenten in cyberspace een goudmijn
Joost Niemöller: Interview met Antoine Fonville (eindredacteur van deze site). In het interview worden een aantal ontwikkelingen aangegeven voor wat betreft uitvaart en Internet zoals die zich nu voordoen en wellicht nog zullen voordoen. Zoals onder andere je eigen kist bestellen in Amerika, virtuele versies van een grafsteen, gedenkboeken
die wellicht de goudmijn van de toekomst zullen gaan worden voor cultuurhistorici, rouwenquête en rouwspreekuur.

Verschillende kranten, 26 maart 2001, Vijftig organisaties openen site voor euthanasiedebat
ANP: Ruim 50 organisaties, waaronder kerken, patiëntenverenigingen en moslimorganisaties hebben een website geopend om een discussie op gang te brengen over euthanasie. Bezoekers van de internetpagina www.euthanasiedebat.nl kunnen een enquête invullen en hun stem uitbrengen voor of tegen euthanasie.

Leeuwarder Courant, 30 maart 2001, Lotgenotencontact helpt ouders van een overleden kind
Paukje Mulder: Een interview met Jos de Keijser (rouwtherapeut van het rouwspreekuur op www.rouw.nl). Het interview is naar aanleiding van een contactmiddag van de Vereniging Ouders van een overleden kind in Leeuwarden. citaat: 'Voor een op de acht cliënten die zich bij een psycholoog meldt, is rouw de aanleiding. In Zweden krijgen ouders die een kind verloren hebben direct een maatschappelijk werker als coach toegewezen. Want hoewel ouders er uiteindelijk zelf ook wel doorheen komen, kan zo'n coach ze leren om anders naar problemen te kijken en beter met hun verdriet omgaan". De Keijser over de veelvuldig bezochte internetsite www.rouw.nl . "De enorme informatiebehoefte vindt hij goed te verklaren. Ouders hebben geen richtlijn en geen vergelijkingsmateriaal. Ze lopen met vragen als: Is het normaal dat ik zo slecht slaap of is het normaal dat ik hartkloppingen heb? Met de vragenlijst op de site kunnen de meeste ouders goed uit de voeten".

Volkskrant, 31 maart 2001, Chinatown van de levende doden
Nell Westerlaken: In de serie Chinatowns over de hele wereld dit keer over Chinatown in Manilla en in het bijzonder het grootste Chinese kerkhof buiten China aldaar. Het kerkhof kenmerkt zich doordat het in vrijwel niets lijkt op een kerkhof. Je kunt met de auto over de begraafplaats rijden en voor de kleine huisjes zie je bijna altijd kleine tuintjes. Op de grasvelden voor de mausoleums wordt gepicknickt, spelen kinderen en overal hoor je de radio. De graven kenmerken zich van eenvoudige tot grote mausoleums welke voorzien zijn van airco, wc's en zelfs zwembaden voor de kinderen.

Leeuwarder Courant, 31maart, De begraafplaats waar Ot en Sien gehakt werden
Erwin Boers: Een bespreking van het boekwerk "De Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden, Roodbaards laatste rustplaats". Dit boek is recent uitgegeven door de Stichting Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden en handelt over de geschiedenis en de plannen die de Stichting heeft voor het 'begeleide verval' in de toekomst van deze unieke begraafplaats. Bestel nu het boekwerk over de Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden

Verschillende kranten, 31 maart 2001, Stervenshulp in cao meubelmakers
ANP: Werknemers in de meubelindustrie krijgen voortaan de mogelijkheid een stervend familielid bij te staan. In de nieuwe cao staat dat zij maximaal zes maanden onbetaald verlof mogen opnemen voor de begeleiding van een familielid in zijn laatste levensfase.

Leeuwarder Courant, 31 maart 2001, Vereniging helpt na vroeg verlies partner
Taeke Zijlstra: De vereniging Collega's bestaat binnenkort 5 jaar. Mannen en vrouwen die vroegtijdig hun levenspartner hebben verloren, komen geregeld bijeen. Om elkaar te helpen het verlies te verwerken en om elkaar tot steun te zijn. Maar ook om gewoon weer eens gezellige dingen te doen en weer wat licht aan de horizon te zien.

Leeuwarder Courant, 31 december 2001, Arts Moet donorregister raadplegen
Gerard Akkerman (paginagroot artikel met ook aandacht voor orgaantransplantatie). Interviews met donatiefunctionaris Peter Visser en Chirurg Rutger Ploeg. Citaat: organen kunnen direct levensreddend zijn. Er zijn nog steeds veel mensen die overlijden terwijl ze op een wachtlijst staan voor een hart, long, lever of nier. Maar ook weefsels zijn belangrijk. Het gaat daarbij om huid, bot, hoornvlies of hartkleppen. Kijk maar eens naar de ramp in Volendam. Daar is heel veel donorhuid nodig.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage