Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 11, 12 maart  2001 t/m
18 maart 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de
uitvaartbranche, nr. 3, maart 2001
In het tijdschrift: Portret dit keer: Betsy de Jager van VOOK (Vereniging Ouders van een Overleden Kind). Agenda. Lokale nieuwsflitsen. Verenigingsnieuws van de NUVU. Vele wegen leiden naar rouwhulpverlening. En een drietal hoofdartikelen:
"Kinderen hebben recht op informatie"
Yvette Polman: In gesprek met Riet Fiddelaers-Jaspers. Haar loopbaan wordt gekarakteriseerd door kinderen, onderwijs en knelpunten die daarbij ontstaan. Ze is als senioradviseur/trainer verbonden aan de KPC groep in 's Hertogenbosch. Daar heeft het onderwerp rouw van kinderen zich in een kleine tien jaar tot de kern van haar activiteiten weten te ontplooien.
Uitvaartverzorging bij verlies van en door kinderen
Mieke van Leeuwen: Het verzorgen van een uitvaart van een kind is één van de moeilijkste opgaven voor een uitvaartverzorger. Het afscheid zal in veel gevallen op een andere manier worden vormgegeven dan bij volwassenen. Producten op het gebied van uitvaart, vervoer en gedenken die aan zo'n afscheid kunnen bijdragen op een rij.
Prenatale sterfte
Frank Mutter: Bij de lijkbezorging van kinderen, geboren na een zwangerschapsduur van minder dan 24 weken is geen verlof tot begraven of cremeren nodig. Toch is het zinvol beheerders van begraafplaatsen en crematoria een controlemogelijkheid te geven.

Verschillende kranten, 12 maart 2001, Lijkschouwer: dood van kind controleren
ANP: Artsen moeten bij de dood van een minderjarige een lijkschouwer inschakelen. Als die twijfelt over de natuurlijke doodsoorzaak, dien de lijkschouwer een regionaal evaluatieteam in te lichten. Dan kan binnen twee etmalen aangifte worden gedaan. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om mishandeling of doodslag.

Leeuwarder Courant, 15 maart 2001, Verdronken boom grafzerk Rink van der Velde
Peter Grondsma: Voor een steen voelde de schrijver Rink van der velde niets. Hij koos voor zijn graf een oude boomstronk als zerk. Een half jaar geleden kwam bij graafwerkzaamheden in De Deelen, een zeker zesduizend jaar oude boomstam boven water. De drie meter lange en keihard stuk kienhout zal nu worden voorzien van de naam, geboortedatum en sterfdatum.

Volkskrant, 17 maart, De ecokisten
Martijn Calmhout: In dit artikel schrijft de journalist over een nieuw octrooi dat is aangevraagd voor een octrooi op een grafkist uit één stuk. De grondstof van deze kist is zuivere bioplastic. De eerste biokisten komen eind dit jaar op de markt. Een potentiële zegen voor het milieu, zo heeft het ministerie van VROM al laten weten.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage