Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 5, 1 februari 1999 t/m
7 februari 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 1, januari 1999
In het tijdschrift: actueel: o.a. Bundeling uitvaartbedrijven, Islamitische begrafenis, Verenigingen ongerust over lijkschouwing. Portret dit keer: Marjon Klaassen, uitvaartverzorger en voorzitter van
Netwerk Uitvaartvernieuwers, Lokale nieuwsflitsen, Verenigingsnieuws van de NUVU en een zes-tal hoofdartikelen.
Import Amerikaanse auto's wordt lastiger.
Mr. F.H.J. Mutter: De import van Amerikaanse lijkauto's wordt moeilijker. Dat komt door de gefaseerde invoering van Europese keuringseisen voor auto's. Voor bestaande modellen zijn er echter overgangsregels.
Congres Lijkbezorging: actuele ontwikkelingen en blik op de toekomst.
Mr. F.H.J. Mutter: artikel over het congres Lijkbezorging van 16 december 1998 georganiseerd door uitgever Vermande en het LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen). Op het congres werd o.a. aandacht besteed aan de arbeidstijdenwet, schaalvergroting, verzelfstandiging en marketing.
Bloemensymboliek tijdens laatste reis
H.L. Kok: in de reeks "Erfenis Onzer Voorouders" een artikel over symboliek van bloemen, en de speciale kransenwagens(koetsen) die daar bij gebruikt werden.
Om je dood te lachen
Annette Rebel: artikel over de
VPRO satire "Begraven" en een interview met Tom de Ket, hoofdrolspeler en scenarist. citaat: "Ik kreeg in het geheel geen voorlichting, maar moest aan de hand van de uitvaartbegeleider. Terwijl ik achteraf ontdekte dat nabestaanden zelf aangifte mogen doen. Als hij me dát nou had verteld."
Bruisend zondagsleven in La Paz
Nicolien Reith: Artikel over de begraafplaats El Cementario General Trivia en een gesprek met de beheerster van deze begraafplaats.

Fries Dagblad, 2 februari 1999, 2000 jaar omgang met de dood.
Artikel over de opening van
de expositie "Een voelbare leegte" in het Museon in Den Haag. Deze expositie is georganiseerd in het kader van het 125 jarige bestaan van de Koninklijke Facultatieve Vereniging voor Lijkverbranding.

Verschillende kranten, 2 februari 1999, Rechter geeft weduwen gelijk.
Volgens de rechtbank in Assen worden WAO'ers die in het verleden ook een uitkering kregen op grond van de Algemene Weduwen- en Wezenwet (AWW) ten onrechte gekort op hun WAO uitkering. Volgens de rechter is die korting in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. De weduwen hebben met steun van de Vrouwenbond van het FNV en van de FNV de strenge inkomenstoets aangevochten die werd ingevoerd toen de Algemene Nabestaanden Wet (ANW) van kracht werd.

Leeuwarder Courant, 2 februari 1999, Hallumer breekt zwijgen over de dood open.
Wiebe van der Hout: Artikel over de Hallumer dominee Onno Doorn die in een serie artikelen in het kerkenblad en een aantal gespreksavonden de dood besprekbaar wil maken. Citaat: "Sinds de jaren tachtig neemt de invloed van de familie van de overledene steeds groter. De eigen inbreng vindt hij heel wezenlijk voor de rouwverwerking".

Verschillende kranten, 3 februari 1999, Testament gevonden van Stradivarius
DPA: In de Noord-Italiaanse vioolbouwersstad Cremona is door wetenschappers in het overheidsarchief het testament van de beroemde vioolbouwer gevonden. Stradivarius liet al zijn bezittingen na aan zijn zeven kinderen, tevens bleek dat op het moment van zijn overlijden er zich nog zo'n honderd onafgewerkte violen en cello's in zijn atelier bevonden.

Verschillende kranten, 3 februari 1999, Facelift voor gebalsemde Lenin
ANP: Het mausoleum in Moskou gaat tijdelijk dicht omdat de beroemdste dode van Rusland een facelift krijgt. Het lichaam van Lenin wordt behandeld om te voorkomen dat de tand des tijds er te zeer aan gaat knagen. Als alles klaar is, krijgt Lenin een ander colbert en een nieuwe stropdas.

Verschillende kranten, 4 februari 1999, Relieken Valentijn in glazen kist.
ANP: Op Valentijnsdag, de feestdag van St. Valentijn wordt een speciale kerkdienst gehouden. Op die dag zullen de vermoedelijke overblijfselen van St. Valentijn in een nieuwe glazen kist bij de ingang van de Franciscaanse kerk van John Duns Scotus in Glasgow tentoon worden gesteld. In de derde eeuw was St. Valentijn de vermoedelijke bisschop van Terni. Hij stierf als martelaar op de Via Flamina. De Franciscanen kregen de botten van St. Valentijn in 1868 van een rijke Franse familie, die ze al generaties lang in haar bezit had.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products

Naar Uitvaartmedia homepage