Persbericht

LSR

Rouw na zelfdoding

Tot januari 2007 geeft de LSR speciale aandacht aan de impact van het verlies van een geliefd persoon door zelfdoding.

Nabestaanden van suïcide hebben veel gemeenschappelijk met andere nabestaanden.
Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de beleving van rouw na zelfdoding. Daarbij is m.n. gebleken dat sommige van de rouwgevoelens na verlies door suïcide in de regel intensiever zijn dan na een ander overlijden. Niet alleen de vraag 'Waarom?' kan lange tijd een grote rol spelen maar ook schuldgevoelens, schaamte, boosheid en soms opluchting omdat aan het lijden een einde is gekomen.

Onderstaande informatie is zowel bedoeld voor nabestaanden van suïcide als voor hun omgeving. Ook voor de media en andere specifieke beroepsgroepen is de informatie bruikbaar.
• De speciaal voor dit thema ontwikkelde LSR-folder 'Rouw na zelfdoding' kunt u downloaden via onze website. In deze folder zijn, naast algemene informatie, handreikingen voor nabestaanden en voor de omgeving opgenomen. Meerdere exemplaren (10 stuks à €4,--) zijn te bestellen via de bestellijst.
• Op de website staat een literatuurlijst met boeken over rouw na zelfdoding. In de lijst zijn niet alleen boeken voor volwassenen opgenomen, maar ook publicaties om kinderen, die met een verlies door zelfdoding geconfronteerd zijn, te ondersteunen. Enkele van de genoemde boeken zijn te koop via de bestellijst
• Op 14 juni 2006 vindt de conferentie Weg van mij plaats over rouwende kinderen die met zelfdoding te maken hebben gekregen. Tijdens de conferentie wordt het boek 'Weg van mij', gepresenteerd, een werkboek voor kinderen die iemand hebben verloren door zelfdoding. Meer informatie vindt u op de website van Riet Fiddelaers.
• Voor links naar sites met specifieke informatie over rouw na suïcide: klik hier. Op diverse sites is ook lotgenotencontact mogelijk.

Nabestaanden die hulp zoeken of een andere vraag hebben kunnen bellen naar de informatie-advieslijn (030) 276 15 00 (9.00 - 12.00 u) of mailen naar info@verliesverwerken.nl