Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 52
25 december 2006 t/m 31 december 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Stentor. 28 december 2006. Kinderen krijgen medaille uit Canada
Angelique Rondhuis: Het lijkt wel of het elk jaar drukker wordt op de Canadese Begraafplaats in Holten, als de kinderen van Holten de lichtjes bij de graven aansteken. Vele honderden mensen togen kerstavond naar de Holterberg.
Vijf kinderen van de vijf Holtense basisscholen hadden even daarvoor uit handen van de Canadese ambassadeur al een bijzonder medaille gekregen. Daarna kregen op de begraafplaats alle kinderen van de groepen 6, 7 en 8 een medaille van hun leraren. Canadese kinderen van de Davisonschool in Melville, Saskatchewan zagen vorig jaar hoe hun leeftijd-genootjes de kaarsjes voor de graven van de gesneuvelde Canadezen zetten. De traditie wordt in Canada op tv uitgezonden. De Canadese kinderen waren zo onder de indruk van de manier waarop de Nederlandse kinderen respect betuigen aan hun familieleden dat ze wat bedacht hebben. De kinderen uit Canada hebben een speciale bevrijdingsmunt, die even na de capitulatie werd uitgegeven, laten herdrukken. Alle Holtense kinderen hebben dus een replica van die 5-centmunt gekregen, met daarop de jaartallen 1945-2006.

Brabants Dagblad. 29 december 2006. Inbraak tijdens uitvaart
Hans van den Eeden: Gistermiddag hebben inbrekers toegeslagen in de pastorie van Johannes Geboorte te Vlijmen. Tijdens een uitvaartdienst werd begin van de middag een raam ingeslagen. Ontvreemd werden de laptops van pastoor Jesudoss Rajamickam en diaken René de Weerd. Tevens werd de kluis met de op-brengst van de kerstcollecte, zo’n 900 euro, gekraakt. Penningmeester Rien van Iersel: „In de laptops is een deel van de administratie van de parochie opge-slagen“. De Indiase pastoor Rajamickam is bezig met zijn inburgeringcursus. Ook die is in de computer opgeslagen. Van Iersel: „We hopen dat de inbrekers in ieder geval de laptops en de mobiele telefoon terugbrengen.“ Voor tips: 073-5112215.

Katholiek Nederland. 29 december 2006. Gravenontwerpster Madcy Blackson: ‘Ik ben een kleine man’
Corien van Zweden: De economische situatie in Suriname is slecht. Surinaamse vrouwen die vaak in hun eentje de verantwoordelijkheid hebben voor het gezin, doen er alles aan om genoeg geld te verdienen. De Nationale Vrouwen Beweging in Suriname onder-steunt en begeleidt – met steun van de Nederlandse Vastenaktie – zelfstandige onderneemsters die door middel van hun eigen bedrijfje het hoofd boven water proberen te houden....Als “een man het kan, kan ik het ook”, dacht de Surinaamse Madcy Blackson (44), toen ze 16 jaar geleden begon met haar bedrijfje als ontwerpster van graven en grafstenen. “Ik had allang door dat je in een mannenberoep meer kunt verdienen dan met vrouwenwerk. Ik had op kantoor gewerkt en in een eethuisje, maar dit sprak me veel meer aan. Mijn zwager heeft me metselen geleerd, ik ben sterk en ik wilde graag eigen baas zijn. Zo ben ik in deze branche terechtgekomen. Ik ben de enige vrouw in Suriname die dit werk doet. Soms vinden mensen het raar, maar als ze zien dat ik er goed in ben, maakt het ze niet meer uit.”
‘Geesten’
Sinds een jaar of vier woont Madcy Blackson vlakbij haar werk. Als beheerder van de begraafplaats van de Hervormde Gemeente in Paramaribo bewoont ze met twee van haar kinderen en een kleinzoon een bouw-vallig huisje binnen de muren van de begraafplaats. “Ik ben als beheerder aangesteld. Ik moet opletten dat er geen vandalen op de begraafplaats komen en dat er ‘s nachts geen spirituelen rondlopen die voodoorituelen uit willen voeren. Zodra de zon ondergaat, doe ik het hek op slot. Bang ben ik niet. Veel Surinamers geloven in geesten. Ik niet. Ik ben er nog nooit één tegengekomen. Dat komt doordat ik ze niet wil zien.”

Verschillende kranten. 30 december 2006. Verrassing voor de nabestaanden: een e-mail uit het graf
Wijlen prins Bernhard had De Volkskrant als podium: in een publicatie na zijn dood bracht hij daar nog wat laatste boodschappen. Voor wie nabestaanden vanuit het graf wil berichten en dat liever in alle beslotenheid doet, is er - behalve pen en papier - per 1 januari een nieuwe website: www.watikjenogwiIdevertellen.nl Brieven aan nabestaanden, dagboekfragmenten, foto's, films, adressenbestanden, laatste wensen voor de begrafenis of crematie: al deze informatie kan worden ingebracht. Tegen betaling, dat wel. Hoe meer ruimte nodig is, hoe hoger het abonnementsgeld. De prijzen variëren van € 75 tot € 125. Extra ruimte kopen kan altijd. Volgens de bedenker van watikjenog-wildevertellen.nl, Peet Hofmans uit Den Bosch, is privacy gegarandeerd. „Behalve bij algemene adresgegevens kan zelfs ik niet bij de bestanden." De bedoeling is dat familie of vrienden, de huisarts of de begrafenisondernemer op de hoogte worden gebracht van deelname aan de site. Als de persoon in kwestie is overleden, krijgen de daartoe aangewezen personen toegang of wordt persoonlijke post verzonden. Rechtsgeldig is wat op de site wordt achtergelaten niet. Hofmans: „Het draait vooral om emotie." Hofmans kwam op het idee voor watikjenogwiIdeverteIlen.nl na het overlijden van zijn ouders. „Eigenlijk wil je dan alleen maar rouwen. Maar je moet je ook bezighouden met vragen als: welke bloemen moeten er op het graf, welke muziek moet er gedraaid worden. Sommige dingen wist ik gewoon niet.

De Telegraaf. 30 december 2006. Woede om vuurwerk Ali B tijdens uitvaart
De bevolking van Staphorst is zwaar aangedaan door de actie van muziekzender TMF om samen met Ali B op het Marktplein een driehonderdduizendklapper af te steken. Juist op het moment dat de rapper het vuurwerk aanstak en de herrie oorverdovend was, vond even verderop de uitvaart plaats van een 19-jarige jongen. De 19-jarige Koenraad van der Klaauwen kwam vorige week woensdag om het leven bij een verkeersongeluk op de Lankhorsterweg. Hij werd op zijn fiets van achteren aangereden door een 31-jarige Staphorster die hem over het hoofd zag. De uitvaart vond plaats in de kerk De Bron. Het Marktplein ligt ongeveer 200 meter verwijderd van de kerk en de verderop gelegen begraafplaats.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage