Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 45
6 november 2006 t/m 12 november 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten. 6 november 2006. Documentaire Forever opnieuw onderscheiden
ANP: De film Forever van Heddy Honigmann is tijdens het internationale festival voor documentaires in Leizpig onderscheiden. Honigmann kreeg de prijs van de oecumenische jury.
De film behandelt met veel geduld en respect de zeer uiteenlopende mensen die de begraafplaats Père Lachaise in Parijs bezoeken, aldus de jury. Leipzig is het grootste Duitse festival voor documentaires en animatiefilms. Vorige maand kreeg Honigmann tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht een Gouden Kalf in de categorie lange documentaires. Zij won ook de prijs van de Nederlandse filmkritiek.

Leeuwarder Courant. 7 november 2006. Uitvaartbranche lapt cao-regels aan de laars
Meer uren moeten draaien dan in je contract staat, onvoldoende nachtrust krijgen, niet beschikken over beschermende kleding en tilhulpen: er is veel mis in de uitvaartbranche. De CNV Dienstenbond heeft er een anonieme klachtenlijn voor in het leven geroepen om munitie te verzamelen voor de cao-onderhandelingen.
Waarom anoniem? „Werknemers worden onder druk gezet om niet bij ons te klagen over het correct uitvoeren van de cao", zegt vakbondsbestuurder Steffe Bak. Eerder dit jaar oefenden werkgevers druk uit op hun mensen om geen handtekening te zetten op een 'condoleanceregister' van de bond op inter-
net. „Er komen geregeld klachten binnen over het gedrag van werkgevers", aldus Bak.
Namens de werkgevers in de uitvaartsector geeft Rene Kwekkeboom toe dat er inderdaad bedrijven zijn die zich niet aan de cao houden. „Maar die heb je in elke branche. Als werkgeversvereniging vinden wij dat ook vervelend, want die bedrijven duiken op onjuiste wijze onder onze kosten."
Er zijn enkele honderden uit-vaartbedrijven in Nederland, waar een kleine 5000 mensen werkzaam zijn. „Maar het is erg lastig zicht te krijgen op deze markt. Die is erg versnipperd", zegt Kwekkeboom. Sinds zeven jaar geldt er een cao voor de sector.

De Stentor. 9 ovember 2006. Poppydag Nunspeet staat stil bij oorlogslachtoffers
Wijnand Kooijmans: Klaprozen, doedelzakken en een stille tocht: zondag is er in Nunspeet weer Poppydag.
In Engelssprekende landen staat de klaproos symbool voor de herdenking van de gevallenen in alle oorlogen. De kleur van de bloem herinnert aan het bloedvergieten. Dag van de herdenking is 11 november - de dag waarop de Eerste Wereldoorlog eindigde. Zelfs de Britse koningin draagt dan een klaproos. In Nunspeet bevinden zich graven van zes Engelse vliegtuigbemanningsleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. In Nunspeet wordt de herdenking gehouden op de zondag die het dichtst bij 11 november ligt........

Begrafenis onbekend baylijkje op Daelwijck in Utrecht Verschillende kranten. 9 november 2006. Afscheid van onbekende baby
Het onbekende babylijkje dat vorige week op de vuilstort in Utrecht werd gevonden, heeft vanochtend een 'stille begrafenis' gekregen. In aanwezigheid van een begrafenisondernemer, een politiefunctionaris, een dichter en zo'n twintig belangstellende burgers is het pasgeboren meisje naar haar laatste rustplaats gebracht op de Utrechtse begraafplaats Daelwijck. Particulieren hebben op eigen initiatief een'grafsteen voor het kindje bijgezet.

De Stentor. 11 november 2006. Beheerder katholieke begraafplaats in Deventer is er helemaal klaar mee
René Nuland:
Uit de graftekst spreekt een onmis-kenbaar aards verlangen: resurrectionem expectant. Willem en Jaqueline Wittenberg kijken uit naar de wederopstanding. Waar ze ongetwijfeld níet naar hebben uitgekeken is dat hun graf door justitie zou worden geopend.
Niets op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Ceintuurbaan in Deventer herinnert een dag later nog aan het mediaspektakel van donderdag. Het veelbesproken graf is weer hermetisch gesloten, het looppad netjes aangeharkt. De eerste voetstappen zijn zichtbaar, als afdrukken in maagdelijke sneeuw. Op de begraafplaats heerst weer serene rust, zoals het hoort. Bezoekers worden niet meer bij de poort tegengehouden. Her en der worden bloemen gelegd. Beheerder Hennie Blankhorst, verantwoordelijk voor het fatsoeneren van het graf en de directe omgeving, is blij dat alles achter de rug is. Hij is er naar eigen zeggen ‘helemaal klaar mee’. ‘Voor mij is het afgelopen. ‘t Is nu bekend. Of niet’, geeft hij de onzekerheden in de slepende kwestie rondom de moord op de weduwe Wittenberg nog maar eens aan. Zelf heeft hij nooit geloofd dat onder de holle ruimte van de granieten dekplaat een mes verborgen zou liggen, zoals Maurice de Hond beweerde. Een oud stukje verroest ijzer en betonijzer in een dwarsbalk waarop de steen rustte, méér niet. De metaaldetector van De Hond deed zijn werk. Het idee dat meteen daarna opwelde, spatte donderdag als een zeepbel uiteen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage