Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 44
30 oktober 2006 t/m 5 november 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Begrafenisvereniging Laatste Eer Beetgum Leeuwarder Courant. 30 oktober 2006. Begraven in Beetgum: de doodgraver vertelt
Jaap Hellinga Ginnegappend stond de dorpsjeugd zaterdagmiddag bij de ingang van de oude grafkelder. Begrafenisvereniging De Laatste Eer van Beetgum vierde haar honderdjarige jubileum en bezoekers mochten naar beneden. Wat de jongetjes onder de kerkvloer verwachtten te zien? Allegeare liken!
Statig schrijden de dragers naast de oude Iijkkoets door Beetgum. Voor de gelegenheid hebben ze hun oude, sleetse kostuums uit de kamfer gehaald. Het halve dorp is uitgelopen om te zien hoe begrafenisvereniging De Laatste Eer haar eeuwfeest viert.
Elts komt der in kear foar, roept tachtiger Jisse Dijkstra. De oudste drager gaat bij deze gelegenheid als leedaankondiger aan de stoet vooraf. Ik noegje jim út om ris te sjen hoe 't wy hûndert jier lien begûn binne. Na de rondgang loopt de kerk van Beetgum vol.

DeStentor. 30 oktober 2006. Geschiedschrijving in uitvaartbranche
Jos Oude Holtkamp: Een bijdrage aan geschiedschrijving over de uitvaartwereld in Zwolle. Een beeld van de enorme veranderingen die de afgelopen tien jaar in de uitvaartbranche hebben plaatsgevonden. Daarover gaat een presentatie op 1 november in het Dominicanenklooster.
De presentatie is een initiatief van Marjon Klaassen, ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van haar uitvaartbegeleidingsbedrijf. Tevens werkt ze momenteel aan een boek dat de veranderingen op landelijke schaal in kaart brengt. Daarin beschrijf ik ondermeer dat er een enorm aanbod op de markt is gekomen, met musici, bloemisten, drukkers, makers van urnen en speciale sieraden,legt Klaassen uit, maar dat al dat uiterlijke vertoon voorbij dreigt te gaan aan waar het om gaat: het verdriet en vooral de rouw en rouwverwerking.


grafschennis Joodse  begraafplaats Beek Verschillende kranten. 30 oktober 2006. Grafschennis
ANP: Op de oude joodse begraafplaats in Beek (Zuid-Limburg) hebben vandalen vijftien van de negentien grafzerken omvergetrokken en vernield. Het is nog nk-bekend wie de daders zijn. De voorzitter van de Joodse gemeenschap in Limburg gaat er vooralsnog vanuit dat het niet gaat om een daad van antisemitisme. He kerkhof was eerder dit jaar ook al het doelwit van vandalisme. De schade was net hersteld.

BN/DeStem. 31 oktober 2006. Doodgaan is duur, erg duur
Jan Martens: Het is één van de laatste taboes: de hoge kosten van begrafenissen en crematies. Stiekem wordt er wel over gefluisterd, maar in het openbaar durven veel mensen er niet over te praten. Ter gelegenheid van Allerzielen worden de graven opgepoetst en van verse bloemen voorzien..... Voor één dag leven de doden weer. En ook dat herdenken mag wat kosten. Al vallen die uitgaven in het niet bij wat een begrafenis of crematie vandaag de dag kost, want doodgaan is tegenwoordig big business. En duur, erg duur. Het is Kerstmis 2004 als de vader van E. overlijdt. Zijn lichaam wordt begraven in een dubbel graf op de begraafplaats Zegestede, zodat zijn vrouw later bij hem begraven kan worden. Op de grafsteen, waarin de naam, geboortedatum en sterfdatum van E. vader worden gegraveerd, wordt ruimte opengelaten voor de gegevens van haar moeder.
Zowel het graf als de steen worden door E. en haar zus gekocht. Sindsdien is het dus ons eigendom. In juli van dit jaar sterft de moeder van E. Volgens afspraak wordt zij begraven bij haar man en worden haar gegevens gegraveerd in de bestaande steen. Kosten bij de steenhouwer: 632 euro.In totaal kostte de begrafenis dik vijfduizend euro.

Eindhovens dagblad. 3 november 2006. Een dagje geliefden gedenken
Miel Timmers: De zussen Mieke (64) en Oda (62) Breukel doen dit jaar met Allerzielen een dagje geliefden gedenken. De dames zijn geboren in Valkenswaard en hebben in Eindhoven gewoond. Oda is over uit haar woonplaats bij Toulouse (Frankrijk) en logeert bij haar zus in Delft. Vanwege Allerzielen deden ze donderdag een rondje Zuid-Nederland. Op de gemeentelijke begraafplaats Roostenhof in het Eindhovense stadsdeel Stratum liggen moeder, tante en nicht. Bij het graf van moeder hebben de zussen Breukel een plantje gezet. Daarna vervolgen ze hun reis. Eerst naar Venray. Dat is de laatste rustplaats van vader. Op de terugweg doen de zussen, als het dan nog licht is tenminste, nog een begraafplaats aan, in Tilburg. Daar liggen hun grootouders........

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage