Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 37
11 september 2006 t/m 17 september 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, september 2006. (Thema Franchise)
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws:
Convenant ruimen in Apeldoorn, Nieuw crematorium Weert, Verdeling Steenklip-boedel. Hogere sterfte door warme zomer. Aanwinsten uitvaartmuseum.
Buitenlands nieuws: Belasting op de dood.
Strippende uitvaartverzorgers.Uitvaart-noviteiten: Gekleurde duiven. Kartonnen uitvaartkist. Memorials op DVD.
Vers van de pers. Columns: Frank Mutter: Engelse bescherming. Henk Kok: Het kistdeksel. En een aantal artikelen waaronder:
Ritueelbegeleiders
Op het symposium Wilde Rituelen in mei van dit jaar troffen de traditionele en nieuwe hoeders van de uitvaartrituelen elkaar.
Occasion grafmonument
Door de systematische sloop van grafmonumenten na het verlopen van de grafrechten, wordt ons culturele erfgoed vernietigd. De oplossing: het gedenkteken als occasion verkopen of leasen.

Leeuwarder Courant, 11 september 2006. Wegens ruimtegebrek iedereen in een stapelgraf
Op Nederlandse begraafplaatsen wordt het dringen. Door de vergrijzing stijgt het aantal sterfgevallen, terwijl uitbreiding vaak moeilijk is en tegelijkertijd de vraag stijgt naar grote, monumentale graven. De nieuwste trend is 'stapelbegraven'. Eigenlijk moet alles kunnen", mijmert begraafplaatsadviseur Cor Smulders terwijl hij over de dodenakker in Oosterhout wandelt. De najaarszon schittert op de grijze grafstenen die worden afgewisseld met monumentale graven. „Een felroze monument ter nagedachtenis van een overleden homo zou hier ook niet misstaan", zegt hij. „Of een modern glazen kunstwerk. Weg met die saaie rijtjes grafstenen. Het is tijd voor iets nieuws op de begraafplaats."...... De stapelgraven zijn ruimtebespa-rend en worden steeds populairder in Nederland. Enschede heeft al 190 galerij graven, die oorspronke-lijk waren bedoeld voor de Italiaanse gemeenschap in die stad. Lisse en Valkenburg hebben ook galerij-graven op hun dodenakkers..........

Verschillende kranten. 12 september 2006. Gedenkplaten met braille voor op graf
GPD. De Nijmeegse blindenbibliotheek gaat gedenkplaten in braille leveren die kunnen worden aangebracht op grafstenen. Het idee voor de brailleplaten ontstond volgens manager Ed van Klingeren door de brailleborden die worden gemaakt voor openbare instellingen als musea. „Voor blinden is het ook waardevol om zelf grafschriften te kunnen
lezen. Zo'n moment is vaak intiem en zo kan het ook intiem blijven", aldus Van Klingeren.

AD. 14 september 2006. Een uil bij de begrafenis
Eddy van der Ley: Met de introductie van een uil als levende troef bij begrafenissen en crematies, zorgt een jong bedrijf uit Enschede voor een noviteit in de vaderlandse uitvaartbranche op een begraafplaats in Almelo. Met grote klappen komt Gollem, een Europese oehoe met een spanwijdte van 1.60 meter, over de stoet aangevlogen om de ‘zegen van de vrijheid’ te verkondigen. De indrukwekkende vogel met de wijze blik en de onverstoorbare, oranjegekleurde ogen maakt een stijlvolle landing op de schouder van zijn in keltisch gewaad gestoken ‘uilenier’ André Kuyer. ,,De uil is een spirituele vogel,’’ zegt deze. ,,Zeer geschikt voor uitvaarten.’’ ....... Met de uil als levend symboolwil Brouwer de uitvaartbranche ‘opschudden’. ,,Het wereldje is nog te bekrompen en conservatief.’’ zegt de Enschedese. ,,Vijftien jaar geleden pleitte toenmalig minister Jorritsma voor meer openheid, maar daar is maar weinig van terecht gekomen. Zo zou een klant bij het eerste gesprek gelijk op de hoogte moeten worden gesteld van het basistarief. Dat is nog lang niet altijd en overal het geval.’’ Wel zijn er steeds meer mogelijkheden een uitvaart aan te kleden, met de uil dus als nieuwste zinnebeeld. Sonja Brouwer: ,,Als ik kom te overlijden, laat ik de uil een deel van de as uitstrooien boven het gebied waar ik woon. Een erg rustgevende gedachte.’’...

Provinciale Zeeuwse Courant, 14 september 2006. Borsele worstelt met grafbeleid
Harmen van der Werf. Het begraafbeleid wordt herijkt door de gemeente Borsele in samenspraak met de dorpsraden. Een eerste overleg gisteravond leverde op dat dorpsraden wel naar een hogere kostendekkings-graad willen, maar niet zo hoog als de gemeente.
In 2015 wil Borsele 90 procent van alle begraafkosten uit de verkoop van grafrechten dekken. Dat is nu nog 67 procent. Vertegenwoordigers van de gisteravond aanwezige dorpsraden hadden er begrip voor dat de gemeente de kosten wil verhogen, maar een kostendekkingsgraad van 90 procent is hen te hoog. De dorpsraden van Baarland, Oudelande, Borssele, Heinkenszand, Ellewoutsdijk, ’s-Heer Abtskerke en Hoedekenskerke zijn het er over eens geworden dat 75 procent ’een mooie tussenweg’ is.
Groenonderhoud:Een punt van discussie is dan nog of het groenonderhoud op de Borselse begraafplaatsen tot de begraafkosten moet worden gerekend. In een aantal gemeenten valt het groenonderhoud op begraafplaatsen onder de algemene groenkosten. In Borsele is dat niet zo. Wethouder F. Tollenaar (SGP/ ChristenUnie) zegde toe te laten doorrekenen wat het betekent als Borsele dit systeem verandert..........

Gooi- en Eeemlander, 15 september 2006. Rondleiding over beplanting bij graven
De gemeente Wijdemeren gaat strenger opletten of nabestaanden de graven van hun overledenen goed verzorgen en dat ze bloemen, planten en andere versieringen niet buiten de graven neerzetten. Dit om te voorkomen dat andere graven of begrafenisplechtig-heden er hinder van ondervinden. In enkele gevallen drukten wortels van bomen (andere) grafstenen omhoog. Mensen die willen weten wat precies wel en niet mag, kunnen woensdag 27 september om 16.00 uur deelnemen aan een rondleiding over de begraafplaats Berenstein in ’s-Gravenland. Ze krijgen dan van de begraafplaatsbeheerders en wethouder Lorjé de details te horen. Deze informatie geldt ook voor de vier andere begraafplaatsen in Wijdemeren. De begraafplaats Berenstein is aan de Berensteinseweg 33 in ’s-Graveland.

Leeuwarder Courant. 15 september 2006. Fries hospice voor stervende kinderen.
Thuiszorg Het Friese Land is bezig met het opzetten van een 'sterfhuis' voor doodzieke kinderen. Het huis biedt onderdak aan kinderen die terminaal ziek zijn, maar die om bepaalde redenen niet thuis kunnen sterven. Het kinderhospice moet plaats bieden aan maximaal vijftien kinderen en zou over een tot anderhalf jaar open moeten zijn. De plannen worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met onder meer de noordelijke ziekenhuizen, het Rode Kruis en andere vrijwilligersorganisaties. Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in de zorg en opvang van de kinderen.
Directeur Regina Riemersma van Het Friese Land heeft verschillende locaties voor het huis op het oog, maar een definitieve keus moet nog worden gemaakt.
Het zal in ieder geval in Friesland zijn en in een landelijke, voor de kinderen rustige omgeving.......

Eindhovens dagblad 16 september 2006. Kerkhof in Deurne begin volgend jaar een monument
Jan van der Ven: Begin volgend jaar komt het kerkhof naast de Sint-Willibrorduskerk in Deurne op de gemeentelijke monumentenlijst. Dit heeft een woord-voerster van de gemeente desgevraagd verklaard. Het kerkhof naast de Deurnese Sint-Willibrorduskerk wordt een gemeentelijk monument.
Rond die tijd valt hierover een beslissing van het college van burgemeester en wethouders te ver-wachten. De aanwijzing van het kerkhof als monument gaat gelijk op met de actualisering van de gemeente-lijke monumentenlijst. Eind vorig jaar al kondigde de gemeente aan dat het de bedoeling is van de begraafplaats een gemeentelijk monument te maken. Bij de onthulling van het Eeuwig Licht op de kerkhof-muur van de Sint-Willibrorduskerk zinspeelde burgemeester Gerard Daandels afgelopen vrijdag al op het oprichten van een stichting die de verantwoordelijk-heid op zich neemt van het onderhoud van de graven op het kerkhof. Zo zou particulier initiatief ervoor moeten zorgen dat het erfgoed ook in de toekomst wordt gekoesterd.............

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage